Se Durek Verrett og Märtha Louise i aksjon på scenen i Norge

Mandag kveld holder sjaman Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise sitt første foredrag sammen i Norge.

20.05.19 20:36

I helgen var det svært så omtalte paret Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise på bryllup i Danmark, før de startet turneen med sjamanisme på agendaen i København søndag.

I dag, nøyaktig én uke etter at forholdet ble offentliggjort på prinsessens og sjamanens Instagram-sider, er prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek Verrett tilbake i Norge og klare for sin turné, med første destinasjon Stavanger.

Nettavisen har fått tillatelse til å filme starten av foredraget - se video fra arrangementet øverst i artikkelen!

Prinsessen og sjamanen har nettopp inntatt scenen, og foredraget startet med lydmeditasjon, før prinsessen og sjamanen tok ordet. Noe av det første prinsessen gjorde, var å gå til angrep på pressen, som har møtt opp i hopetall.

– Dere i pressen har et valg i det dere skriver, gjør og sier. Selv om dere tenker at det er deres jobb, så har dere fortsatt et valg i å være den dere er. I hva dere vil gå etter og hva dere presenterer andre mennesker som. Jeg vil også at dere, hvis hele livet ditt var å være der ute i pressen, ville du vært komfortabel med det? Ville det vært greit for deg?, sier prinsessen til rungende applaus før hun fortsetter:

– Selv om det er deres jobb og jeg respekterer det, har dere et valg ved å være gode mennesker, det gjelder oss alle, men spesielt når den ene går etter den andre, og det er noe jeg har opplevd med dere noen ganger i livet. Jeg synes det er viktig å peke på at dere har et valg om hva dere vil bringe til verden.

– Hvis vi alltid er i samme mønster som vi alltid har vært i, så vil ting aldri endre seg. Vi kan ikke tro på samme system og tro at endring vil skje i verden. Det er vi som produserer hva Norge og verden er, sier Märtha Louise fra scenen.

– Vårt samfunn er laget av mange esker, vi prøver å putte andre i esker og er i bokser selv. Jeg ble født utenfor den normale esken, men har alltid ønsket å være i den normale boksen, forteller hun og fortsetter:

Prinsessen og sjamanen live på scenen i Stavanger i kveld. Foto: Magnus Mullis (Nettavisen)

– Jeg startet å lytte til den jeg var. Når du tar inn mye fra andre mennesker, så begynner du å høre på mange mennesker der ute, fordi du tenker det som er inne i deg ikke er riktig og man tror at de forstår hvordan man skal leve livet, og det var det jeg begynte å gjøre. Det var da jeg begynte å miste meg og den jeg var.

POPULÆRT: Det er få ledige plasser på arrangementet, og salen tar 550 personer.

Märtha Louise forteller at selv om hun fulgte andres råd, følte hun seg ikke lykkelig.

– Selv om folk mente jeg var lykkelig, var jeg likevel trist og da ble det tomt, men da jeg begynte å følge mitt hjerte og indre navigasjon så begynte livet å endre seg.

Hun forteller at det var da hun først ble seg selv, gjennom å lytte til den hun var.

– Jeg forsto ikke hva som hadde skjedd, men jeg hadde nettopp lyttet til at den var. Det som endret livet mitt var å lytte til meg, og selvkjærlighet, og gjennom det klarte jeg å være der for så mange andre. Jeg er så glad for å være her med dere i dag og vi skal ha en fantastisk tid sammen, med denne fantastiske mannen ved min side, sier prinsessen til full applaus fra scenen.

– Dere har en fantastisk prinsesse, svarer sjaman Durek.

– Når vi er alene snakker vi alltid om hvor mye mer kjærlighet, lykke og glede vi kan gi tilbake til folk. Når vi snakker om ting kan klokken bli 4-5 om morgenen. Alt vi egentlig kan gjøre er å dele av oss selv, sier han.

– Du trenger ikke være nødt til å fortsette å føle deg ille. Hver dag burde du våkne opp om morgenen og feire deg selv, fortelle hvor smart og intelligent du er og hvor flotte barn du har. Hvor mye du elsker denne verden, fortsetter sjamanen på scenen.

Det var dialogprest Silje Trym Mathiassen som innledet.

– Jeg vil gi mot og honnør til den styrken de fremviser ved å fortelle om egen tro og egne erfaringer, sier hun til stor applaus fra salen.

– Prinsessen har mot til å sette kjærligheten i sentrum og det har vi alle noe å lære av av henne.

Dialogpresten vil likevel delta i kveld, men fra scenen forteller hun at dagens arrangement ikke vil bli som opprinnelig tenkt.

– Det druknet av et hav av kritikk. Jeg har kjempet for å få til denne dialogen, fordi jeg mener spørsmålene, svarene og den motvekt kirken kan representerer vil være viktig i vårt møte. Religionsdialog handler ikke om å vende ryggen til det vi er uenig i, men å skape trygge uenighetsrom, påpeker hun.

Etter prinsessen og sjamanens innledning vil det bli fullstendig opptaks- og fotoforbud.

Kø og høye forventninger

En halvtime før arrangementet starter er det kø utenfor hotellet før dørene åpnes. Vibeke og Linn er blant de som har billett, og den kjøpte de så sent som i går.

– Jeg har ikke så store forventninger, men det er mest fordi jeg er nysgjerrig, forteller Vibeke til Nettavisen.

NYSGJERRIGE: Linn og Vibeke var blant mange deltagere som er spent på arrangementet til prinsessen og sjamanen.

Arrangementet skulle opprinnelig vært i St.Petri-kirke, men etter sterke reaksjoner, blant annet fra sjefredaktør Vebjørn Selbekk i Dagen, ble det i forrige uke klart at paret måtte flytte arrangementet til et hotell.

Se live fra utenfor lokalet:

– Det har kommet frem så mye nytt i media som gjør at jeg har brukt biskopens tilsyn og sagt at Menighetsrådet går tilbake på avtalen, sa biskop i Stavanger, Anne Lise Ådnøy, til TV 2 da nyhetene ble offentliggjort.

– Jeg skjønner at det er omdiskutert og at kirken snur etter all publisiteten, men det hadde ikke gjort noen forskjell for oss, de kommer til å formidle det samme uansett, så hvor det er hen spiller ingen rolle, sier Linn som er spent på hva prinsessen og sjamanen skal si fra scenen i Stavanger.

KRITISK: Dagens sjefredaktør gikk i forrige uke sterkt ut mot at sjamanen og prinsessen skulle bruke kirkerommet til sin foredragsturné, og arrangementet ble etter hvert flyttet. I dag er han på plass i Stavanger for å overvære arrangementet.

Sjefredaktør Selbekk i Dagen var blant dem som kritiserte at prinsessen og sjamanen skulle bruke kirkerommet i St. Petri-kirken til sin turne. I dag var han på plass utenfor Scandig hotell i Stavanger.

– Det er utmerket at det er flyttet til et nøytralt sted, det er bedre for alle parter, forteller han til Nettavisen utenfor hotellet. Han er blant pressefolkene som har løst billett til arrangementet, i frykt for at det ville være lukket for pressen på vanlig måte.

– Jeg er ganske spent, for det er mange spørsmål; Blir det nå en utagerende seanse sånn som det var i København i går, med folk som stønner og kommer delvis i transe?Eller kommer det til å være mer et slags selvrealiseringsforedrag med sjamanen som apostel for kjærligheten? Det blir spennende å se hvilken linje de legger seg på, men med det enorme presseoppbud tror jeg kanskje det ikke blir sånne tilstander som i går, sier Selbekk.

OFFENTLIG OPPTREDEN: Prinsesse Märtha og Durek Verrett forlater programmet God morgen Norge i forrige uke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Deltagere gråt etter København-arrangement

Etter søndagens arrangement i København kan det late til å bli en følelsesladd kveld for deltagerne i Stavanger.

– Jeg opplevde en enorm energi som gikk gjennom kroppen min. Hendene, leppene og magen min startet å riste, og jeg følte meg kald, fortalte Josefa Pedersen til Nettavisen etter søndagens workshop i København.

Skal få folk til å finne seg selv

I reklamen for arrangementet opplyses det at målet skal være «å komme i dypere kontakt med din indre kraft og øke bevisstheten, så du tar fram den egentlig deg uansett hvor du er i livet.»

Prisen for dette er i Stavanger snaue 600 kroner, men andre steder i landet går billettprisen helt opp mot 1030 kroner.

Kveldens arrangement i Stavanger er ikke utsolgt, men etter prinsesse Märtha Louise delte på Instagram at sjaman Durek Verrett er hennes nye kjæreste, ble det fart i billettsalget og noen steder ble billettene revet vekk.

Har skapt kaos

Det var i forrige uke at prinsessens nye kjæreste for alvor satte ordet «sjaman» på kartet, da forholdet ble offentliggjort av paret på hvert av deres Instagram-sider.

Etter at Verrett tirsdag landet i Norge har besøket blitt veldokumentert av pressen, og på selveste 17. mai la sjamanen ut en video hvor han langet ut mot mediene.

Det er ikke bare i avisene det har vært aktivitet, sjamanen selv har gjort lite for å skjule seg under sin Norges-reise.

Han har blant annet delt turistbilder fra Operataket og delt bilder av at han spiste makroner på en kafé i Oslo sentrum. I tillegg har han daglig reklamert for eget virke, gjennom å reposte andres gode tilbakemeldinger om tjenestene hans.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.