Gå til sidens hovedinnhold

Se hele bisettelsen av Ari Behn

Ari Behns datter Maud Angelica holdt en svært følelsesladet tale til faren. Se hele bisettelsen og Nettavisen sending her.

OSLO (Nettavisen): Forfatteren, kunstneren og prinsesse Märtha Louises tidligere ektemann gjennom 14 år Ari Behn ble bisatt fra Oslo domkirke fredag. Gudstjenesten var åpen for alle, og det var på forhånd ventet stort oppmøte.

Se hele bisettelsen i toppen av denne artikkelen.

Oslo-biskop Kari Veiteberg forrettet i bisettelsen. Organist Kåre Nordstoga og fiolinist Mari Samuelsen åpnet bisettelsen med en nydelig fremføring av «Ave Maria» før biskopen holdt sin innledende bønn og tale.

Flere i Ari Behns familie holdt sterke taler.

Mamma: – Du berørte uendelig mange

– Du berørte uendelig mange, sa Ari Behns mor Marianne Behn i sin tale og berømmet sønnens egenskaper som far før stemmen sprakk og far Olav Bjørshol tok ordet.

– Jeg glemmer aldri da jeg holdt deg mine armer første gang, sa Olav Bjørshol, og fortalte at Ari allerede som barn ønsker å oppnå store ting. Men hvilke tinder stod igjen for den unge Ari å bestige?

– Ari, du så alle. Du besteg dine indre tinder. Du berørte så mange hjerter med ditt hjerte, sa faren.

Datteren Maud Angelica: – Nå vil jeg aldri kunne se det koselige smilet ditt igjen

– Vi skulle egentlig feire jul sammen, og jeg hadde gledet meg sånn til å se deg igjen. Men nå vil jeg aldri kunne se det koselige smilet ditt og de snille øynene dine igjen.

– Og jeg vil aldri kunne gi deg den beste tegningen min av deg hittil, sa den svært pregede datteren Maud Angelica i talen til sin far.

Hun hadde tegnet et portett av Ari Behn som hun skulle gi i julegave.

– Det knuser hjertet mitt at jeg aldri får gitt den til deg. Jeg vet at det ville betydd så mye for deg. Og det ville betydd så mye for meg også, sa hun.

– Jeg savner deg så mye, sa Maud Angelica. Vi visste ikke at du skulle forlate oss så tidlig.

– Du har vært psykisk syk lenge, men vi kunne ikke vite at det var så alvorlig. Det er ikke vår feil.

– Pappa må ha vært så sliten at han må ha følt at han ikke hadde noen annen utvei enn å dra fra denne verden. Men der tror jeg han tok feil. Det er alltid en utvei, sa Maud Angelica i talen og oppfordret alle andre som sliter med å søke hjelp.

– Det er folk der ute som kan og vil hjelpe. Du kan få hjelp og ting kan bli bedre. Alle i denne verden fortjener kjærlighet og glede. Det gjør du også, sa hun.

Trenger du hjelp? Mental helse kan nås hele døgnet på telefon: 116123.

– Kjære, elskede pappa. Du var alltid så stolt av oss. Jeg håper du vet at vi er så stolte av deg også. Du var den sterkeste og tøffeste fyren jeg kjente. Du er helten min. Og jeg elsker deg så mye. Elsker alt du lærte meg. Jeg trenger deg i livet mitt, pappa, var blant de sterke minneordene til Maud Angelica.

– Du brukte så fine store ord, og fikk oss barna til å føle at vi kunne bli noe og gjøre hva som helst, sa hun.

– Det siste jeg sa var nok «jeg elsker deg». Men jeg skulle så inderlig ønske jeg fikk sagt skikkelig «ha det», sa datteren avslutningsvis.

Behns søster: – Jeg lover å ta vare på jentene dine

Ari Behns søster Anja Bjørshol mintes samtalene og de gode stundene hun hadde med broren da hun holdt tale i bisettelsen.

– Det var ingen jeg kunne snakke med slik som med deg. Du forstår. Du lytter. Du ser. Du var nysgjerrig og til stede, sa Anja Bjørshol.

Hun holdt tale sammen med broren Espen Bjørshol under Ari Behns bisettelse.

– Det er bare 17 måneder mellom oss, så du er ikke så veldig mye eldre enn meg. Det virket likevel noen ganger som to liv, sa Anja Bjørshol.

Hun snakket også om brorens døtre.

– Jeg lover å ta vare på jentene dine – de tre du elsket aller høyest, sa hun.

Espen Bjørshol tok blant annet opp hvordan broren alltid hadde vært hans beskytter.

– Selv i dag føles det trygt å stå her bak deg. Dette er en spesiell situasjon, og det er viktig for meg å si at det å velge å ta sitt eget liv ikke må forherliges, sa han.

– Denne situasjonen er uhåndgripelig. Etter at jeg ble vant til sjokket, tenkte jeg på andre pårørende som har opplevd det samme. Det må være vanskelig å ikke kjenne på vrede og skyldfølelse. Jeg unner alle som har opplevd dette, å kunne slippe de vonde følelsene og heller rydde plass til å håndtere og leve med sorgen, sa Bjørshol.

Kronprins Haakon, Ari Behns nevøer Ask og Isak, Kristian Udnes, Olav Bjørshol og Espen Bjørshol Solberg bar båren med Ari Behn ut av Oslo domkirke etter bisettelsen:

Flere hundre slapp ikke inn

Det var plass til om lag 800 personer i kirken, og køen utenfor kirken startet allerede før klokken 06.00 om morgenen fredag.

Klokken 11.30 gikk køen helt ned til butikksenteret Arkaden 200 meter unna. Rundt 12.30 var kirken full, og en lang rekke fremmøtte fikk dermed ikke slippe inn.

Les også: Folk strømmer til Ari Behns bisettelse. Køen startet allerede 05.50

Hele regjeringen samt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltok på seremonien. Det samme gjorde stortingspresident Tone Trøen og opposisjonens partileder Jonas Gahr Støre.

Svenske kronprinsesse Victoria kom ikke i bisettelsen, men det gjorde prins Daniel, Victorias ektemann.

Hele den norske kongefamilien deltok også. Kongefamilien ankom kirken et par minutter før klokken 13.

Programmet i bisettelsen: Ari Behns datter Maud Angelica (16) taler

I tillegg til familien deltok et stort antall av Ari Behns venner og bekjente i bisettelsen, inkludert en lang rekke av Norges kjente fjes. Blant deltagerne var Arve Juritzen, Kåre Conradi, Lene Malin, Trond Giske, Haddy Njie, Harald Rønneberg, Thomas Numme, Else Koss Furuseth og Fredrik Skavlan.

– RIP min venn

Fotograf Per Heimly delte et nytt bilde av sin venn Ari Behn kort tid før bisettelsen fredag.

Til bildet skriver Heimly:

Kjære elskede Ari Behn! Min sjelebror og evige venn! Idag skal vi hylle deg for det fantastiske menneske du var. Og vi skal gråte av savn og for det triste. Men vi skal også gi deg all vår kjærlighet, og vi skal vise deg veien inn i evighetens lys hvor du for alltid skal bo i våre hjerter. RIP min venn ...

Giske kom sammen med sin kone Haddy Njie og datteren Una til Behns bisettelse i Oslo domkirke fredag.

– Det er en dag vi veldig gjerne skulle vært foruten. Å måtte ta avskjed med Ari så tidlig det er forferdelig, sier Giske til NRK på vei inn i domkirken, ifølge NTB.

Giske var fadder for Behns eldste datter, Maud Angelica.

– Dette er selvfølgelig aller verst for tre barn som har mistet en pappa, foreldre som har mistet en sønn, mistet en bror, mistet en onkel. Det er rett og slett bare tragisk.

Han sier han først og fremst vil huske alle de fine stundene.

– Vi kan kanskje lære litt av den omsorgen, kjærligheten og rausheten han ga, og ta det med oss videre.

– Jeg skulle ønske du selv forsto hvor god du var

Ari Behn tok sitt eget liv onsdag 25. desember 2019. Han ble 47 år gammel.

Familien omtalte dødsfallet som selvmord fra første stund og har fått mye ros for åpenheten. Eksperter mener det er lurt å være åpne, og er ikke særlig bekymret for en smitteeffekt.

Trenger du hjelp? Mental helse kan nås hele døgnet på telefon: 116123.

Kondolansene og minneordene strømmet på etter at dødsfallet ble kjent.

Ari Behns mangeårige venn og makker Per Heimly hyller kunstneren i flere minneord.

– Vi utfylte hverandres mangler og svakheter, men til sammen var vi nesten et perfekt menneske, skriver Heimly i et lengre innlegg.

Ari Behns kjæreste de siste årene, Ebba Rysst Heilmann (34), la ut et sterkt innlegg på sin åpne profil på Instagram:

– Du skjøreste, vakreste, sterkeste, komplekse menneske. Jeg er alltid hos deg, min elskede Ari min. Og jeg vet du er sammen med meg resten av livet og passer og heier på meg til vi ses igjen. Jeg vet du tok vare på meg til siste slutt. Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk være så nær deg. Evig takknemlig for at du lot meg passe på deg og kjenne hjerte ditt slå hver eneste natt i alle våre dager.

Enkelte har samtidig stilt spørsmål ved at så lite av rosen ble hørt mens kunstneren var i live.

I dagene etter at nyheten sjokkerte det norske folk i romjulen strømmet mennesker til slottsplassen for å minnes Behn med lys, blomster, dikt og minneord. I Moss hedret innbyggerne bysbarnet med et fakkeltog.

I domkirken ble det lagt ut en kondolanseprotokoll det til tider har vært kø for å skrive i. Torsdag var det skrevet over 50 sider med mange hundre hilsener.

Else Kåss Furuseth (39) har selv vært åpen om selvmord i familien. Både hennes mor og bror tok sitt eget liv. Komikeren kjente også Ari Behn, og hedrer sin venn på Instagram:

- Ufattelig trist å høre om Aris selvmord. Som han selv hadde turt å omtale alle andre: Han var nettopp enestående fordi han var seg selv fullt ut, selvom han ikke alltid syntes det selv, skriver Furuseth.

Også Trond Giske var venn av Ari Behn. Han omtaler Behn som sjenerøs, snill, følsom og oppmerksom, og som en person som hadde noe godt å si om alle, som aldri glemte et ansikt og et navn, selv mange år etter.

– Jeg skulle ønske hele Norge hadde fått muligheten til å bli kjent med det gode menneske du var. Jeg skulle ønske du selv forsto hvor god du var, skriver Ap-politikeren på Facebook.

Kommentarer til denne saken