Influenser og realitystjerne Sebastian Solberg (33) er kjent for å dele artige glimt fra hverdagen og livet som småbarnspappa. Den siste tiden har han derimot delt en rekke personlige ting som blant annet fødselsdepresjon og hatmeldinger.

Onsdag tok influenseren nok en gang til sosiale medier med en viktig beskjed og en oppfordring til mannfolka - om å prate om mental helse og ikke være redd for å oppsøke psykolog.

«De to siste årene har jeg gått til psykolog med jevne mellomrom. Det er jeg stolt av at jeg valgte og har hjulpet meg masse. Det har hjulpet meg å se større på ting, gitt meg en ventil som ikke dømmer og ikke minst hjulpet meg i en periode jeg hadde det knalltøft», skrev Solberg innledningsvis på Instagram.

Vil senke tabu

Videre i innlegget fortsetter han med å utdype at menn må bli flinkere til å ta vare på egen mental helse, og viser til statistikk som tilsier at 75 prosent av selvmord i verden begås av menn.

«Det hjelper ikke å ha sixpack, spenn på kontoen , få pult mye eller ha fin bil om du ikke har det bra inni deg kompis», skriver influenseren blant annet.

Les også: Åpner opp om hvordan papparollen har påvirket fremtidsplanene hans

Overfor Nettavisen forteller han at hensikten med innlegget er å senke tabuet med å gå til psykolog, spesielt blant menn. Ifølge Solberg er «gutta» for dårlig til å ta vare på mental helse, og at de fleste syntes det er «flaut å ikke ha det perfekte livet».

Selv oppsøkte han psykolog for to år siden, da det var flere ting i livet hans som var vanskelig å håndtere og takle på egen hånd. Etter et par besøk innså han hvor viktig det var, og angret på at han ikke oppsøkte psykolog tidligere for å være bedre forberedt til å håndtere vanskelige perioder.

– Hadde jeg oppsøkt psykolog tidligere, så kunne jeg sittet på mange av verktøyene og motet til å takle motstand bedre, sier han.

Oppfordrer kompisene

Solberg opplever at flere av kameratene hans går gjennom krevende perioder i livet for tiden. Stadig oppfordrer han dem til å gå til psykolog.

– Jeg er veldig gira på at mine kompiser skal kunne prate med meg om det de opplever som vanskelig, men jeg kan jo ikke gi de faglige rådene og verktøyene som hjelper i hverdagen. Jeg kan bare gjengi det jeg kjenner meg igjen i, som jeg er blitt fortalt av psykologen min, sier han.

Da Solberg var i 20-årene tilbrakte han to år i USA. Der opplyser han at de fleste av vennene hans gikk til en egen terapeut som de stadig oppsøkte i ny og ned, selv om livet gikk på skinner.

– Det var liksom en del av deres helse-hverdag på lik linje som at de dro på treningssenter og løfta vekter. Jeg husker jeg syntes det var helt konge at det var en sånn stueren greie de gjorde, minnes han.

Les også: Frank Løke om den kryptiske romansen: – Vi oppfører oss som kjærester

– Litt det samme som å gå til legen

At man som oftest går gjennom oppturer og nedturer i løpet av livet er han utvilsomt frustrert over. 33-åringen forteller til Nettavisen at det derfor kan være smart å legge et grunnlag som gjør at man takler de vanskelige periodene bedre, og forhindrer dem i å bli verre enn der.

Han vet at de som har tatt rådet hans om å oppsøke psykolog, har i ettertid syntes at vanskelige problemer er blitt lettere å håndtere og at det har lært dem mer om seg selv og situasjonen de står i.

Les også: Ida Gran Jansen ble mamma for tredje gang

Solberg understreker at livet blir ikke magisk lettere med en gang, men at man lærer hvordan man skal takle de vanskelige situasjonene.

Han mener at å gå til psykolog er litt det samme som å gå til legen.

– Noen ganger drar man til legen for å ta en vanlig sjekk for å passe på at alt er som det skal - det samme gjelder med psykolog. Man kan ta en runde og for eksempel forberede seg på året som kommer. Det kan være alt fra stress, til samlivsbrudd eller til økonomiske problemer, sier han og legger til:

– Det er ikke noen fasit på hva man skal oppsøke en psykolog for.

Kvinner er flinkere enn menn

Ifølge FHI (Folkehelseinstituttet) viser tall at det var totalt 658 nordmenn som tok sitt eget liv i fjor. Av disse er 482 menn.

Solberg mener statistikken viser at jenter er mye flinkere til å snakke om følelser og oppsøke hjelp enn menn.

– «Gutta skal liksom ikke gjøre det», sier han med en ironisk stemme.

Les også: Røper de beste «Allsang»-minnene: – Jeg tenker veldig mye på de som ikke er blant oss lengre

På spørsmål om man heller kan benytte seg av gode kamerater hvis man trenger noen å prate med, så er ikke det et dårlig alternativ for Solberg, som understreker at han selv gjør det ofte.

Til tross for å prate mye med familie og venner vektlegger han derimot at det er lettere å snakke helt fritt med en terapeut, fremfor en venn.

– Hos en psykolog kan du snakke fritt uten at det har noen konsekvenser i form av at noen blir lei seg, eller i frykt om at den du åpner deg for skal forsnakket seg. Det er mange som kan være redde for å bli sett på eller behandlet annerledes, også etter å ha fortalt om plagene sine, sier han.

– Burde nesten vært påbudt

Hadde det vært opp til Solberg å bestemme ville han sørget for at man fikk gode tilbud om mental helse-hjelp allerede fra barneskolen, han mener at det nesten burde være påbudt.

Solberg deler stadig hverdagen med sine 50.000 følgere på Instagram - også de kjipe dagene. Han forteller at innboksen ofte hoper seg opp med meldinger fra menn som tør å åpne seg til han fremfor sine egne kompiser.

Les også: Redaktøren postet dette bildet - det fikk kommentarfelt til å koke

– Det er jo fint det, men det er jo veldig dumt å føle at man ikke kan åpne seg for sine egne kompiser i frykt for å bli dømt, sier han og legger til:

– Også til slutt, så må menn slutte å dømme hverandre, «mann deg opp, hva faen er det for noe liksom?». Hvis man har det dritt, så har man det dritt. Det handler ikke om at man er mindre mann eller ikke.

Les også: Ærlig talt: Sebastian Solberg (32)