Vossakjøt, Skolten

I glasset ser der ganske enkelt ut som en standardisert nordisk lager (pils), men skummet legger seg noe raskt.

Duften kan lettest beskrives som pils ispedd litt vørterøl. Ja, denne søte vørteren som følger med i så mange av de testede alkoholfrie. Mer malerisk snakker vi om korn, sukkerbrød (kakebunn), sukkerlake og et hint av bark.

Smaken passer godt med duften. Pils med litt for mye søt vørter.

Totalt sett en alkoholfri over snittet.

Skolten er produsert for Vossakjøt, under merket Bergensbrygg, men av hvem sier hverken etiketten eller nettsiden noe som helst om. Det burde den absolutt gjort.

Røros, No Buzz, No Fuzz

Det er lys lager, og det ser ut som en lys lager. Litt lite skum, men det skyldes fort at jeg tok den rett fra et kaldt kjøleskap.

Lett, litt svevende, duft av korn og lys vørter.

Ikke veldig mye smak på denne, men det som finnes er rundt og behagelig.

Vørtersødmen er til stede, men ikke så dominerende at den ødelegger. Jeg finner korn, lett florale toner og den nevnte lyse vørteren.

En over snittet alkoholfri øl, som her har havnet i en gruppe der den får meget tøff kamp.

ELØ, Kråkesølv

Ser ut som en standard lys pils (standardisert nordisk lager) i glasset. Skummet forsvinner litt i raskeste laget.

Duften er temmelig tilbaketrukket, men behagelig, og vørteren går her mot blomster/nektar, mens kornet henger med.

Smaken er rett og slett behagelig og minner meg i stor grad om pils. Noe av hemmeligheten kan være at de har brukt passe med humle, mot for lite i en del andre jeg har smakt. Dette gir en behagelig småbitter og forfriskende avslutning. Jeg finner korn, lys brødskorpe, malt og litt bark.

En øl jeg gjerne kan ha stående kald til plenen er ferdig klippet.

Homborsund, Narrholmen Nix & Nada

Igjen en øl som ser ut som standardisert nordisk lager (pils) i glasset, men lett disig denne gangen. Også denne slipper skummet litt for raskt. (Ja, glassene mine er rene og jeg tar et nytt for hvert øl.)

Her er humlen det første som treffer nesen, og sammen med sødmen får den meg straks til å tenke mer på pale ale enn pils. (Og det liker jeg.) Jeg finner barskog, malt og ferskt trevirke (bjørk?).

Smaken er og helt klart i pale ale-området. Rundere og fyldigere enn det meste av pils. Jeg finner malt, bark og lett brent brødskorpe som de dominerende smakene.

En glimrende alkoholfri øl. Egentlig også forventet. Den er tross alt brygget på Arendals Bryggeri, som er blant landets absolutt beste på dette området.

Ægir, Minus

Gylden, nærmest oransjebrun. Fristende farge. Helt OK skum for en alkoholfri øl, men som for de aller fleste av dem litt brusaktig (større bobler) - og det legger seg litt raskt.

God fruktig duft, med både friskt og tørket gress, korn, fruktskall og sødme som vipper mellom honning og vørter. I det hele tatt veldig ale-aktig.

Smaken leker med gress, bark og fruktskall, før den trekker seg rolig tilbake og gir plass for en behagelig avrundet bitterhet.

En øl for de sosiale anledninger.

Nøgne Ø, Julefri

Utvilsomt testens mørkeste øl. Den ser rett og slett ut som en juleøl (bokk) i glasset. Fint offwhite skum, som legger seg like raskt som på de andre.

Dersom duften skal oppsummeres med ett enkelt ord blir det: Gløgg.

Her er brukt godt med krydder, og de har ikke så veldig mye alkohol og kraftig malt å gjemme seg bak. Ingefær, kardemomme, kanel, nellik og korianderfrø er listet som tilsetning, og det meste av det er hjertelig til stede, selv om jeg sliter med å finne igjen korianderfrøene.

Smaken er også i stor grad «gløggaktig».

Ettersmaken blir smatting på godsakene som nettopp forsvant ned gjennom halsen.

Et øl som absolutt passer best i julemåneden, men jula varer som kjent helt til …

Utifra stil, og at den nå er bortimot umulig å få tak i, stiller denne på sett og vis utenfor konkurranse.

Men den fortjener omtalen jeg ikke rakk å gi den før jul.

Har du fått med deg disse?

* Test av Hansa sine alkoholfrie

* Test av Ringnes sine alkoholfrie