Gå til sidens hovedinnhold

Selverklærte Instagram-guruer lover bot og bedring mot korona, men ekspertene er skeptiske

– Jeg vil råde enhver å bruke fastlegen sin når de igangsetter behandlinger, enten det er forebyggende eller kurerende, sier lege Kaveh Rashidi om de alternative korona-tipsene som florerer.

Å leve under en pandemi er ikke enkelt. Den kom helt ut av det blå for ett år siden, og siden har den hatt et jerngrep om livene våre.

Lenge handlet det om et vaksinekappløp, så kom vaksinene og nå handler det om å pent vente på tur for å få et stikk i armen.

Men det er ikke alle som klarer å sitte stille i båten mens de venter.

Helt siden korona ble en ting, har Melk & Honning skrevet om flere selverklærte helseguruer som kommer med tips i sosiale medier.

Les også: Supermodellen viser frem de første bildene fra fødestua

I de mer uskyldige tilfellene er det snakk om matvarer som kan være med å booste immunforsvaret ditt. Andre tipser om tøffe detox- og fastekurer, forsøker å selge merkelige miksturer eller preparater, krystaller og andre kontroversielle produkter de hevder skal virke forebyggende og også behandlende både fysisk og psykisk.

New York Magazine skriver at WHO valgte å rykke ut for å avkrefte at hvitløk, blekemiddel, etanol, vitamin D og Zink kunne kurere eller forhindre at man fikk korona.

Samtidig har skuespiller og Goop-gründer Gwyneth Paltrow fått heftig kritikk for å tipse om blant annet infrarød sauna, kombucha og en ekstremt høy dose D-vitamin mot COVID-19-relaterte symptomer.

– Øker folks risikovilje

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) så allerede tidlig denne tendensen.

I mars i fjor meldte de at det var en voldsom økning i «behandlingsforslag, tilbud, forslag og råd mot koronaviruset på internett generelt og i sosiale medier spesielt». Mange brukte ifølge dem uttrykk som «eldgammel visdom», «godt skjult hemmelighet» og lignende, for å overbevise folk.

Lederen for NAFKAM Miek Jong forteller til Melk & Honning at de da valgte å sette i gang en forskningsstudie for å kartlegge om folk i Norge, Sverige og Nederland faktisk benyttet seg av alternativ behandling mot korona.

– Denne viser at i de første tre månedene av pandemien, var det veldig få som brukte slik behandling, sier Jong.

De endelige tallene skal ikke publiseres før om noen måneder.

– Generelt vet vi fra forskning at når utsiktene for bedring av et helseproblem er dårlige, så øker folks risikovilje. Samtidig kan alle former for behandling medføre risiko.

– Derfor bør folk gjøre seg kjent med de potensielle risikoer som en behandling kan medføre.

Les også: Leyna Bloom er den første ikke-hvite transpersonen i Sports Illustrated noensinne

I Norge ser det ikke ut til at majoriteten av befolkningen har hatt irrasjonelle forventninger til slik behandling mot korona, mener hun.

– Det er ingen solid forskning som støtter at alternative behandlingsformer eller produkter har forebyggende eller kurerende effekt av betydning mot korona.

Hva gjelder selverklærte helseguruer påpeker Jong at disse ikke har noe juridisk ansvar dersom du skulle bli dårligere eller effekten av viktige medisiner som du allerede går på endres dersom du følger deres råd.

Alle som vil behandle et helseproblem ved å følge anbefalinger fra slik aktører bør selv søke opp solid informasjon fra forskning, mener hun.

– Ikke fra noen sine eksperimenter publisert på sosiale medier. De kan bruke nettleksikonet vårt eller spørre oss direkte. Så bør de drøfte egenbehandlingen med legen sin, for å få en faglig vurdering basert på hele ens helsesituasjon.

– Markedsføringen kan være svært villedende

– Jeg tenker at det er fint at folk kan velge fritt hva de ønsker av produkter, men det er viktig at valget tas på grunnlag av ærlig og korrekt informasjon, forteller lege Kaveh Rashidi til Melk & Honning.

– Problemet med mange av disse produktene er nettopp markedsføringen som kan være svært misledende og gi direkte, eller indirekte, lovord om resultater og effekter som ikke er reelle.

Han er lege, forfatter og foredragsholder, og har tidligere uttalt seg om blant annet vaksineskepsis i media. Rashidi er også kjent fra TV 2-programmet Helsekontrollen.

Ifølge ham finnes det helt sikkert flinke folk blant de som kommer med råd via Instagram og andre tilsvarende forum.

– Samtidig er det nok mange som overvurderer egne evner. Det er en tabbe vi alle kan gjøre. Det er viktig å lære seg å skille mellom gode og dårlige kilder til kunnskap, o det kan absolutt finnes god kunnskap på Instagram.

– Men hvis man vil være på den sikre siden hadde jeg holdt meg til et knippe nettsteder som NHI, FHI og Helsedirektoratet.

Rashidi mener den største faren med å bruke alternativ behandling eller produkter er når man er på blindspor med behandlingstiltak.

– Slike feilvurderinger kan gjøre at man overser sykdom og går glipp av viktig behandling.

– Jeg vil råde enhver å bruke fastlegen sin når de igangsetter behandlinger, enten det er forebyggende eller kurerende. Kanskje viser det seg at du kan være like frisk uten å gjøre fullt så mye.

Ingeborg Senneset: – Nå føles lett underholdning helt nødvendig

Journalist, samfunnsdebattant og Gullpenn-vinner Ingeborg Senneset har de siste årene stadig vekk gått ut mot sjarlataner som forsøker å tjene penger ved å selge alternative produkter som ikke er forskningsbaserte.

Hun har også gått hardt ut mot vaksineskepsis i forbindelse med korona.

Les også: Snur «Ex on the Beach - Afterski»-villaen på hodet: - Han gråt jo mer enn meg

Nå som smitten er på vei opp og Norge igjen er i lockdown, har hun likevel forståelse for at folk har et behov for å ha noen form for holdepunkter.

– Og det at de holdepunktene ikke nødvendigvis har rot i virkeligheten, hindrer ikke at man fortsatt trenger de dem.

– Altså man har jo så mye tid nå. Og det er ikke bare å si at man skal lese de ti faktabøkene man hadde lagt på vent. Jeg klarer jo knapt å gjøre det sjøl! Jeg ender opp med mye lett underholdning. Akkurat nå graver jeg meg tilbake i tidligere sesonger av Luksusfellen, etter å ha binget Bloggerne, Ex og Kulinaris.

Senneset mener dette både er fordi hodet ikke har samme kapasitet som før, og fordi det er mye mer tid til overs når samfunnet er stengt ned.

– Tidligere hastet jeg gjennom dokumentarer og debatter og det var stort sett det jeg fikk tid til. Nå føles lett underholdning helt nødvendig fordi hodet ikke er like til stede som i en normal situasjon.

– Kan være bullshit fra skamløse opportunister

Etter månedsvis i sin egen sfære under korona skjønner hun at mange er mottakelig for slike ting nå, enten det er tips på Instagram som gjør at man bestiller helsekost med navn man ikke kan uttale eller annet.

– Ja, jeg synes ikke det er noe rart. Og jeg tenker jo at alt som kan hjelpe er bra. Problemet er jo at veldig mye av det her ikke hjelper overhode. Så det handler jo ikke om at jeg har noe imot at folk ønsker å styrke immunforsvaret sitt for eksempel. Men mange av disse tingene fungerer rett og slett ikke.

– Når noen tilbyr et kosttilskudd på nett og sier at «det her er supert for immunforsvaret», så kan det rett og slett være bare bullshit fra skamløse opportunister. Og for mange vil det ikke ha noe å si. De bruker litt av sine egne penger på det og litt av sin egen tid. Det går gjennom kroppen og de tisser det ut igjen. Og de merker ingenting. Andre igjen kan overse et symptom som de ikke snakker med legen sin om. De kan jo også være allergisk mot komponenter i produktet.

Les også: - Ble misbrukt natten hun tok ovredose

Hun vil at flere med innflytelse skal tenke nøyere over hvem de faktisk påvirker med informasjonen de sprer.

– Man er ikke en fastlege som kan se en pasient i øynene og vurdere om det her er riktig eller ikke. Så det blir veldig tilfeldig om det er likegyldig eller bra.

– I de fleste tilfellene vil det være relativt dyr og dårlig underholdning.