- For mange menn er det å få ereksjon og kunne holde ut lenge, selve beviset på maskulinitet. Problemet er bare at dette skaper et prestasjonspress, som dessverre fører til at det ofte går motsatt vei. I stedet for å holde ut lenge, så bukker man under for presset og kommer veldig fort.

- Men da er det motsatt fra mange damer, som under prestasjonspress kan slite med å få orgasme?

- Det stemmer. Mens kvinner sliter med å komme hvis de kjenner veldig på prestasjonspress, så gjør menn gjerne det motsatte. De tenker «jeg må ikke komme fort, jeg må ikke komme fort» - og så er det akkurat det de gjør. Det er det samme med ereksjon, hvis man tenker «tenk om jeg ikke får stå, tenk om jeg ikke får stå» - da er det sjelden den står.

Thomas Winther er sexolog og familieterepeut ved Villa frisk i Sarpsborg. Han opplever jevnlig at menn kommer til ham med bekymringer rundt sin egen utholdenhet i senga.

- Spesielt for unge menn kan dette være et problem, men som regel går det over med alderen fordi man får mer erfaring og mer selvtillit. Man har en annen kontroll etter hvert som man blir eldre. Noen menn sliter imidlertid med dette på en måte som går på selvtilliten løs, og fordi de stresser sånn med det, blir det også en selvoppfyllende profeti, sier Winther, og legger til:

- Idealet er liksom å skulle holde ut lengst mulig, og det kommer i stor grad fra porno. Der holder menn ut i 20-30 minutter, men da har jo skuespillerne hatt rundt ti «takes» og spist middag i mellomtiden.

Fant drømmedama - ble nervøs

Det er sjelden fysiologiske årsaker som ligger bak problemer med tidlig sædavgang, men heller stress og overtenking. Altså «sitter det gjerne i hodet», som man sier.

Winther kommer med et eksempel fra en av sine klienter:

- Jeg hadde en gang en klient som var kjekk, høy og veltrent. Han hadde aldri vært i et parforhold, men hadde datet mange damer - gjerne to-tre samtidig. Han hadde heller aldri hatt problemer med å holde ut lenge i senga. Men plutselig traff han drømmedama, og da de skulle ha sex ble han veldig nervøs. Han ville gjerne bevise for henne at han var god i senga og begynte å stresse. Idet han kledde av seg, kom han, forteller Winther.

For mange menn er det slik. Dess mer man stresser, dess raskere får man orgasme.

Det finnes heldigvis flere gode tips til hvordan man kan fjerne stresset.

- Slitsomt og smertefullt for dama

Først og fremst: Vit at et gjennomsnittlig samleie ikke varer så lenge som du mest sannsynlig tror.

- De fleste menn har et uforholdsmessig forhold til hvor lenge man skal holde ut i senga. Hvis man regner i ren penetrering, varer et samleie i snitt i tre til fem minutter, sier Winther.

Klientene som søker hjelp hos Winther, har ofte altfor høye forventinger til seg selv.

- Jeg har hatt klienter som tror de har problemer med at de kommer for fort, helt til jeg snakker med dem. Da viser det seg nemlig at de holder ut i ti minutter, og det er lenge nok for mange kvinner, sier sexologen, og legger til:

- De færreste kvinner er interessert i at penetreringen skal pågå i evigheter, det blir stort sett bare slitsomt, og i verste fall smertefullt. For noen damer kan alt over ti minutter nærmest gi gnagsår, og det er vel ikke å foretrekke for noen.

LES OGSÅ: Ny studie: Tre av fire kvinner opplever ubehag under sex

I tillegg er det verdt å merke seg at kun én av fire kvinner kan få vaginal orgasme, altså er det ikke nødvendigvis penetrering som er det viktigste for dama.

Det er heller, som sexolog Bianca Schmidt sier, klitorisstimuli som gjelder.

- Mange menn tror det holder med klitorisstimuli som en del av forspillet. Men for mange damer må klitoris stimuleres hele veien til orgasme - ikke bare som litt erting i begynnelsen, sier Schimdt til Nettavisen.

Treningsprodukt til lengre nytelse

For dem som ønsker å jobbe med selvtilliten sin, finnes det sexleketøy som kan lette litt på prestasjonspresset.

I Kondomeriets årsrapport kommer det frem at det mest populære sexleketøyet for menn, er «Fleshlight Pink Lady Stamina Training Unit» - en silikonbasert vagina tilrettelagt for penetrering.

«Et perfekt treningsprodukt for lengre nytelse,» skriver Kondomeriet på sine nettsider.

- Men trenger menn egentlig å trene på utholdenheten sin i senga?

- For mange menn kan det være fint å trene litt. Ikke nødvendigvis fordi de trenger å øke utholdenheten, men for å fjerne litt av stresset, sier Winther, og utdyper:

- Hvis man har opplevd å komme tidlig, kan det være fint å trene litt fordi man da kan oppleve at man faktisk holder ut lenge. Det kan bedre selvtilliten slik at man slapper mer av neste gang, sier Winther.

«Coregasm»: En av ti damer får orgasme på trening

Stilling som fungerer for begge

For de aller fleste menn, forsvinner imidlertid bekymringene rundt tidlig sædavgang med alderen - hovedsakelig fordi man får mer erfaring og blir tryggere på seg selv.

Winther kan i tillegg anbefale én stilling som både gjør det lettere for kvinnen å få orgasme, samtidig som det hjelper mannen med å holde ut lenger.

- Hvis dama er på topp, men sørger for at hun er «helt nede» og roterer rundt, i stedet for å bevege seg opp og ned, så stimuleres et område inn mot livmortappen. Det gjør det enklere for dama å få orgasme. I tillegg blir det ikke så mye friksjon på grunn av at man ikke går opp og ned, og det blir lettere får mannen å holde ut litt lenger, sier Winther, og avslutter:

- Det er en fin stilling for begge, og en av få måter mange kvinner kan oppnå den type orgasme på.