Onsdag kom beskjeden at Rehman skal begraves neste uke. Den statlige begravelsen vil finne sted tirsdag 10. januar på Oslo Rådhus. Det kommer frem i en pressemelding fra Human-Etisk Forbund.

Seremonien holdes av Human-Etisk Forbund klokken 12.00. Ifølge pressemeldingen åpner dørene klokken 10.30, og gjester oppfordres til å møte opp tidlig, da det forventes stor pågang.

Det er snart gått en uke siden nyheten om at komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman sovnet stille inn, 29. desember. Hun ble 46 år gammel, og fikk påvist bukspyttkjertelkreft i januar 2022.

Les også: Minneordene strømmet inn: Slik minnes vennene Shabana Rehman

På nyttårsaften ble kjent at staten dekker regningen til Rehmans begravelse. Etter det Nettavisen kjenner til finner begravelsen sted neste uke, sannsynligvis tirsdag, men detaljene er ikke kjent ennå.

Les også: Nekrolog: Ett av de største trærne har falt

– En nasjonal helt

Rehmans bror, Shakeel Rehman, mener det er en riktig avgjørelse at søsteren hedres med en statlig begravelse. Til Nettavisen sier han at det er en svært viktig anerkjennelse for arbeidet Shabana har utrettet.

– Shabana var en nasjonal helt og pioner innen å fremme frihet for individet i et mangfoldig samfunn, hvor enkelte grupper blir fratatt sin frihet på grunn negativ sosial kontroll, sier Shakeel Rehman til Nettavisen og fortsetter:

– At hun nå får en statlig begravelse er en viktig anerkjennelse av hennes utrettelige og modige arbeid over to tiår i et felt som mange var uvitne om, eller var redde for å ta tak i.

Rehmans kjæreste og samboer, Petter Simonsen, er også glad for æren Shabana Rehman nå er gitt av regjeringen.

– Å bli begravet på statens regning er en enorm ære som blir tildelt utrolig få. At min kjære Shabana er tildelt denne store ære er en stor oppmuntring i en sorgtung og krevende periode. Det settes enormt pris på, sier Simonsen og legger til at han på dette tidspunkt ønsker å sørge i stillhet og ikke gi kommentarer på sin kjæres bortgang.

Statsminister Jonas Gahr Støre utdypet avgjørelsen om en statlig begravelse slik:

– Shabana Rehman var en sterk og uredd stemme. Ved å bryte tabuer banet hun vei for en ny generasjon kvinner med innvandrerbakgrunn. Shabana sto opp for ytringsfriheten og bidro til det norske mangfoldet. Hun forlot oss altfor tidlig, sa Støre i pressemeldingen.

På tide med «oppreisning»

Rehman har siden dødsfallet blitt hyllet av det norske folk for hennes tydelig stemme i samfunnsdebatten, blant annet ytringsfrihet og mangfold. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk var en av de som ønsket at hun skulle begraves på statens regning.

Gjennom sin karriere ble Shabana Rehman utsatt for en rekke trusler og ble møtt med mye hat. Hennes bror mener også at hun ble et politisk offer.

– Organisasjonen Født Fri ble felt etter tydelige forvaldningsmessige feil. Derfor er det en viktig oppreisning å få en begravelse på statens bekostning. Hun er en inspirasjon og rollemodell for det moderne, flerkulturelle samfunnet, sier Shakeel Rehman.

Les også: Begravelse på statens bekostning vil bli et stolt øyeblikk i norsk historie

Begravelse på statens bekostning er en utmerkelse som tildeles av regjeringen, noe Rehmans familie har takket ja til. Ordningen ble innført i 1881, og om lag 100 personer har blitt begravet på statens bekostning.

I november ble også avdøde skuespiller Toralv Maurstad hedret med en statlig begravelse.