KULTURHUSET, OSLO (Nettavisen): I september fikk komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman (46) Norsk PENs Ossietzkypris for sitt arbeid for ytringsfriheten.

Prisen mottok hun i en privat seanse, men først tirsdag kveld fant den offisielle utdelingen sted.

Rehman ankom med drosje litt forsinket, og med god støtte gikk hun rolig inn til festlokalet, der hun satte seg ned i en dyp stol nær scenen.

Og var en tydelig rørt og stolt Shabana Rehman som fikk overvære en rekke talere som alle hyllet henne. Alt fra kollegaer, en barndomsvenn og nær familie var oppe på scenen.

– Har spart krefter til dette

– Det har vært sterkt, og fint. Det var så mye jeg ikke ventet her. Jeg er litt målløs. Jeg er veldig, veldig fornøyd. En aldeles strålende fest. Jeg ville ikke vært noe annet sted enn her i kveld, sa Rehman til Nettavisen rett etter at PEN-leder Kjersti Løken Stavrum hadde holdt sin avslutningstale.

Rehman innrømmer at det har kostet henne å delta på festen tirsdag kveld.

– Dette er en dag – ikke bare meg – trodde kanskje ikke skulle skje. Men det har skjedd, så det er jo klart at det er veldig fint. Dette har jeg hvilt mye, og spart krefter til. Det er klart alt i en slik sykdomsfase er et tiltak, men man må også måle det med hva det gir en.

Se og hør hva Shabana Rehman sier om sin egen situasjon nå - og hva hun synes om kveldens overraskelse:

– En viktig og modig utøver

Ossietzkyprisen har tidligere gått til blant andre Edward Snowden (39), den kenyanske opposisjonspolitikeren Koigi wa Wamwere (72) og regissør og aktivist Deeyah Khan (45).

I begrunnelsen for hvorfor nettopp Rehman vinner årets pris, skriver Norsk Pen blant annet at hun har beriket norsk offentlighet med både humor, satire og klokskap i flere tiår.

«Som skribent, aktivist og kunstner har hun vært en viktig og modig utøver av ytringsfrihet på kreativt og oppsiktsvekkende vis. (...) Styret i Norsk PEN mener at Shabana Rehman er en verdig mottaker av Ossietzkyprisen på grunn av sin særlige og særegne innsats for ytringsfriheten og vårt ytringsrom», står det i begrunnelsen.

Rehman var tydelig stolt da hun fikk prisen tidligere i år, og uttalte til NRK at dette er «en av prisene hun setter høyest».

Alvorlig kreftsyk

I januar i år fikk Rehman beskjed om at hun hadde kreft i bukspyttkjertelen – med spredning.

Tre måneder senere fikk hun den nedslående beskjeden om at norsk helsevesen kun ville gi henne smertelindrende behandling, og Rehman begynte å se etter andre muligheter.

Da dukket blant annet muligheten for immunbehandling i Tyskland opp – men det viste seg å være dyrt.

Rehman fikk imidlertid muligheten til å gjennomføre immunterapien i Tyskland, takket være en spleis opprettet av en god venninne. Spleisen ble opprettet en uke etter at 46-åringens kreftdiagnose ble offentlig kjent i april, og det tok ikke lange tiden før støttebidragene rant inn på kontoen.

1,2 millioner kroner ble samlet inn, og det var ingen tvil om at Rehman var takknemlig.

«Gjennom spleisen åpnet en kjærlighetsportal hvor det strømmet inn varme fra venner og bekjente og resten av landet. Det er vanskelig å sette ord på takknemligheten jeg føler», var blant det Rehman skrev på Instagram i ettertid.