Komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman sovnet stille inn torsdag morgen. Det melder broren Shakeel Rehman i et innlegg på Facebook.

– Det er med bunnløs sorg jeg må meddele at vår høytelskede uerstattelige søster, datter, tante, venn, midtpunkt, humørspreder og stolthet gikk fredfullt bort idag tidlig, starter broren innlegget med.

Rehman har vært innlagt på Akershus universitetssykehus i julen, med hele familien og kjæresten Petter Simonsen rundt seg helt til det siste.

Ifølge Shakeel Rehman var Shabana Rehman innlagt de siste åtte dagene før hun reiste videre i dag.

– Hun har kjempet hardt og aldri gitt opp håpet. Hun ville leve videre for familien, kjærligheten og for det landet som hun elsket så enormt høyt, skriver han videre.

Les også

Få har vært rollemodell for så mange som henne

Alternativ behandling

Rehman fikk i januar 2022 beskjed om at hun hadde kreft i bukspyttkjertelen.

Det var mens «Farmen kjendis», som Rehman selv deltok i, gikk på TV at hun havnet på akutten med det hun trodde var omgangssyke eller magesår. Dette viste seg derimot å være noe langt mer alvorlig – bukspyttkjertelkreft med spredning.

Etter å ha fått kreftdiagnosen ble 46-åringen innlagt på Akershus universitetssykehus for behandling, men etter få måneder fikk hun den nedslående beskjeden om at hun bare kunne få smertelindrende behandling videre her til lands.

Komikeren reiste derfor til Tyskland for immunbehandling, noe hun kunne gjennomføre takket være en spleis.

Samlet krefter for å motta pris

Etter flere runder med immunbehandling i Tyskland gjestet Rehman «Lindmo» i oktober. Da fortalte hun at behandlingen tilsynelatende hadde gitt gode resultater. Hun la imidlertid ikke skjul på at alt kunne endre seg veldig fort.

Måneden etter «Lindmo»-besøket var det en stolt Shabana Rehman som mottok Norsk PENs Ossietzkypris for sitt arbeid for ytringsfriheten. Overfor Nettavisen var hun ærlig på at det kostet henne mange krefter å delta på utdelingen.

– Dette er en dag ikke bare jeg trodde kanskje ikke skulle skje. Men det har skjedd, så det er jo klart at det er veldig fint. Dette har jeg hvilt mye, og spart krefter til. Det er klart alt i en slik sykdomsfase er et tiltak, men man må også måle det med hva det gir en, var blant det Rehman sa den gang.

Oppdaterte følgerne sine

Rehman har helt siden kreftdiagnosen ble kjent delt oppdateringer om helsetilstanden med følgerne sine – både gjennom sosiale medier og i kommentarer hos Nettavisen.

I juni delte hun den første kommentaren, der hun blant annet fortalte åpenhjertig om dagen da hun fikk påvist kreft.

«Jeg var alene på akutten da, og måtte bruke et døgn på å fatte hva dette betyr, før jeg klarte å gjøre noe jeg måtte med stor sorg: Jeg måtte dele informasjonen med min elskede familie», skrev 46-åringen fra sykehussengen i Tyskland da.

Siden har hun både fortalt om oppholdet i Tyskland og delt ærlig hvordan det har opplevdes å være kreftpasient i Norge.

– Satt tydelige spor etter seg

Rehman hadde en lang og variert karriere.

I 1996 startet Rehman som spaltist i VG, og senere som spaltist i Dagbladet fra 2000 til 2007. De siste årene skrev som nevnt Rehman flere kommentarer hos Nettavisen.

Les også: Shabana Rehman: En ku viser vei ut av krenkelseshysteri og kulturkrig

«Slik ble hun en av de aller første av den nye generasjonen ungdommer med innvandrerbakgrunn som brøt gjennom lydmuren i den norske offentligheten», skriver politisk redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, i en nekrolog.

Rehman var ikke bare en dyktig skribent, hun markerte seg også i standup miljøet. Hun debuterte som stand-up-komiker i 1999. Showet hennes fra 2002 «Shabana går på ski over Grønland» fikk gode mottakelser, blant annet fra NRK og VG. Med en god dose selvironi gjorde hun narr av det meste av kulturelle og religiøse forskjeller i landet.

Rehman likte også å provosere.

Hun fikk mye oppmerksomhet, både nasjonal og internasjonalt, da hun løftet opp mulla Krekar (66) i 27. april 2004.

– Dette er en forakt for mennesker og det er en forakt for meg. Dette var et overgrep mot meg. Du har ikke rett til å ta på meg akkurat som jeg ikke har en rett til å ta på deg, sa Krekar til Rehman etter det famøse løftet, mens Rehman sto igjen taus.

Rehman ble anmeldt av Krekar for legemsfornærmelse, men en knapp uke etter hendelsen ble saken henlagt.

– Dersom en liten kvinne som meg kan løfte ham, kan han ikke være farlig, uttalte Rehman til New York Times den gang.

Opptrinnet var imidlertid ikke det eneste Rehman skapte store overskrifter for.

Året etter fikk hun kjenne konsekvensene sterkt på kroppen da det ble avfyrt 15 skydd med automatvåpen mot familierestauranten Rehmans på Grünerløkka. Motivasjonen bak skal ha vært en reaksjon på hennes nylige «rumpestunt» under filmfestivalen i Haugesund det året.

Her klinte med daværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) på scenen, i tillegg til at hun viste rumpa til festivalpublikum.

Til tross for kritikk og trusler sto komikeren og samfunnsdebattanten strakrygget.

«Ett av de største trærne i den norske skogen har falt. Trøsten er at Shabana Rehman har satt tydelige spor etter seg», skriver Stephansen i nekrologen om Shabana Rehman.

Shabana Rehman fant lykken med Petter Simonsen høsten 2021. Han var ved Rehmans side helt til slutten.

Rehman har tidligere vært gift med komiker og tekstforfatter Dagfinn Nordbø (65), de var gift fra 2003 til 2007. Hun har også vært gift med NRK-journalist Martin Gaarder (45). I august 2021 kom nyheten om at paret gikk hver til sitt etter 14 år.