- Det har aldri vært 52 stater i USA

Reklame

Foto: Roy Kvatningen / skjermdump Kardinal

Drillo er aktuell med spørsmål i ny kunnskapskonkurranse.

03.07.19 13:58

Overraskende mange nordmenn tror det er 52 stater i USA, men det er helt feil. Egil "Drillo" Olsen skjønner ikke helt hvor denne feiloppfatningen kommer fra.

- Jeg har aldri lært at det er mer enn 50 stater i USA. Og det har i alle fall aldri vært 52, slår Drillo fast. Han var 17 år da USA gikk fra 48 til dagens 50 stater.

Hvor mange stater det er i USA er et av spørsmålene i kunnskapskonkurransen Kardinal, hvor både Drillo og Arne Scheie har bidratt med spørsmål. I appen kan du teste både geografikunnskaper og annet mot andre spillere, hvor den flinkeste etter tre runder kan stikke en tusenlapp i lomma.

Test dine kunnskaper her.

46 prosent svarte feil

Da Aftenposten i 2011 hadde en geografiquiz på nett, svarte 46 % av de 52 (!) tusen som deltok at er 52 stater, og i lange internettråder hevdes det at skoleverket i Norge har skylden.

For å undersøke påstanden om at det i gamle skolebøker var vranglære, oppsøkte Kardinal Norli Antikvariat i Oslo. De har seksten tusen bøker på lager, men ingen av disse viste tegn på at det noen gang har vært mer enn 50 stater i USA.

Det samme viste undersøkelsene til Anders Kvernberg, referansebibliotekar ved Nasjonalbiblioteket. Han driver nettstedet nypesuppe.blogspot.no, og har gjennomgått samtlige geografibøker som er brukt i skoleverket fra 1959 og til og med 2012. Det er ingen av dem som kommer med noe annet tall enn 50.

For å ta faktaene: Frem til 1959 var det 48 stater i USA. Så kom Hawaii og Alaska med, og da ble antallet 50.

Sjekk om du er bedre på geografi, eller om du også går på noen blemmer.

Derfor: Husk at det er 50 stater i USA, og at det aldri har vært flere enn 50. Drillo har imidlertid en annen nøtt han stusser litt over.

- Jeg hørte på et TV-program at de opererte med 48 land i Europa. Jeg har telt over, og jeg kommer ikke til så mange.

Drillos definisjon på et land er at det er en selvstendig stat som er med i FN.

- Ja, også Vatikanstaten, selvsagt. Til sammen i hele verden: 194 land.

I Kardinal er det ikke bare geografi du kan bryne deg på, men også alt fra lett blanding til popmusikk. Appen har noe for alle, og for 10 kr er du med i spillet om en tusenlapp.

Test dine kunnskaper mot andre, ved å laste ned Kardinal her.

Denne saken er uavhengig skrevet av Nettavisen. Lenkene i saken fører til aktører som betaler en andel av hva du kjøper for tilbake til Nettavisen. Disse pengene finansierer driften av den journalistiske delen av avisen vår.