*Nettavisen.*

Apotekvarene alle hjem bør ha

Reklame
Woman sticks a band-aid son cut finger A woman glues a medical plaster on the wound. the child receives medical care at home. the teenager cut his finger. treatment of wounds on the finger

Foto: Getty Images

Disse 15 apotekvarene bør alle hjem ha.

18.03.20 08:36

Et medisinskap bør alltid være tilgjengelig i hjemmet i tillfelle et uhell skjer.

Det er viktig at medisinskapet oppbevares på et trygt og godt sted utenfor barns rekkevidde. Det er også lurt å sjekke datoen med jevne mellomrom. Når produktene har gått ut på dato, skal du alltid fjerne dem fra medisinskapet.

Har du barn fra 0-1 år i huset? Sjekk hva du må ha i hjemmet her.

Det er fullt mulig å bestille apotekvarer på nett - både med og uten resept. Hos Apotekhjem.no kan du nærmest handle alle reseptfrie apotekvarer som er tillatt omsatt i Norge og en rekke andre varer for mennesker og dyr. Dette gjelder også hos Farmasiet.no, hvor du også kan bestille reseptvarer med din BankID.

Begge aktørene tilbyr hjemlevering.

15 ting du bør ha i medisinskapet ditt:


1. Smertestillende og febernedsettende medisin

Feber, hodepine, muskelsmerter og andre typer smerte kan dempes ved hjelp av smertestillende. Førstevalget er paracetamol, (som Paracet og Pinex) men det er også greit med ibuprofen (som Ibux og Ibumetin) for de som tåler det. Vær oppmerksom på at smertestillende i flytende form, som brusetablett, gir raskere virkning enn «vanlige» tabletter.

Dersom du har små barn i huset, er det smart å også ha smertestillende og febernedsettende medisiner tilpasset barnas alder og vekt i huset. Slike medisiner kommer som stikkpiller, mikstur, smeltetabletter med smak og smeltegranulater.

Klikk her for å bestille.

Klikk på bildet for å forstørre. Paracetamol 500 mg. Smertestillende. Hodepinetabletter.

Foto: Nettavisen

2. Saltvannsløsning

Hvis noen i familien får noe i øyet, er det best å skylle med saltvannsløsning og bruke en øyebadekopp. Saltvann brukes også ved infeksjoner for å holde øyet rent. Har du eller barnet fått et sår og trenger å rense og vaske det kan saltvann brukes, men det vil svi litt i starten. Forkjølet kan man bli hele året. Saltvann er perfekt for å skylle og rense nesen din. Bruker du nesespray med virkestoff eller allerginesespray, så bruk saltvann først for å få bort «gørra».

Saltvannsløsning kan også brukes til å rense og vaske sår.

Klikk her for å bestille.

Se også stort utvalg av apotekvarer hos Apotekhjem.no

3. Plaster, strips og kompresser

Plaster gir beskyttelse så vi ikke får infeksjoner i kutt, skrubbsår og andre sår i huden. Har du barn i huset går det alltid MYE plaster. Strips er kjekt å ha i tilfelle kuttskader for å holde såret sammen. Det er sjelden at såret er likt fra gang til gang. Det er derfor smart å ha ulike størrelser av plaster og kompress. Alt-i-ett-kompress, selvklebende kompress, er klare til bruk med èn gang og gjør at du effektivt og raskt kan forbinde et sår.

Klikk her for å bestille.

4. Gnagsårplaster

Gnagsår er hverken farlig eller alvorlig, men gjør bare forferdelig vondt. Et gnagsårplaster vil lindre øyeblikkelig og danne et beskyttende lag over såret.

Klikk her for å bestille.

5. Sårrens

I mange tilfeller holder det å vaske såret med rent vann i fra springen. Det som er viktig er å vaske og rense såret med en gang, med rent vann eller annen sårrens. Sårrens kan enten være væske eller servietter som er mer hygienisk.

Klikk her for å bestille.

6. Sårsalve

En sårsalve kan være greit å ha hvis du ikke har klart å fjerne alle urenheter, for eksempel på et skrubbsår. Smøres den over såret og legg på plaster eller kompress. Sårsalve vil ikke få såret til å gro raskere, men forebygger infeksjon.

Klikk her for å bestille.

Klikk på bildet for å forstørre. Girl smears cream dry feet covered with cracks Girl smears moisturizing cream dry feet covered with cracks

Foto: Getty Images

7. Saks og pinsett

Når du trenger å tilpasse plasteret eller sårtapen er det kjekt å vite at saksen ligger i medisinskapet så du slipper å lete gjennom hele huset når du trenger den. Pinsett er smart om noen får en flis.

Klikk her for å bestille.

8. Støttebandasjer

Elastisk bandasje kan være kjekt å ha dersom du vrikker foten eller skader deg slik at du får en hevelse. De er også praktiske å bruke over et stort plaster dersom du har fått deg et større sår som skal dekkes til. Det finnes egne støttebandasjer som er selvheftende uten lim. Bandasjen fester seg til seg selv, uten bruk av klips eller nåler og glir ikke ned.

Klikk her for å bestille.

Klikk på bildet for å forstørre. Medical bandages with scissors and sticking plaster Medical bandages with scissors and sticking plaster

Foto: Getty Images

9. Aloe Vera

Aloe Vera kjøler, beroliger, lindrer og virker gjenoppbyggende på solbrent hud, rifter, insektstikk, røde utslett og andre hudirritasjoner. Gel sprayen er perfekt førstehjelp å ha i medisinskapet! Hvis du brenner deg, skyll først under lunkent vann i noen minutter, og legg så på et lag med Aloe Vera. Denne sprayen og gelen fra Avivir er gode å ha.

Klikk her for å bestille.

10. Lokalbedøvende og kløestillende krem

Sommeren er vidunderlig, men sommer plagene kommer vi ikke unna - det stikker, svir og klør. Brennesle, brennmanet, insektstikk som mygg og veps er ubudne sommergjester som det ikke er så kjekt å hilse på. En krem vil lindre smertene og virke lokalbedøvende på det området den påføres.

Klikk her for å bestille.

11. Branngel

Kjølende gel til akutt behandling av brannskader, insektstikk og solbrenthet. Den gir rask smertelindring og reduserer skade gjennom kjøling.

Klikk her for å bestille.

12. Nesespray

Det er alltid kjipt å bli tett i nesen og spesielt når nesen blir tett ved leggetid. Nesespray er ikke et MÅ ha-middel, men heller praktisk å ha i medisinskapet. Husk at nesespray ikke skal brukes mer enn en uke sammenhengende, og for å forhindre smitte bør ikke sprayen deles av flere.

Klikk her for å bestille.

Har du barn i huset bør du i tillegg ha:

Klikk på bildet for å forstørre. Selective focus at a white pill on a tongue of small toddler baby boy Selective focus at a white pill on a tongue of small toddler baby boy.

Foto: Getty Images


13. Medisinsk kull

Medisinsk kull kan være nyttig å ha ved forgiftningsuhell og brukes som motgift. Medisinsk kull binder mange legemidler, gifter og andre stoffer, og kan redusere opptaket av disse stoffene i kroppen. Dette kan forhindre alvorlig forgiftning. Det er viktig å gi kullet så raskt som mulig etter uhellet.

Klikk her for å bestille.

14. Febertermometer

Et febertermometer er et godt hjelpemiddel til å måle kroppstemperatur hos barn og voksne for å finne ut om man har feber. Det finnes ulike febertermometer. Vanlige digitale febertermometer, pannetermometer og øretermometer.

Klikk her for å bestille.

15. Lusekam

Plutselig får du en lapp med fra skole eller barnehagen om at der er lus. Da er det kjekt å ha en kam tilgjengelig som gjør at du kan sjekke hodet på barnet så raskt som mulig.

Klikk her for å bestille.

Hvor bør medisinskapet stå?

Medisinskapet bør plasseres slik at innholdet ikke blir påvirket av høye temperaturer, fukt eller sollys. Badet er derfor ikke et egnet sted. Velg heller å henge opp medisinskapet i et rom der det er jevn temperatur hele året, for eksempel på et toalett i nærheten av inngangsdøren hvor tilgjengeligheten er optimal.

Uansett hvor du velger å henge medisinskapet, så plasser det utenfor barns rekkevidde. Medisinskapet bør også være låsbart, og ikke med nøkkelen i låsen.

Trenger du et medisinskap? Det får du tak i her.

Kilder: Farmasiet.no

Denne saken er uavhengig skrevet av Nettavisen. Lenkene i saken fører til aktører som betaler en andel av hva du kjøper for tilbake til Nettavisen. Disse pengene finansierer driften av den journalistiske delen av avisen vår.

Annonsebilag