Gå til sidens hovedinnhold

Bankene er pålagt å kredittsjekke deg – slik får du vite scoren

Nå kan du få innsyn i bankenes «hemmelige» rentevåpen – helt gratis.

Alle norske banker og låneinstitusjoner er pålagt av myndighetene å vurdere kundenes kredittrisiko ved å gjennomføre en kredittsjekk.

Er denne kredittsjekken god, får du lov til å låne penger av banken – gjerne til gode betingelser. En kredittsjekk kan sees på som din økonomiske attest og forteller bedriften hvor trygg betaler du er.

Kredittsjekken er altså bankens «hemmelige» våpen for å vurdere hvor god kunde du er. Om kredittsjekken din er dårlig, får du også dårligere betingelser – hvis du da i det hele tatt blir innvilget lån.

Sjekk kredittscoren din gratis

Ettersom kredittscoren din er direkte knyttet til hvilke rentevilkår banken gir deg, er det svært viktig at du kjenner til egen kredittscore. Da sitter du på like mye informasjon som banken og kan komme med gode argumenter dersom du mener at du har høyere rente enn du burde ha krav på.

Hos Defero, som har over 145.000 medlemmer, kan du sjekke kredittscoren din og få full innsikt i egne data. Tjenesten er helt gratis.

- Mange bankkunder aner ikke hva slags rentevilkår de burde kvalifisere for. Defero gir dem denne innsikten, samt argumentene de trenger for å effektivt forhandle rente med banken.

Uansett om du ønsker å forhandle med banken nå, eller ved fremtidige rentehopp, er det lurt å skaffe seg kunnskap om kredittscore og egen økonomi først som sist. Det gjør du gratis hos Defero.

- Defero samler kontinuerlig data på hvilket rentenivå du bør ligge på, hensyntatt kredittscoren din. Dette gjør at Deferos medlemmer får en objektiv vurdering basert på skarpe data som viser hvilken rente de kan oppnå, fortsetter Tarjem.

Sjekk kredittscoren din gratis hos Defero

Renten skal opp - da må du forhandle

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i september, uttalte sentralbanksjef Øystein Olsen i sommer.

Det ble nemlig ingen renteøkning i august, men den kommer da altså mest sannsynlig om noen uker.

Norges Bank ser for seg fem-seks rentehevinger fremover, og at styringsrenten vil ligge på 1,25 eller 1,5 prosent i 2024. Det tilsvarer boliglånsrenter på rundt 2,9 prosent.

Tarjem i Defero oppfordrer alle med boliglån om å følge nøye med når bankene setter opp renta.

- I perioder med store renteendringer blir forskjellene på rentetilbudene hos de ulike boliglånsbankene gjerne større enn i roligere tider, og det er langt fra sikkert at du kommer til å få den renta du har krav på, avslutter Tarjem.

Han understreker at det som regel alltid er mulig å forhandle med banken om bedre rentebetingelser, men at det er viktig å ha kunnskap om egen økonomi for å kunne komme med slagkraftige argumenter.

Sjekk kredittscoren din gratis her!

Score fra 1 til 100

Defero bruker Creditsafe som leverandør av kredittinformasjon. Følgende skala indikerer hvor god kredittscore din er:

71-100: «Veldig lav risiko»: Anbefaler at kunden blir godkjent

51-70: «Lav risiko»: Anbefaler at kunden blir godkjent

30-50: «Moderat risiko»: Anbefaler at kunden blir godkjent, men en manuell vurdering bør gjøres

21-29: «Høy Risiko»: Anbefaler ytterligere manuell sjekk av kunden

1-20: «Veldig høy risiko»: Anbefaler avslag

Sjekk kredittscoren din gratis hos Defero