*Nettavisen.*

Fra turnéliv til turliv: OnklP og 71 grader nord – Norges tøffeste kjendis

Reklame
 

Foto: Haakon Lundkvist

Pål Tøien aka OnklP viser folket at norsk turglede har inntatt rappen, og vice versa.

22.05.20 14:15

Bakke opp og bakke ned, på evig vandring gjennom tett skog til knallhard klatring opp stupbratte Gygrestolen. En urban rapper med høydeskrekk og null klatreerfaring klamrer seg fast i klaustrofobiske omgivelser med rapell som eneste retrettmulighet.

Hva skjer når styggen titter fram fra en 80-liters ryggsekk og hvisker at dette går ikke, dette klarer du ikke, det er bare å gi opp? Jo, da er det bare å trampe på videre, være konge for en kveld og håpe at man ikke er helt knekt i morra.

Se klærne Pål brukte her

Klikk på bildet for å forstørre.  

Foto: Haakon Lundkvist

Hvordan endte du opp i 71 grader nord?

- De spurte meg, og jeg syntes det hørtes veldig spennende ut. Det er noe med det å utfordre seg selv litt som jeg trekkes mot. Men jeg måtte tenke på det. Jeg hadde ikke sett noe særlig av 71 grader nord tidligere, kun de verste tingene, folk som sover i i hengekøyer i fjellveggen og sånn. Og det var heavy, men jeg likte det sjukt mye mer enn jeg frykta. Jeg er glad for at jeg sa ja.

OnklP avsluttet fjorårets sommerturné og ruslet rett til innspilling av 71 grader nord – Norges tøffeste kjendis. Overgangen fra pils og mic til kart og kompass måtte han ta på stående fot.

Se klærne fra 71 grader nord til menn her

Her er klærne fra 71 grader nord for kvinner

- Alle rådet meg til å trene i forkant og prøve å være litt forberedt, kanskje sykle litt og gå litt og sånn, men ærlig talt, jeg kom rett fra turné og hadde gjort ferdig siste konserten for sommeren bare noen dager før, så jeg var i den modusen. Det ble en brå overgang, men jeg fant en rytme ganske tidlig.

Her er noen bestselgere fra 71 grader nord:

Klikk på bildet for å forstørre.  

Fra venstre: Bukse i merinoull - Turbukse Odin - Hybridjakke - Genser i merinoull - Genser med høy hals - T-shirt

- Det var bra folk rundt meg og jeg prøvde egentlig bare å henge meg på. De ga meg tips og råd og det funka ganske greit for meg. Men du skulle sett meg pakke den sekken – det var jo en løpende vits gjennom hele innspillingen. Der hadde jeg ikke noen utpregede ferdigheter.

Fra turné til tur

Å sammenlikne turnéliv og turliv er kanskje som å sammenlikne eple og appelsin, og avhenger vel som livet ellers av menneskene, eller gruppa. Men, det finnes i hvert fall et par likheter ifølge Pål.

- Sammenligningen er egentlig litt interessant. Jeg grua meg til å skulle være så tett på forskjellige folk. Og så kom jeg på at det er jeg jo egentlig hele tiden. Når vi reiser rundt med bandet og sånn, så er vi nære venner.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Foto: Haakon Lundkvist

Hva var det viktigste du lærte?

- At man kan egentlig gjøre nesten alt. Det er i hvert fall en stor belønning i enden, og hvis man gjør noe man egentlig ikke trodde man kunne eller turte – følelsen av det er jo ganske ubeskrivelig, om det er å klatre opp et fjell eller tilsvarende. Jeg fikk mange belønninger underveis ved å overvinne ting.

- Men jeg har likevel god erfaring med å deale med forskjellige typer mennesker. Så det var ikke så ille som jeg frykta. Det var noen paralleller mellom 71 grader og det å være turnerende trubadur. Du må prøve å lese situasjonene som oppstår når mange er samlet. Mitt hovedmål var å ikke havne i konflikter med folk. I tillegg til å komme meg gjennom. Jeg synes det gikk helt greit. Også er det hele tiden overraskelser.

Se kolleksjonen til 71 grader nord her

- Du får info på morran eller kvelden før, og så er det bare ‘Shit, kødder du?’ Det var selvfølgelig dritspennende, men det var jo også en heftig måte å leve på, uten klokke, og bare bli servert utfordringer på løpende bånd, og bare ‘Wow’. Og mange av disse tingene trodde jeg ikke jeg skulle få til i det hele tatt. Bare sånn, ‘Hæ, de mila, og så sykle og så bare, what?’ Med min fysiske form. Men det funka ganske greit.

Energi følger fokus

Kommentarfeltet under årets 71 grader kjendisversjon var litt som en føljetong av En rapper blir folkekjær artist eller Pål vinner nasjonens hjerte, eller bare Hver gang vi møtes 2; Pål stjal på mange måter showet i løpet av de syv episodene han var med, men han gjorde det på en rolig, ydmyk måte som vant de gamle tantenes hjerter. Det var som et eventyr: Tantene elsket onkel! Og onkel fant Pølsa.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Pål & Pølsa i godt driv. Foto: Haakon Lundkvist

- Det var magisk å være på tur med Pølsa – han er jo helt rå til å få det beste ut av folk rundt seg: ‘Dette klarer du!’ Jeg kjente jo med en gang at det var dette som var mannen. Vi hadde det jævlig morsomt sammen og jeg ble jævlig inspirert av karen. Jeg var veldig heldig med det. Han er i helt rå form og en evig motivator.

Pål og Pølsa har holdt kontakten etter turen.

Dette er klærne OnklP brukte

- Vi snakker sammen ganske regelmessig, så det er jo egentlig herlig. Det aller beste hadde vært å gjøre mer tv med Pølsa. Det var jo så gøy, og folk syntes jo det var så morsomt at vi ble så gode venner. Og det synes jeg og. Det er fint å ta med seg et ordentlig vennskap. Det er jo dritkult at det kan være sånn.

Xzibit og seilskuta

- Alle har et forhold til Helly Hansen. Og jeg var jævlig fornøyd når jeg skjønte at det var Helly Hansen som skulle stille med klær i 71 grader nord, for å være helt ærlig. Det er jo sånne ting jeg synes er kult fra før. Så det var en fin bonus. Det er noen legendariske Helly Hansen-jakker fra gamle rapvideoer som jeg må få spora opp. F.eks. den hvite jakka Xzibit har i videoen sin med en seilskute på armen. Den må jeg greie å skaffe meg på et vis.

Helly Hansen er godt representert i Xzibits legendariske Paparazzi-video fra 1996.

Hvordan fungerte klærne på turen?

- Den blå skalljakka vi alle brukte var en mirakeljakke. Å bare kjøre ull og skall funka som fjell. Også hadde jeg sykt sansen for den blå og grønne puffy boblejakka, men da mer i campsammenheng, den var ikke like schpaa å gå med. Men det å komme fram og vippe på den myke boblejakka var også ganske magisk. De to jakkene stikker fram som favorittene. Vi hadde også en deilig fleecegenser, men den var også mer til stillesittende bruk.

- Jeg synes mye av greiene så jævlig kule ut og. Jeg hadde for eksempel en blå og oransje ullgenser som jeg synes så fet ut, som New York Knicks-fargene

Klikk på bildet for å forstørre.  

Foto: Haakon Lundkvist

Hva var den beste opplevelsen?

- Når vi var der ute så kom opplevelsene som perler på en snor, så det var først seinere at jeg fikk tenkt: Shit, jeg var oppe på den heftige toppen, og sånn. Men, det jeg synes var morsomst var nok å rafte. Det har jeg alltid hatt lyst til å prøve, så det var jævlig kult. Ellers var det stadig sånne mestringer, som lange, tøffe gåetapper. Det føltes bra å gå de lange turene gjennom heftig natur, og så etterpå bare, føkk, greide det!

Onkel på tur

Pål gikk turer i skog og mark i barndommen med sin turglade mor.

- Det å tråkke i lyng, for eksempel, minnet meg om gamledager. Det var mutter’n som digga det der. Så fort jeg kunne si nei så gadd jeg ikke så mye av det lenger. Hun var i skikkelig form. Det var jo jævlig gøy som barn, men da jeg begynte å skate så var det over, sikkert for 25 år sida.

Så kom musikken. Siden har han turnert. At han skulle ende på tv-tur fra Lindesnes til Jotunheimen i voksen alder med en gjeng friskuser var ikke gitt.

- Det er to forskjellige verdener. Å være på tv er utfordrende – man vil være seg sjæl og ikke si noe teit, men det funka fint på 71 grader, jeg bare sa det jeg tenkte. Å stå på scenen er det jeg kan. Der er jeg kjempeselvsikker – det er nesten det helt motsatte av å konkurrere som jeg gjorde i 71.

Se hele kolleksjonen til 71 grader nord her

På spørsmål om han ville blitt med igjen er svaret et rungende ja. Selv klatringen ville han utsatt seg for igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Foto: Haakon Lundkvist

Her finner du klærne fra 71 GRADER NORD – norges tøffeste kjendis

- Det var helt utrolig kult. Og det har vært veldig hyggelig i ettertid med alle som har sett programmet og kommer bort og snakker med meg. Det har vært en skikkelig positiv opplevelse for meg. Ute blant folk, når vi fortsatt kunne hilse på hverandre, så har det vært helt vanvittig og bare positivt – folk i alle aldre. Jeg synes det har vært utrolig morsomt. Fra å bare rusle litt i skauen – det er merkelig hvordan det blir.

Er det noen andre norske rappere som kan gjøre det skarpt i 71 grader nord?

- Det tror jeg så absolutt. Det er mange der ute som trener bra. La meg tenke litt … Kamelen, han er sterk … sikker på at Vaular hadde gjort det fint, Chirag hadde gjort det fint der … Ja, er du gæren, det er mange, spørsmålet er bare hvem som setter mest pris på natur og den slags.

- Det hadde vært morsomt å se – bare rappere, fy fader. 71 grader rap med bare sånne Helly Hansen-jakker fra rapvideoer. Hehe. Og gammalt soundtrack. Det hadde vært fint.

Se hele kolleksjonen til 71 grader nord her

Denne saken er uavhengig skrevet av Nettavisen. Lenkene i saken fører til aktører som betaler en andel av hva du kjøper for tilbake til Nettavisen. Disse pengene finansierer driften av den journalistiske delen av avisen vår.

Annonsebilag