Gå til sidens hovedinnhold

Gifteringguide: Hvordan velge riktig giftering

Her er alt du trenger å vite om gifteringer, karat, gulltyper og gravering.

Å velge giftering er en følelsesladet prosess for mange. En giftering blir en av dine største affeksjonsmessige gjenstander du kan ha, og gifteringen vil du bære med deg hele livet.

Tradisjonelt sett er gifteringen et symbol på evighet, da ringen verken har en start eller slutt. De første gifteringene i historien ble først benyttet i det forhistoriske Egypt, og har senere blitt en tradisjon som er bredt utbredt i land med røtter fra kristendommen. Vi har laget en guide for hvordan du kan velge riktige gifteringer etter dine behov, for å gjøre valget enklere for deg. Se stegene under for å finne gifteringene som passer for dere.

Gullmagasinet har 20 % rabatt på alle gifteringer - se det store utvalget!

Hva er gull?

Gull er et grunnstoff i metall (Au), og har historisk sett vært et materiale som har en viss verdi ettersom det forekom i ren og naturlig form og samtidig var vakkert og holdbart. I tillegg er materialet lett å bearbeide. Gull har i dag gjerne to hovedfunksjoner for mennesket, for bruk i smykker og gifteringer, men er også et objekt for investering.

I smykker og gifteringer benytter man ikke 100 prosent gull, da materialet ville vært altfor mykt og samtidig ikke holdbart for daglig bruk. Derfor vil gull i enhver smykkeform være bearbeidet og derav legert med kobber og sølv, for å styrke metallets mekaniske styrke. Dette er også årsaken til at karat er en del av betegnelsen når man omtaler gull som materiale, ettersom karat omfatter andelen gull i et smykke.

Hos Gullmagasinet.no og resten av gullsmedbransjen i Norge følger man en industristandard hvor de aller fleste gullsmykker inneholder 14 karat gull. Da er smykkene og gifteringene stemplet 585 på innsiden av ringen eller baksiden av smykket. Det indikerer at materialblandingen er 58,5 prosent gull, og resten er en blanding av kobber og sølv.

Dersom du har et smykke eller giftering i hvitt gull, vil andelen sølv være større enn kobber, som da gir en hvitere overflate på gifteringen. I tillegg vil gifteringen i hvitt gull være legert med rhodium, et belegg som gir gifteringene er skinnende og glansfullt utseende.

Gullmagasinet har 20 % rabatt på alle gifteringer!

Steg 1: gulltype

Tradisjonelt sett finnes det gifteringer i gult gull, hvitt gull og rosegull. Det finnes også ringer i sølv, palladium og platina, men disse materialene er mer sjeldne for bruk i gifteringer. Den mest klassiske varianten er gifteringer i gult gull, spesielt i Norge.

Dersom du ser på hva dine besteforeldre eller foreldre har av gifteringer, er sjansen stor for at du finner gifteringer i gult gull. De senere 20 årene har også hvitt gull blitt et mer populært materiale som benyttes i gifteringer, og trenden er fortsatt økende. Det er først de siste årene at roségull virkelig har begynt å bli benyttet blant det norske folk, men dette er fortsatt mindre vanlig.

Samtidig er gifteringer i rosegull noe varmere i fargen enn for eksempel gult gull, så det vil også være visuelle betraktninger enn kan gjøre for valg av gulltype i gifteringene. Alle gifteringer hos Gullmagasinet inneholder 14 karat (585) gull, som gjerne er bransjestandard i Norges gullsmeder.

Eksempler på gifteringer i gult gull finner du her

Eksempler på gifteringer i hvitt gull finner du her

Eksempler på gifteringer i roségull finner du her

Steg 2: design og fasong

Blant desingmessige betraktninger er det vanlig med enten glatte gifteringer, siselerte/mønstrede, eller andre overflatebehandlinger som for eksempel børstet, hamret eller matt. Blant de glatte og mest klassiske gifteringene, skiller det gjerne detaljer som innvendig/utvendig buet/flat, kantslip og ringens tykkelse/bredde.

Når det gjelder mønstrede gifteringer, eller siseleringer som det kalles på fagspråket, er dette gjerne innskjæring på utsiden av ringen som typisk definerer ringens design. Dette er for de ønsker litt spill i ringens design, eller de som synes det er kjedelig å ha det «alle» har.

Hos Gullmagasinet.no selges også Snorre, som er gifteringer som har en designmessig inspirasjon fra Norrøn mytologi. Disse ringene har svært tydelige siseleringer i sine design. Noen kvinner ønsker også diamanter i ringene sine, hvor hennes giftering gjerne har en diamant, mens hans ring gjerne har samme design på ringen, men uten diamanten. Eksempler på glatte gifteringer og mønstrede gifteringer i gult gull finner du her.

Gullmagasinet har 20 % rabatt på alle gifteringer!

Steg 3: bredde

De vanligste breddene ved kjøp av gifteringer er 3-5 millimeter. Å velge ringens bredde kan være en ren preferanse for enkelte, men fra et rent estetisk perspektiv sies det at du velger gifteringens bredde basert på størrelsen på hånd og finger for at det rent estetisk vil se riktig ut.

Dersom du har små og nette hender og fingre, anbefales det 3 millimeter bredde for å få det riktige utseendet. Dersom dere har kraftige fingre og hender, vil det kanskje være penest med 4 eller 5 millimeter bredde på gifteringene. Et trygt valg vil ofte være 4 millimeter bredde, som også er en størrelse det selges mye av.

Steg 4: størrelse

Når man skal velge gifteringens størrelse, anbefales det gjerne én av flere løsninger: Du kan enten gå innom din lokale gullsmed for å måle opp med ringmål, eller du kan måle hjemme selv. Dersom du har en gammel ring hjemme, kan du måle ringens diameter. Husk alltid å måle innsiden av ringen. Dersom du har et skyvelære, gir det ofte et presist mål. En gjennomsnittlig størrelse på en damering er fra 54 til 58 millimeter, mens for herrer er det gjerne et sted mellom 58-62. Se størrelsesguide for nærmere informasjon her.

Steg 5: gravering

De fleste velger å gravere sine gifteringer, ofte med et budskap som knytter partene sammen. Blant de vanligste graveringene finner vi gjerne «evig din» eller for eksempel «Din Kari» påfulgt av dato. Det er også mange som har sin egen personlige gravering, for eksempel en gjengivelse av en hyggelig setning som paret ofte sier til hverandre eller lignende. Andre tilfeller kan være en setning som starter i den ene ringen og går over i den andre. De aller fleste velger en klassisk skjønnskrift som fonttype i graveringen i gifteringer.

Gullmagasinet har 20 % rabatt på alle gifteringer!