Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan pakke tursekken godt

Shoppingtips

Skal du gå lange turer er det viktig at du pakker sekken riktig. Dette er både for å unngå feil belastning, og for å få tak i det du trenger.

Hvis du legger ut på lange turer, er det veldig viktig at sekken er riktig pakket. En sekk som er pakket feil kan gi unødvendig stor belastning på rygg eller skuldre, og være ukomfortabel i lengden. Det er også et poeng at det du trenger i løpet av dagen er lett tilgjengelig, slik at du slipper å pakke ut hele sekken hver gang du skal ha noe. Når man skal pakke sekken er det greit å dele det inn i seksjoner: bunnen, midten, toppen, lokket og sidelommene.

Sekk

Det første, og viktigste, utstyret du trenger er riktig sekk. Her må du se an hvor lang tur du skal gå. Det er ikke en fordel at sekken er for stor, men det er viktig at du får plass til det du trenger. For en helgetur eller litt mer passer gjerne en sekk på 50-65L.

65 L Sekk fra Osprey

Her finner du den

Tursekkene til Osprey har god kvalitet, og mange muligheter til å justere, slik at den blir best mulig tilpasset deg. Denne modellen er en unisex-modell, men de har også dame- og herremodeller. Dette kan være en fordel hvis du trenger mindre eller større størrelser enn det unisex-modellen har. Størrelsen det er snakk om her er ikke antall liter, men lengden på ryggsøyla, som er viktig for å bære riktig.

Her finner du sekk til dame

Her finner du sekk til herre

Bunnen av sekken

I bunnen av sekken skal du gjerne pakke noe lett, som du ikke får bruk for å løpet av dagen. For stabilitet er det også et poeng å pakke ganske tett i bunnen. Et godt tips er å fylle opp med klær du ikke får bruk for mellom de større tingene.

Sovepose

Soveposen pakkes gjerne i bunn av sekken. Den har passe vekt, fyller ut ganske godt, og du bruker den ikke i løpet av dagen.

Ajungilak SE Igloo

Går du mest på turer i sommerhalvåret kan en såkalt 3-sesongssovepose være tingen. De tåler ikke så mye kulde, men er gjerne lettere enn vintersoveposene. Denne soveposen fra Ajungilak kan brukes ned til minus fire grader celsius.

Her finner du den

Ajungilak Siku

Skal du derimot på tur om vinteren, trenger du en sovepose som tåler kulden godt. Denne soveposen kan brukes helt ned til minus 18 grader celsius.

Her finner du den

Liggeunderlag

Har du et liggeunderlag av skum, skal dette festes utenpå sekken. Hvis du har et oppblåsbart liggeunderlag, av typen som pakkes ned i en liten pose, så kan det fint pakkes på bunnen av sekken.

Nemo Equipment Astro Regular

Dette oppblåsbare liggeunderlaget fra Nemo Equipment er behagelig å ligge på, samtidig som det er lett å pakke ned.

Her finner du det

Det kommer også i en større modell, for de som er litt lengre

Her finner du den større utgaven

Pute

Hvis du er typen som sliter med å sove uten hodepute, kan det være lurt å investere i en turpute. De er oppblåsbare, slik at de ikke tar stor plass i sekken, og veier nesten ingenting.

Jotunheim hodepute

Her finner du den

Hengekøye

Er det hengekøyetur du skal på, burde den også pakkes i bunnen av sekken.

Ticket to the moon original hammock

Her finner du den

Til denne hengekøyen kjøpes tau og myggnetting separat

Her finner du tau

Her finner du myggnetting

Midten av sekken

Midt i sekken, aller helst inn mot ryggen, skal du ha tunge ting. Ting som primus, termos, ekstra vann, og toalettsaker kan du pakke her. Det er også lurt å fylle inne med klær mellom, slik at det ligger stabilt.

Primus

Skal du ha med deg primus bør den ligge midt i sekken.

Primus Gravity III

Her finner du den

Her finner du gass

Sett med kjeler

Skal du lage mat på primusen trenger du kjeler. Disse tar minimalt med plass og veier lite.

Her finner du det

Turbestikk fra Revir

Her finner du det

Termos fra Stanley

Her finner du den

Øverst i sekken

Øverst i sekken burde du pakke lette ting du kan få bruk for i løpet av turen. Her burde du ha regntøy, eventuelt bare en vindjakke hvis det ikke er fare for regn, og varmere klær du kan ta på når du stopper. Her kan du også ha nisten din. I tillegg er det lurt å ha et førstehjelpssett.

Regntøy

Vågå regnsett fra Jotunheim

Her finner du det

Skalljakker

Norrøna Bitihorn dril herre

Her finner du den

Norrøna Bitihorn dril dame

Her finner du den

Førstehjelpssett

Snøgg active first aid hike

Her finner du det

Topplokket

I topplokket burde du ha småting du får bruk for underveis. Her burde du ha kompass, solkrem, multiverktøy, myggspray og litt snacks.

Kompass

Eagle kompass

Her finner du det

Solkrem

Vichy Ideal Soleil

Her finner du den


Multiverktøy

VICTRONIX Spartan multiverktøy

Her finner du det

Myggspray

Care Plus insektsspray

Her finner du den

Sidelommer

I de lange lommene på siden av sekken burde du ha vannflaske. Det kan også være lurt å ha et kart i en av sidelommene, slik at du slipper å ta av sekken for å se på det. Hvis du har lommer foran på reimene kan det være lurt å ha mobilen her, men hvis ikke kan den også ligge i sidelommene.

Vannflaske

Nalgene vannflaske

Her finner du den