*Nettavisen.*

Slik får du en perfekt hage

Reklame
En hage kan være både et sted å være, et sted å lage mat og et sted for visuell nytelse.

En hage kan være både et sted å være, et sted å lage mat og et sted for visuell nytelse.

Vi gir deg tipsene, verktøyene og produktene du trenger for å få nabolagets beste hage.

14.05.20 14:23

Det å dyrke sin egen hage, og alt som kan gjøres i hagen, er godt for både sjel og kropp. Med enkle grep kan det også bli pent å se på, godt å bruke og gi mat å spise.

Vi guider deg til tingene du trenger fra gress til grill, fra blomsterkasse til sneglegift og fra utemøbler til drivhus.

Klikk på bildet for å forstørre. En vakker hage er et deilig sted å være på varme sommerdager.

En vakker hage er et deilig sted å være på varme sommerdager.

Dette trenger du før du starter

Før du skal starte arbeidet er det fint å ha noe basisutstyr klart:

En hagevogn er et veldig godt hjelpemiddel på veien rundt i hagen for å ha store og små ting i, og det å legge verktøy eller annet i denne istedenfor på bakken hever levetiden.

Klikk på bildet for å forstørre. Det er viktig å beskjære godt.

Det er viktig å beskjære godt.

Start med å beskjære trærne

Har du trær i hagen må disse beskjæres. Siden beskjæring medfører at kvister faller på bakken er dette etnaturlig sted å starte hvis du vil rydde opp i hagen, og få det fint til våren.

Det er forsåvidt to måter å beskjære toppen på trærne på. Enten kan man bruke stige og annet for å komme seg opp i høyden, eller klippe trærne fra bakken med tilpasset redskap. Mye kan løses med en enkel arbeidsbokk, altså en liten trapp som gir deg noen nødvendige centimeter ekstra i høyden. Denne er robust og god. Vil du lengre opp i høyden kan du vurdere en stige som dette som også er generelt fin å ha for høydejobb inne.

Klikk på bildet for å forstørre. telecut

Gardena Telecut gir deg kraft nok til de litt større kvistene.

Om du liker å stå på bakken bør du velge en toppsaks av god kvalitet. Av erfaring vet vi at plastikkversjonene er like brukbare som en snøball et visst varmt sted. Denne med aluminumsskaft og langt skaft er enkel å bruke, og holdbar. For grenene litt lengre ned er det best med en kortere variant som gir deg mer kraft, ikke minst for å spare egne armer og krefter. Gardenas slimcut er et godt valg, den finner du her. Den passer også godt på busker for å tynne ut. Har du litt tykkere grenere kan du gå for denne som gir deg mer kraft.

I tillegg kan det være fint å ha en grensag for de grenene som har kommet i veien, eller som bare har vokst litt feil. Denne fra Fiskars er kraftig nok for det meste.

En elektrisk hekksaks er et kraftig og godt verktøy.

Skal du trimme og beskjære hekken er det godt for kropp, tid og hekk å bruke en elektrisk hekksaks/hekktrimmer. Vi anbefaler denne fra Black & Decker som vi selv har. Litt mer nøyere pynting av hekk, trimming og lignende kommer vi tilbake til senere.

Husk at du ikke bare bør beskjære på toppen av trærne, du bør også hvert tredje år fortynne omtrent halvparten av alle grenene. Da tar du de eldste, og mest skadete grenene. Tenk at grener ikke skal konkurrere med hverandre. Kutt grenene så nære stammen som mulig.

Oppsummert:

Apropos: For å få kvist og annet unna trenger du en kompostkvern som dette. Det er ingen tvil om at det skaper en smart resirkulering av egen hage som sparer deg for mange turer på gjenbruksstasjoner eller annet. Vi har denne kvernen hjemme.

Du må ikke ha på deg perleøredobbene eller sminke deg før du luker.

Luking, jord og plen

Det neste steget er å gjøre klart jord, få bort døde planter og det du ikke vil ha i hagen og ta vare på gresset. Som en vis kvinne en gang sa til oss: Litt som at du rydder før du begynner med pyntingen.

Det første du bør gjøre er å ha planen klar for hvilke områder som er hva, og hva det skal være. Det behøver ikke å bety at du trenger mellomfag i hagestell og botanikk, men mer at du tenker gjennom hvor du ønsker at plenen skal stoppe og blomsterbedd eller andre områder starte. Bruk spaden vi begynte denne saken med til å lage grenseområder. Her kan det være områder som trengs litt ekstra krefter slik at et godt spett kan være smart å ha.

Dekorstein og stein av forskjellig art kan være gode grenseoppganger. Se et utvalg av muligheter her.

Et slikt arbeid vil alltid medføre en del avfall, og opprydding i døde planter eller løv som merkelig nok ikke ble fjernet året før. Har du mye ugress kan du vurdere å legge ugressduk under før du går over på plantingen som vi kommer tilbake til. Slik som dette. Skal du ha unna ugress og døde planter er en lukeklo godt å ha. En kultivator er fin om du skal ha tak i større mengder av døde planter eller ugress. Den kan også brukes for å friske opp jorden etter at du har fjernet ugress og døde planter.

Ha en god plantespade, eller planteskje, med deg rundt som kan brukes for å fjerne syke planter. Disse tar du i søppelposene, og ikke i komposten. Har du også en skyffel kan du slippe å bøye deg ned for all lukingen. Vi liker denne. Har du mye ugress i oppkjørsel (mellom grus) eller i mange bedd kan du vurdere en ugresshakke som denne.

De områdene som trenger ekstra jord, eller hvor du senere skal plante noe som trenger mye næring kan du fylle på med innkjøpt næringsrik jord.

Her finner du jorden du trenger

For plenen tar du en rive for å fjerne løv, dødt gress og annet. En enkel og god rive er denne fra Fiskars. Du kan så legge på gressfrø der gresset trenger litt ekstra støttesåing. Her finner du gressfrøene du trenger.

Klikk på bildet for å forstørre. Det å lage mat selv i hagen er et spennende prosjekt for store og små.

Det å lage mat selv i hagen er et spennende prosjekt for store og små.

Planting, blomster og vekster

Det neste skrittet er å plante, pynte og finne ut hva du vil ha i hagen.

Her finner du frøene du trenger

Her finner du jorden du trenger

For mange hager kan det være fint og riktig å ha blomsterkasser. Det er enklere for å holde ugress unna samt generelt stell, og kan være særdeles dekorativt. Her finner du et utvalg av blomsterkasser hos Byggmax.

Les godt alle instruksjoner for når forskjellige planter bør plantes. Det er viktig å ta hensyn til temperaturer og værforhold. Noe kan plantes tidlig, men annet må tas når varmegradene har krøpet godt nok oppover. I tillegg er det muligheter fr å plante inne.

God vanning er viktig for enhver hage. Her finner du avanserte og enkle vanningssystemer fra Gardena.

PS! Det kan være at det kommer noen skadedyr etter hvert. Da trenger du dette.

Klikk på bildet for å forstørre. Da bestefar var ung så klippet man gresset på denne måten. '

Da bestefar var ung så klippet man gresset på denne måten. '

Gressklipper

Etter at hagen er ferdig stelt er det ingen tvil om at den kommer til å vokse, og om for eksempel plenen vokser må den klippes. Vi synes de battteridrevne gressklipperne er virkelig gode, og har som en klar fordel et mye lavere støynivå.

Vi bruker denne gressklipperen selv (batteridrevet fra Bosch) som vi er særdeles fornøyd med, og som anbefales på det sterkeste.

En skikkelig kraftig gressklipper

Du kan vurdere storebroren som du finner her (Bosch GRA 48).

Få deg også en god løvblåser. Det er i det minste veldig gøy, og joda - effektivt. Sjekk utvalget her.

Barn elsker hage, og det er veldig mye moro som kan skapes på både stor og liten plass.

Få med barna i hagen

Barna i hagen er aldeles strålende, og en liten hageferie vil mange barn elske. En lekestue med sklie som dette er veldig innertier for den som har en hage hvor det passer. Du kan også finne klassiske lekehus her i tre, med mange herlige design.

Finn flere uteleker her

Trampoline? Det finner du her

Lag et perfekt uteområde

Det kan være vanskelig å vite hvor det er naturlig å begynne om du skal oppgradere hagen, men det første steget er å få på plass en organisert hage. Det kan bety å investere i en god bod. Se et utvalg av ferdige boder her.

Klikk på bildet for å forstørre. Et drivhus

I drivhuset kan også andre ting blomstre enn bare grønne vekster.

Vi hadde startet med et drivhus, og dette er ikke bare noe som kan brukes for å ha planter i. Et godt drivhus er også et supert alternativ som sykkelbod, eller uteplass som kan tåle det litt ustabile været vi kan få.

Se utvalget av drivhus i mange utførelser her

Klikk på bildet for å forstørre. Hagestue

Denne hagestuen heter Lykke. Det er det ingen tvil om at gode, varme dager kan gi i denne frittstående hagestuen.

En annen løsning er selvfølgelig en hagestue. Enten det er et frittstående stue et egnet sted i hagen, eller en komplett veggmontert hagestue.

Sjekk forskjellige typer av hagestuer for din hage her

Klikk på bildet for å forstørre. Plantekasse

En plantekasse i godt tre med god størrelse, slik som denne, vil gi deg muligheten til å få hagen i litt bedre orden og med avgrensede områder til det du ønsker å dyrke. Se nærmere på plantekassen her hos Byggmax.

Du trenger også:

Utebelysning

Gjerder og levegger

Terassevarmer¨

Klikk på bildet for å forstørre. Det finnes griller, og så finnes det denne: Gassgrill Landmann Ardor

Det finnes griller, og så finnes det denne: Gassgrill Landmann Ardor

Grill og utekjøkken

Du kan bli grillmester med mye, men er det en ting vi vil understreke og anbefale med en gang er det disse grillhanskene. For oss er det veldig før og etter vi fikk slike hansker på grillingen. Se nærmere på dem her.

Her finner du griller (blant annet supergrillen du ser over).

Her finner du komplette utekjøkken

Bygg terrassen selv

Det er lettere enn du tror å bygge en fin terrasse. Her finner du verktøyet du trenger.

Du kan tegne verandaen din her på nett

PS! Er det litt mye sol på hjemmekontoret? Sjekk her.

Og du, husker du tidligere minister Lars Sponheim som mente at hver mann burde ha sin høne. Da kan et hønsehus som dette være en fin løsning.

Utemøbler

Det kommer alltid brått på, at det plutselig er varmt nok til å sette seg på verandaen, balkongen eller i hagen. Start med forberedelsene nå, så har du en koselig og innbydende uteplass når varmen plutselig er her.

Her har vi samlet noen av årets fineste hagemøbler og utemøbler.

Loungegruppe

En behagelig loungegruppe gjør uteplassen hyggeligere.

Gode utemøbler er et must til hagen eller verandaen. Med en rålekker loungegruppe som består av møbler i kunstrotting, ligger alt til rette for fine stunder med grilling eller bare gode samtaler. I gruppa følger det med både stoler, sofa, puter og bord.

Se nærmere på den komplette loungegruppa her.

Har du utemøbler med puter, bør du ha en putekasse som tar vare på putene når de ikke er i bruk.

Utekjøkken

Et utekjøkken gjør hagen komplett.

Skal du virkelig legge til rette for grilling og spising ute, er et utekjøkken genialt. Dette fra Gardenstore er et komplett utekjøkken med grå aluminiumsramme, grå hylle, gråmelert benkeplate, vask og tekstilbeskyttelse. Det naturlige midtpunkt og samlingssted for familiens grillmiddag.

Her finner du det stilrene og praktiske utekjøkkenet.

Sammenleggbart bord

Klikk på bildet for å forstørre. Picnic table

Det perfekte bordet til verandaen/balkongen.

En balkong som ikke har så mye plass, fortjener også fine møbler. Picnic Table fra Skagerak er perfekt til deg som har en balkong med begrenset plass, da du kan legge ned begge halvsidene på bordet. Det ultimate verandabordet for deg som trenger noe sammenleggbart.

Bordet kan også enkelt bæres i håndtaket på midten når det er slått sammen, noe som har gitt bordet navnet Picnic Table.

Se nærmere på bordet her.

Kombiner gjerne med de små krakkene i samme serie, som vist på bildet.

Stol fra Hay

Klikk på bildet for å forstørre. Hee stol

Hee dining chair fra HAY er akkurat passe stor til balkongen.

Har du lyst på noe med rygg og ikke bare krakker på balkongen, er Hee fra Hay et godt alternativ. Stilren, stabil og værbestandig er ord som brukes om den populære stolen.

Her finner du stolen.

Flere lekre møbler til balkongen/verandaen finner du her.

Hengekøye på stativ

Dette kan fort bli årets favorittplass ute.

Har du hage eller en stor veranda, er denne hengekøya helt nydelig. Sleng deg oppi med en god bok, og nyt.

Hvis du har du ungdom i hus, blir denne garantert populær.

Her finner du flere hage/verandamøbler.

Hammock

Klikk på bildet for å forstørre. Hammock

Det er lite som sier idyll mer enn en hammock i hagen. Foto: Gardenstore

Går du til anskaffelse av en hammock, har du et perfekt utgangspunkt for hagehyggen. Her kan du slappe av med familien, nyte et glass kalt drikke og sitte og snakke i timesvis på sene vår- og sommerkvelder.

Her finner du hammocken.

Parasoll

Klikk på bildet for å forstørre. parasoll

Alle hager og verandaer av en viss størrelse bør ha en parasoll.

Mangler du parasoll, eller er den gamle kanskje moden for å byttes ut? Parasollen fra Hillerstorp er prisgunstig, og kan legges sammen når den ikke er i bruk.

Flere parasoller finner du her.

Loungestol

Klikk på bildet for å forstørre. Stol

Desert Solid fra Ferm Living finnes med en rørformet, pulverlakkert stålramme i svart eller cashmere.

Desert Solid fra Ferm Living er en modernistisk loungestol, som virkelig innbyr til å slappe av. Stolen er tilgjengelig i fire design: Soil, Stribes, Shapes eller Solid som vises på bildet.

Solseng

Klikk på bildet for å forstørre. Solseng

Hampton solseng er justerbar i ryggen og leveres med en grå pute.

For å virkelig nyte livet i sola når den tid kommer, er en skikkelig god solseng det du bør gå for. Solsenga Hampton fra Hillerstorp er en stødig og komfortabel modell, som du kan se nærmere på her.

Paviljong

Klikk på bildet for å forstørre. paviljong

Paviljong av lasert, FSC-sertifisert kjernefuru fra Norrland. Foto: Gardenstore

Skal du virkelig gå "all in" i år, er en paviljong det ultimate hagemøbelet. Her må du selvsagt ha litt plass, men har du det vil en paviljong gi en helt spesiell og idyllisk atmosfære.

Flere utemøbler til hagen finner du her.

Denne saken er uavhengig skrevet av Nettavisen. Lenkene i saken fører til aktører som betaler en andel av hva du kjøper for tilbake til Nettavisen. Disse pengene finansierer driften av den journalistiske delen av avisen vår.

Annonsebilag