Sommerbryllup: Dette betyr kleskodene for menn

Reklame

Foto: Getty Images

Slik kler du deg riktig i bryllup.

22.05.19 20:44

Er du invitert i bryllup i sommer, men er usikker på hvordan du egentlig skal tolke kleskoden som står på invitasjonen? Fortvil ikke, denne guiden gir deg noen enkle tips som sikrer at du som mann har bryllupsantrekket i orden.

Se flere bryllupsplagg hos H&M her.

Invitasjonen sier galla

Galla er den mest høytidelige og formelle kleskoden vi har, og her skal du være ekstra påpasselig med at du kler deg riktig. Tenk på det som det fineste av det fine. Står det «antrekk: galla» i invitasjonen skal du som mann kle deg i livkjole og hvitt.

Alternativt kan du også bruke militær gallauniform eller bunad, men skal du være helt korrekt som mann skal du ikke kle deg i bunad dersom kvinnen du ankommer bryllupet sammen med ikke bærer dette selv.

Dette bruker du:

Dress - Sløyfe - Lommetørkle - Lakksko - Vest - Skjorte

Invitasjonen sier smoking

Smoking er også en formell dresskode, men du står litt friere i valg av tilbehør og snitt. Det vanligste blant menn i Norge er en svart smoking, men smokingen kan også være midnattsblå med svarte jakkeslag i silke.

Ser vi nedover i Europa og mot sørligere strøk, er hvit smokingjakke med svarte bukser også utbredt. Tradisjonelt sett skal den hvite jakken kun velges om sommeren og ved varmere breddegrader.

Dette bruker du:

Smokingjakke - Smokingbukse - Smokingskjorte - Mansjetter - Satengsløyfe - Pensko

Invitasjonen sier mørk dress

Mørk dress er mindre formelt enn galla og smoking. Det viktigste å tenke på her er at dressen skal være enten svart eller mørk blå. Noen tillater også mørk grå dress, men her gjør du lurt i å sjekke med brudeparet. En mørk dress skal være elegant, med hvit skjorte og slips eller sløyfe. Du velger selv farge på slips eller sløyfe, men husk at dette skal være et stilfullt antrekk så du bør unngå de sterkeste fargene.

Dette bruker du:


Invitasjonen sier dress

Om det kun står «dress» i invitasjonen betyr dette at det er mindre formelt enn mørk dress. Her kan du eksperimentere mer enn ved mørk dress, men dressen skal helst være i én farge eller i et diskré mønster og du skal bruke en lys skjorte.

Du kan bruke hvit skjorte, men dette gjør du gjerne hvis det er en litt mer høytidelig setting. Bruk gjerne en lys dress på formiddagen, mens du til middag og kvelds bør skifte til en mørkere dress og svarte sko. Dersom du går for en lys dress på dagtid gjør det seg oftest bedre med brune dressko.

Dette bruker du:

Blazer - Bukse - Skjorte - Løyfe og lommetørkle - Pensko

Invitasjonen sier pent eller sommerlig pent

Dersom invitasjonen sier pent eller sommerlig pent betyr det at dresskoden er uformell. Er du gjest i et bryllup betyr dette likevel ikke at du kan ha på deg hva som helst, og du bør legge inn en innsats for å pynte deg.

Det denne dresskoden tillater lysere og mer fargerike antrekk. Du kan også eksperimentere med ulike stoffer og teksturer, som for eksempel en lindress eller semsket skinn på penskoene. Tenk at du skal være pyntet til fest, og vær heller litt ekstra pyntet enn for laidback. Et tips her er å se på hvor bryllupet skal holdes – det sier gjerne noe om hva som er et passende antrekk.

Dette bruker du:

Skjorte - Blazer - Bukse - Loafers

Og helt til sist – for all del ikke gjør denne tabben…

De fleste vet at kvinner ikke skal kle seg i hvitt i bryllup, men også for menn gjelder det å ikke overgå brudgommen. Som bryllupsgjest må du alltid passe på at du ikke tar oppmerksomheten vekk fra brudeparet – det er deres dag, ikke din.

Dropp livkjole og hvitt dersom du vet at brudgommen ikke kommer til å bære dette. Det samme gjelder også for smoking, legg igjen smokingen hjemme dersom brudgommen stiller i mørk dress. Tenk at du aldri skal kle deg mer staselig enn brudgommen selv, og er du usikker på kleskoden bør du alltid sjekke opp dette med brudeparet i forkant.

Denne saken er uavhengig skrevet av Nettavisen. Lenkene i saken fører til aktører som betaler en andel av hva du kjøper for tilbake til Nettavisen. Disse pengene finansierer driften av den journalistiske delen av avisen vår.