Gå til sidens hovedinnhold

Turklærne og utstyret du trenger nå

Her er sjekklisten for deg som skal utforske Norge denne sesongen.

I år blir det norgesferie for de fleste av oss, og mange har innsett at det er på tide å skaffe seg en sovepose, et telt, nye fjellstøvler, en skikkelig turjakke, en større ryggsekk, en hengekøye eller et reisekjøkken.

Selv om det blir meldt godt vær, vil det ofte være mye kaldere på fjellet, hvor spesielt vinden er med på å senke temperaturen.

Det er derfor viktig å kle seg i riktig turtøy når man skal på fjelltur, selv midt på sommeren. Dette trenger du på veien.

Her finner du turklær og utstyr:

Ryggsekk med god plass

Det aller første du trenger er en god, romslig tursekk som tåler vær, vind og rommer nødvendigheter.

Alt ettersom hva slags tur du skal på - blir det en lang fjelltur, en dagstur eller kortere turer? Det er viktig at tursekken er lett å bære, støtter ryggen og har nok med plass til det du måtte trenge.

Til lange turer anbefaler vi denne fra Osprey

Til dagsturer er denne fra Tasmanian Tiger lurt å ha

Til korte turer kan vi anbefale Mammut

Tursko

For å unngå slitne bein, såre tær og gnagsår er det viktig å velge sko med god kvalitet og komfort når man skal på skogs- eller fjelltur.

Kvaliteten øker gjerne proporsjonalt med prisen, så det lønner seg å slå til når sko og støvler fra kjente merker er på salg. For eksempel har Milrab nå salg på sko.

Sjekk ut skosalget hos Milrab her

Denne skonyheten fra Salomon er inspirert av Speedcross-løpeskoen, spesialtutviklet for fotturer med vanntett beskyttelse.

Her finner du den

Lett vindjakke

En lett vindjakke holder vinden ute, men uten at du trenger å bli klam når du beveger deg og svetter, slik du blir med mer vanntette plagg.

De letteste vindjakkene kan pakkes sammen til en liten ball og er så små og lette at du alltid kan ha dem i sekken, rumpetasken eller klatreselen.

Se oversikt over lette vindjakker hos Anton Sport

Denne fra Peak Performance er en nyhet og kan enkelt brettes inn i sin egen brystlomme, som gjør den perfekt å ha med som en ekstra jakke i sekken.

Her finner du den

Se også matchende turbukse

Ullundertøy

Visste du at ull kan være med å kjøle deg ned på varme dager? Lette ullplagg i fin merinokvalitet har en temperaturregulerende egenskap som virker avkjølende når du er i aktivitet.

Blir du svett og stopper underveis på fjellturen, vil ulla fortsatt holde deg varm.

Ull fra Aclima er et godt utgangpunkt

Denne ullgenseren fra Lars Monsen er laget i 100 % merinoull og med lommer og oppheng for turutstyr.

Her finner du den

Her finner du buksen

Ullgenser

Ta med en varm genser til de kalde sommerkveldene. Blir turen lang, eller tenker du deg på telttur i sommer, er det alltid lurt å ha en ekstra genser tilgjengelig.

Hos Devold får du en rekke ullgensere til herre og dame, slik som denne klassiske Islender-genseren.

Her finner du den

Shorts og t-skjorte

Hvis det er meldt ekstra varmt vær, er det lurt å pakke med seg lettere klær i tursekken.

Shorts fra Helly Hansen er lett, vannavvisende og perfekt for alle aktiviteter. Gå for en t-skjorte til trening, som absoverer svette.

Sjekk utvalget her hos Gymgrossisten

Telt

Det er alltid verdt å vurdere telt beregnet for to personer. Da har du litt ekstra boltreplass til sekken og/eller hunden når du er alene på tur, men du har fortsatt muligheten til å invitere med deg noen på date i det fri.

Dette teltet er en nyhet fra populære North Face. Et ekstremt stabilt, slitesterkt og lett stelt.

Her finner du det

Sovepose

Kjøp en sovepose som er litt varmere enn det du tror du har bruk for. Blir det for varmt, kan man enkelt fjerne/dumpe varme ved å dra nederste glidelås litt opp.

Denne soveposen fra Mountain Equipment er utviklet for maksimal varme, er svært komfortabel og med lav pakkevolum.

Her finner du den

Solbriller

I noen tilfeller er det ekstremt viktig å bruke solbriller. Det gjelder når man er i miljøer som er sterkt reflekterende, som på fjellet.

Sportsbrillene fra Oakley Radar EV Prizm har utvidet synsfelt og spesialtilpasset Prizm teknologi. I tillegg har de 100 % beskyttelse mot UVA, UVB og skadelig fiolett-blått lys.

Her finner du de

Hengekøye

Å overnatte i hengekøye har blitt stadig mer populært. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor - det er lite som slår frihetsfølelsen av å hvile eller til og med overnatte under åpen himmel, med frisk luft på alle kanter.

Eno Doublenest har plass til to personer - er enkel å montere og det følger med kabinkroker i aluminium og kompresjonspose.

Her finner du hengekøyen fra ENO

Turbrenner

Ønsker du å lage mat, noe man gjerne gjør etter en overnatting ute i det fri, er et stormkjøkken noe du bør ta med på turen din.

Sjekk ut denne fra JETBOIL Mightymo som har en sterk brenner og gir god kokekontroll. MightyMo fungerer med FluxRing Fry Pan og FluxRing Cooking Pot (selges separat). Støtteben medfølger.

Her finner du den

Bærbart ildsted

Du trenger ikke å lete lenge etter et ildsted eller bruke lang tid på å transportere. Med Outlust kan du lett grille pølser eller holde på varmen. Denne kan brukes i skogen, på stranden eller i hagen.

Dog bør du kjenne til bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september, som er forbud mot åpen ild i skog og utmark.

Samtidig er det bruk av skjønn som gjelder. Mange kommuner har egne grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet. Sjekk på din kommunes nettsider for lokale regler.

Her finner du Outlust

Husk også:

Les også

Dette er Polo-skjorten James Bond bruker

Les også

Best i test: Luftfrityrkokere og airfryers gir deg sunnere mat