Gå til sidens hovedinnhold

Usikker på strømregningen nå? Du har egentlig kun to valg. Se her

Spotpris, fastpris, nettleie - hvorfor to regninger? Her er strømguiden.

I sommer har strømprisen vært unormalt høy. Og selv med normale værforhold utover høsten vil strømregningen din holde seg høy.

- Det kan fort dreie seg om 2.000 kroner i måneden for en vanlig husholdning som forbruker 20.000 kilowattimer i året, har Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight AS uttalt til Nettavisen.

Men denne helgen var det en nedgang i prisene igjen. Forvirret? For hva lønner seg egentlig nå?

Svaret er så enkelt som at hvis du ønsker forutsigbarhet, så bør du velge en fastpris på strøm. Trenger du ikke forutsigbarhet, så bør du velge spotpris.

Dette er spotpris

Er du derimot en person som ikke er avhengig av å vite hvordan strømregningen blir, så bør du velge spotpris. Strøm til spotpris er Hafslund Strøms mest populære avtale, og det Forbrukerrådet anbefaler over tid. Her kan du se og lese mer.

Årsaken til at spotpris er rimeligst over tid er fordi kunden får strømmen til samme pris som det strømleverandøren betaler, mot et fast påslag som dekker leverandørens administrasjonskostnader og inntjening.

Fortsatt i tvil om hvordan strømregningen din fungerer? Her er guiden for deg som har null peil, og for deg som har nesten full kontroll:

Kilowattime:

Vi starter helt på scratch. Hvor mye strøm du bruker måles i kilowattimer, forkortet kWh. Watt er en måleenhet for elektrisk effekt, og kilo betyr tusen. Én kilowatt (1 kW) er det samme som 1000 watt.

Når du har brukt 1000 watt (1 kW) i én time (1 h), har du brukt en kilowattime (1 kWh).

Lar du for eksempel en varmeovn på 1000 watt (som tilsvarer 1 kW) stå på i 12 timer, har du brukt 12 kWh.

Strøm:

Du kjøper strømmen din av en strømleverandør. Disse kjøper igjen inn strøm på Strømbørsen NordPool, og selger den videre til deg. Du kan selv velge hvilken strømleverandør du ønsker å bruke.

Hvor mye du betaler i strøm avhenger av strømprisen på børsen, hvor mye du bruker og hvilken avtale du har.

PS: Det er forresten en myte at det er mye jobb å bytte strømleverandør. Stort sett ordnes alt for deg, og du får ingen bindingstid.Nettleie:

Du betaler nettleie for å få transportert strømmen hjem til deg. I tillegg står nettleieren for drift og vedlikehold av strømnettet ditt.

Nettleien betaler du til det lokale nettselskapet ditt, de som eier og drifter strømnettet der du bor. Likevel får du normalt sett både strøm og nettleie på én regning fra strømleverandøren din (og leverandøren din betaler igjen nettleien videre til nettselskapet).

Spotpris:

Den enkle forklaringen er at Spotpris endrer seg fra time til time.

Spotavtale innebærer at du får strømmen til samme pris som det strømleverandørene betaler. I tillegg betaler du selvsagt for strømmen du bruker, og et påslag som dekker dekker strømleverandørens kostnader og avgifter.

Over tid er spotpris den rimeligste avtalen for deg, og det Forbrukerrådet anbefaler. Denne avtalen passer for deg som ikke er redd for det uforutsigbare, men faktisk ønsker det som lønner seg over tid.

Strøm til spotpris er Hafslund Strøms mest populære avtale. Her kan du se og lese mer.

Fastpris:

Her er prisen satt på forhånd, og strømleverandørene anbefaler gjerne fastprisavtaler fra rundt 3 måneder til 12 måneder. Ved fastpris så betaler du strømleverandøren ekstra for at de tar på seg risikoen for svingninger i markedet. Det kan altså bli dyrere på sikt for deg, sammenlignet med spotpris, men for personer som ønsker forutsigbarhet og ikke er glad i «risiko» kan dette være en god løsning.

Variabel pris:

Her justeres strømprisen gjennom året, med to ukers varsel. Det vil si at strømprisen settes på den kortsiktige utviklingen på kraftmarkedet - du får en fast strømpris fremover i tid. Altså har du lik strømpris gjennom døgnet, og gjerne over minst 2-3 uker av gangen.

Variabel pris er en mellomting mellom spotpris og fastpris. Bruker du mest strøm om morgenen og på ettermiddagen når strømprisene er høye, bør du vurdere Stabil som har lik strømpris hele døgnet.

Her kan du se og lese mer om stabil.

Fremdeles usikker? Her kan du prøve deg frem og se hva slags strømregning du for eksempel ville fått i august.