Forrige uke presenterte Jonas Gahr Støre sin nye regjering, der 28 år gamle Emilie Enger Mehl har fått posten som justisminister. Mehl er regjeringens yngste statsråd, og som Nettavisen skrev nylig har hun også bakgrunn innen TV.

28-åringen vant nemlig NRK-konkurransen «Anno» i 2015, der deltakerne ble sendt tilbake i tid for å oppleve ulike epoker i norsk historie. I løpet av programmet jobbet de seg opp fra fattigdom og slit til rikdom og ære, men kun én stakk av med seieren. Og TV-vinneren ble altså Emilie Enger Mehl.

Les også: Realitystjerne blir Norges neste justisminister

Justisministeren blir for øvrig også å se på TV på nyåret, da hun er deltaker i den nye sesongen av «Kompani Lauritzen».

Men Mehl er ikke den eneste i den nye regjeringen med erfaring fra TV. Også finansminister Trygve Slagsvold Vedum og landbruk- og matminister Sandra Borch har deltatt i hver sin TV-konkurranse – i «Maskorama» og «Skal vi danse».

Kritikk for TV-opptredener

Trygve Slagsvold Vedum overrasket mange da han viste seg å være Fugleskremselet i «Maskorama» i januar.

Senterpartilederen kom ikke spesielt langt i konkurransen, og måtte ta til takke med en nest sisteplass. Slagsvold Vedum var likevel fornøyd med egen innsats, og smilte bredt da han tok av seg masken foran dommerpanelet og seerne.

– Det har vært veldig, veldig gøy. Jeg var litt skeptisk da jeg ble spurt, men så hørte jeg med døtrene mine og de sa: «Fader - det må du bare gjøre», sa politikeren da han røk ut.

Men Trygve Slagsvold Vedums TV-deltakelse fikk ikke bare ros. Skribent Maria Refsland var blant dem som reagerte, og spurte i en kommentar i VG om NRK er PR-avdelingen hans.

Kommentaren kom som følge av at Slagsvold Vedum hadde figurert i flere underholdningsprogrammer på NRK, blant annet også i «Sløsesjokket». Refsland mente NRK fremstilte politikeren som en slags kjendis, og at kanalen mister forståelsen av sitt samfunnsansvar ved å «promotere» ham.

– Et demokratisk problem

«NRKs konsekvente promotering av Slagsvold Vedum i diverse «joviale» settinger er et demokratisk problem. Når det kastes brann på bålet ved å framstille han som en kjendis heller enn en politiker, går vi dessverre mot amerikanske tilstander», var blant det Refsland skrev i kommentaren sin.

Les også: Sp-lederen rødmet da hemmeligheten ble røpet - nå får han svar av pappa Vedum

Videre påpekte hun at det var problematisk at han deltok samme år som det var valg, og overfor Medier24 hevdet hun at Slagsvold Vedums skjermtid ga ham en fordel inn i det kommende valget – ettersom alle har et familiemedlem eller en venn som stemmer på politikere fordi de fremstår artige.

– At de segmenterer politikere fra sin rolle som politiker og putter de i en kontekst som såkalt «kjendis» stiller velgerne overfor et vanskelig valg. Om noen politikere gis nok skjermtid vil vi føle oss nærmere personen, og potensielt stole mer på personen. I verste fall kan det da føre til at vi ikke setter oss inn i alle partienes politikk fordi vi allerede har funnet «vår kandidat», sa skribenten overfor Medier24.

NRK mente på sin side at vurderingene bak Slagsvold Vedums deltakelse i programmene var gode nok, og påpekte at «Sløsesjokket» ikke går under kategorien underholdning.

Leder for kommunikasjonsavdelingen i Senterpartiets stortingsgruppe påpekte overfor Medier24 at partilederen ikke tar seg selv så høytidelig, er glad i å stille opp og være åpen og tilgjengelig for folk – og at det var derfor han deltok.

– Håper å bli et forbilde

Sandra Borch fikk derimot ikke like mye kritikk da hun var med i «Skal vi danse» i 2019.

Hun fikk imidlertid mye oppmerksomhet – ettersom hun med deltakelsen ble den første, og til nå eneste, kortvokste kjendisen i den populære dansekonkurransen. Til TV 2 sa hun den gang at det også var noe av motivasjonen bak å si ja.

– Jeg vil vise at selv om man har fysiske begrensninger, så finnes det ingen hinder for hva man kan oppnå. Og der håper jeg å bli et forbilde og talerør, fortalte politikeren da.

Les også: Dette er årets «Farmen»-utfordrere

Borch nådde ikke helt til topps i konkurransen, men var med i totalt åtte program og endte opp på en syvende plass.

Rørt til tårer

I løpet av tiden i konkurransen imponerte Sandra Borch stadig, og spesielt da hun i andre program valgte å fortelle en personlig historie gjennom dansen nådde hun gjennom til både seerne og dommerne. Da danset hun en kraftfull tango.

Borch valgte nemlig da å ta et kraftig oppgjør med all hetsen hun har måttet gjennomgå i oppveksten, og basert på hva hun sa etter dansen var gjennomført var hun svært fornøyd.

– Jeg har aldri kunnet lese kommentarer med bare positive ting, men det har jeg kunnet den siste tiden, fortalte hun.

Noen uker senere danset kjendisene om øyeblikket som forandret alt, og Sandra Borch valgte da å se tilbake på et øyeblikk som handlet om glede i en tøff tid. Som barn måtte politikeren tilbringe lang tid på sykehus i Oslo etter en ryggoperasjon, og på et tidspunkt ble hele klassen hennes hjemmefra sendt til Oslo på overraskelsesbesøk – finansiert av en innsamlingsaksjon i lokalsamfunnet der Borch bodde.

Les også: Adrian Sellevoll bekreftet ny kjæreste og brudd på én uke. Nå forteller han hva som skjedde

Borch tok til tårene da dansen var over, og løp deretter over og klemmet flere av de samme venninnene som hadde kommet til Oslo da hun var ung, som da var på plass i salen.

Borch var for øvrig også med i sesong seks av TVNorge-programmet «4 stjerners middag» – som gikk på TV i 2014.

Overrasket med personlig historie

Også statsminister Jonas Gahr Støre har overrasket på TV-skjermen opp gjennom. Blant annet i 2019, da han var gjest i «En kveld hos Kloppen» og lettet på sløret om barndommen.

Den gang ble samtlige rundt middagsbordet mildere sjokkert da politikeren avslørte at han slåss mye som barn.

– Som barn var jeg en hissigpropp, fortalte han, og la til at han gjentatte ganger havnet i slåsskamper med andre barn.

– Jeg har ingen ekte tenner i underkjeven, la politikeren til.

Videre fortalte Støre at det ofte var krangling om snøhauger og andre ting man ellers er uenige om i skolegården som endte i slåssing. Også overfor Nettavisen bekreftet han dette.

– Jeg kan ikke fornekte det at jeg var en slåsskjempe. Jeg var nok litt for hissig og litt for svak, sa han da.