Sjaman Durek Verrett og Märtha Louise nektes å holde arrangement i kirken i Stavanger

- Jeg er svært skuffet, sier sjaman Durek Verrett.

15.05.19 17:01

Se video fra intervjuet over. Foto: TV 2.

Sjaman Durek Verrett og Märtha Louise skal neste uke legge ut på foredragsturné, med Stavanger som første stopp i Norge.

Prinsessen og sjamanen skulle i utgangspunktet holde foredraget i St. Petri kirke, noe som har skapt sterke reaksjoner da mange mente at kirken ikke var stedet for et slikt arrangement.

Onsdag ettermiddag kan TV 2 melde at paret likevel ikke får avholde sitt foredrag i St. Petri kirke. Ifølge Carina Scheele Carlsen er arrangementet flyttet til Clarion Hotel i Stavanger i stedet.

– Det har kommet frem så mye nytt i media som gjør at jeg har brukt biskopens tilsyn og sagt at Menighetsrådet går tilbake på avtalen, sier biskop i Stavanger, Anne Lise Ådnøy, til TV 2.

Ådnøy ønsker ikke å gå nærmere inn på årsaken til at arrangementet nå skal flyttes, men sier det er på grunn av informasjon som nylig har kommet frem.

Prinsessen og sjamanen skal ut på en foredragsturné om selvrealisering som starter i København søndag. Deretter bærer det videre til Stavanger, Tromsø, Oslo og Fredrikstad neste uke.

Anne Lise Ådnøy har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Nettavisen har vært i kontakt med manageren til prinsesse Märta Louise, Carina Carlsen, som ikke ønsker å kommentere saken.

SKUFFET: Durek Verrett svarer kritikerne i et intervju med TV 2. Foto: TV 2 Nyhetskanalen

- Veldig skuffet

Sjaman Durek Verrett sier i et intervju på TV 2 Nyhetskanalen at han er skuffet over biskopens avgjørelse.

– Hvem som helst kan skrive hva som helst på nettet, si at jeg sa noe, og få folk til å tro på det. Det blir bare rot. Jeg er svært skuffet. Jeg skulle gjerne vært der sammen med biskopen i kirken og snakke om kjærligheten i religionen. Jeg har gått på kristne skoler, jeg har studert kristendom. Det vitner om uvitenhet at jeg ikke får lov til å snakke i kirken på grunn av sladder, sier sjamanen i TV 2-intervjuet.

Verrett sier videre at han elsker religion og at han hadde veldig lyst til å holde foredrag i kirken.

- Å få høre at jeg ikke får snakke i kirken fordi noen har hørt sladder, forteller meg at det finnes mye uvitenhet, sier Verrett.

Sjamanen mener det har versert mye informasjon i norsk media som ikke kommer fra ham - og som ikke er sant.

Under intervjuet får Verrett spørsmål fra TV 2-journalisten om hvorvidt hans sjaman-praksis har vitenskapelig beviselig effekt.

- Nei, jeg baserer ikke resultatene mine på vitenskapelige bevis før jeg tar en blind-test. Jeg behandler uansett ikke medisinske problemer. Jeg ber folk om å fortsette å gå til legen, mens jeg kan hjelpe dem med det mentale aspektet i den spirituelle verdenen. Men jeg er ikke her for å sette diagnose, jeg er ingen lege.

- Et klovnesirkus som prøver å ta penger fra folk

Sjamanen mener altså at han har lest mye sladder og usann informasjon om seg selv i norsk media.

- Jeg har lest utallige ting som ikke er sant, til og med ting om prinsesse Märtha. Folk får oss til å se ut som et klovnesirkus, at vi er dumme folk som prøver å ta penger fra folk, sier Verrett.

LES OGSÅ: Forbrukertilsynet vil følge med på Märtha og sjamanens foredragsturné

Selv om Verrett er skuffet over å ikke få holde foredrag i kirken, tar han kritikken med knusende ro. Han er uenig med kritikerne som mener prinsesse Märthe Louise bruker prinsessetittelen for å tjene penger, og mener han er et såpass kjent navn at turneen uansett ville vært utsolgt.

- Märtha og jeg ler av kritikken. Vi tilbringer mye tid med å le. Folk sier hva som helst for å skape overskrifter, så vi ler bare av det. Vi vet sannheten, og den er at vi elsker hverandre.

SKUFFET: Sjaman Durek Verrett er skuffet over avgjørelsen om å ikke få holde foredrag i St. Petri kirke. Foto: Daryl Henderson (NTB Scanpix)

- Bedre sent enn aldri

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk var én av de som gikk hardt ut mot biskopen i Stavanger for å åpne dørene for foredragsturnéen.

- Jeg synes ikke at kirken er noe sted å ta imot dette nyåndelige roadshowet som prinsessen skal legge ut på sammen med denne sjamanen, uttalte Selbekk til TV 2.

Selbekk synes det nå er klokt av biskopen å snu i avgjørelsen.

- Det er ingen grunn til å dra et slikt arrangement inn i kirken. Nå har biskopen funnet et annet lokale de kan holde foredraget i, og det er mye mer naturlig, sier Selbekk til Nettavisen.

Han synes likevel avgjørelsen kommer noe sent.

- Biskopen har hatt lang tid på å ta den avgjørelsen. Men bedre sent, enn aldri, sier Selbekk.

KRITISK: Vebjørn Selbekk er fornøyd med at biskopen nå har snudd. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

– Ikke i kirkerom

I Stavanger skulle arrangementet blitt holdt i St. Petri kirke mandag, noe som har høstet kritikk fra flere hold.

Onsdag ettermiddag sendte biskopen i Stavanger ut en pressemelding der det bekreftes at biskopen har sendt brev til Domkirken og St. Petri menighetsråd med pålegg om å oppheve vedtaket om utleie av St. Petri kirke til dette arrangementet.

– Det er de siste dagene kommet fram nye opplysninger i mediene om Durek Verrett og hans virksomhet. Stavanger biskop legger til grunn at arrangementet derfor ikke kan finne sted i et kirkerom, står det i brevet.

Onsdag ettermiddag lå billetter til arrangementet i kirken fortsatt ute for salg.

Det er foreløpig ikke kjent om arrangementet flyttes til et annet lokale.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.