Sliter du med å få poden i seng før det er blitt alt for sent? Eller har du kanskje en morgenfugl i hus, som er lys våken i 05-tiden?

- Mange av foreldrene vi hjelper sliter med legging, sier barnesykepleier og helsesøster, Karin Naphaug, til Nettavisen.

Hun sikter til at barn ofte blir lagt for sent, blir overtrøtte og sliter med å finne roen om kvelden.

Kanskje gjør aktiviteter om ettermiddagen det vanskelig å komme i seng tidlig nok også? Med påfølgende vanskeligheter med å stå opp dagen etter.

- Blir det for mange kvelder med sen legging bør foreldre revurdere om det er for mange aktiviteter etter skole eller barnehage, råder Karin Naphaug.

Se hvor mye søvn ditt barn trenger lenger ned i saken.

- Gode løsninger for alle

Karin Naphaug driver selskapet Sovekarin og tilbyr skreddersydde løsninger for adferdsbetinget søvnvansker hos barn.

Daglig jobber hun med familier som trenger hjelp i hverdagen og problemstillinger kan være barn som ikke vil legge seg og ikke får sove. Barn som våkner mye i løpet av natten, sover lett eller er lys våkne klokken 05 om morgenen.

- Heldigvis finnes det løsninger for alle og foreldrene kan lære barn gode søvnvaner helt fra spedbarnsalder, uansett hvilket søvnbehov barnet har, sier hun.

Selv om søvnvansker kan være sammensatte og føles uoverkommelige tar det kortere tid enn foreldre ofte tror å finne en god løsning.

- De fleste som får hjelp her finner gode løsninger etter tre dager til et par uker.

Hun anbefaler alle foreldre å ha en fast leggetid for barna og at de også står opp til samme tid.

- Da er det lettere å komme inn i gode soverutiner. Ikke sov lenge i helger, for da forskyves også døgnet, råder hun.

- Søvn er viktig hele livet

Søvn er viktig for å fungere i hverdagen. Mandag skrev Nettavisen saken om den ni år gamle jenta fra Tromsø som selv ringte til politiet. Da hun ikke fikk sove på grunn av høy musikk fra naboen, ringte hun politiet med en klar melding: «Hun skulle jo på skolen og trengte sin søvn!»

For lite søvn over tid kan gi mange negative konsekvenser for et barn i utvikling.

- I verste fall kan barnet få atferdsproblematikk, som igjen kan føre til dårlig samspill med andre barn, sier Naphaug.

Og legger til:

- De fleste av oss vet jo hvordan for lite søvn påvirker. Det er lett å bli irritert og «grinete» og få en kortere lunte. For barn blir hverdagen fort slitsom og problemer med atferd kan igjen gjøre at barnet får mange negative tilbakemeldinger på seg selv, sier hun.

Så mye søvn trenger barn

(Oversikten gjelder for friske barn og er kun veiledende.)

0-6 måneder : Trenger 15-16 timers søvn, legges kl. 19 - 20

6 måneder- 1 år: Trenger fra 14-16 timers søvn, legges kl. 18.30 - 19

1-3 år: Trenger 12-13 timers søvn, legges kl.18.30 - 19

4-6 år: Trenger 11-11,5 timers søvn, legges kl. 19.30

7-9 år: Trenger 10-10,5 timers søvn, legges kl. 20

9-11 år: Trenger 9-10 timers søvn, legges kl. 20.30 - 21

(Kilde: Karin Naphaug)

Overaktivitet og aggresjon

Sammenhengen mellom lite søvn og atferdsvansker bekreftes også i forkningen, og den er overraskende sterk ifølge en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet i 2015.

Den norske mor og barn-undersøkelsen fra 2015 viser at småbarn som sover mindre enn 10 timer i døgnet eller våkner ofte i løpet av natten, har større sannsynlighet for å ha problemer med følelser og atferd ved 5-årsalder.

- Vi forventet å se en sammenheng mellom søvnvansker og emosjonelle og atferdsmessige vansker. Men vi ble overrasket over at sammenhengen var så sterk og konsistent, selv etter at det var tatt høyde for andre faktorer som kan virke inn, sa seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Børge Sivertsen, da rapporten ble publisert.

- Konsekvenser av for lite søvn over tid kan også være overaktivitet, dårlig appetitt og aggresjon, sier barnesykepleier og helsesøster Karin Naphaug.

Hun råder foreldre til å finne ut av hvor mye søvn sitt barn trenger for å være opplagt.

- Fram til 3-4 års alder bør alle barn legge seg mellom18.30 og 19. Ikke strekk kveldene, ofte er det slik at jo senere barnet legger seg, jo tidligere våkner det. I tillegg kan sene kvelder gjøre at det er vanskelig å komme ned i den dype søvnen. Opp til tre års alder så trenger de fleste barn 12-13 timers søvn.