23. april skjedde det noe sjeldent i Dyreparken i Kristiansand:

Da ble det nemlig født tvilling-lemurer.

Se videosnutt av tvillingene og moren øverst i saken!

En drøy uke senere, 1. og 3. mai kom det ytterligere to lemurunger. Totalt har fire nye lemurunger kommet til verden i år. Det melder Dyreparken i en pressemelding.

- Har god tro på at begge skal klare seg

Lemurene får som regel én unge, men får i sjeldne tilfeller tvillinger. Da vil som regel bare den ene av ungene overleve. Men tvillingene som nå er født i Dyreparken ser ut til å klare seg fint og var i dag ute i sola og koste seg, er Dyreparkens optimistiske melding.

- Vi har god tro på at begge lemurene skal klare seg nå. Den ene er litt mindre enn den andre, men begge drikker melk av moren og vokser. Vi følger selvfølgelig nøye med dem, men ønsker at moren skal ta seg av ungene som er naturlig. Og der gjør hun en god jobb, sier biolog i Dyreparken, Helene Axelsen, til Nettavisen.

- Mor har det ganske så travelt med to små som kravler rundt på henne, føyer hun til.

Lemurene får unger en gang i året og de går drektig i fire og en halv måned. I dyreparken i Kristiansand skjer dette normalt i mars-april.

Madagaskar er ringhalelemurenes naturlige habitat, og der fødes ungene normalt i september. Etter fødselen bæres ungene på hunnens mage i cirka to uker og klatrer deretter over på morens rygg. Etterhvert som de vokser beveger de seg mer og mer rundt på egenhånd.

Sterkt truet dyreart

Ringhalelemuren er klassifisert som sterkt truet på IUCNs rødliste. Nye studier viser at så mye som 95% av ringhalelemurene er forsvunnet siden år 2000. Hovedtruslene er ødeleggelse av lemurens leveområder, tørke og at lemurene jaktes og fanges som kjæledyr, skriver Dyreparken.

Lemurene lever bare på Madagaskar. Det finnes 97 ulike arter lemurer. Ringhalelemurene er en sosial art som lever i flokker på opp til 25 dyr.