Søndag formiddag gikk kokebokforfatter og TV-profil Ida Gran-Jansen (35) ut mot Rush Trampolinepark, og viste sin misnøye rundt matutvalget på diverse lekeparker i Norge.
På Instagrams historiefunksjon spurte hun hvorfor trampolineparken nesten utelukkende tilbyr usunn mat, før hun påpekte at hun opplever at dette er et utbredt problem.
«Er helt sykt hvor lite sunne alternativer det finnes på lekeparker rundt omkring i Norge», var blant det hun skrev.
Synes barna fortjener bedre
Til Nettavisen forteller den kjente matprofilen at hun opplever at mange deler samme synspunkt som henne, og hun legger ikke skjul på at hun synes det er oppsiktsvekkende at maten som tilbys ikke er mer variert.
– Det er nesten litt sjokkerende at slike steder ikke bytter ut sortimentet med sunnere alternativer, sier hun.
For det er ikke første gang Gran-Jansen har støtt på dette problemet. Hun har nemlig selv erfart at dette forekommer generelt hos lekeparker og fornøyelsesparker landet rundt.
– Det er veldig rettet mot barn. Både med slushmaskiner, iskremdisker, brus, vafler og boller. Det er liksom bare pommes frites, burgere og pølser, deler 35-åringen oppgitt.
Les også: Ida Gran-Jansen ble mamma for tredje gang
Gran-Jansen synes det er svært provoserende at det nesten bare selges «drittmat» på slike steder.
– De små barna fortjener bedre og sunnere mat. Det er ganske ofte man er på sånne aktiviteter, også skal man da eksponeres for det usunne hele tiden, sier Gran-Jansen.
– Skjønner at det selger
Småbarnsmoren mener at det foreligger et ansvar hos de store bedriftene, og etterlyser et sunnere tilbud for gjestene.
– Majoriteten av det som selges burde være av det sunnere, sier 35-åringen.
Likevel skjønner hun at dagens alternativer selger, men hun mener dog det ikke er en god nok unnskyldning.
– Vi vet at barn maser etter det usunne, jeg skjønner at det selger. Men jeg føler ikke at det er en unnskyldning. Vi vet at barn spiser altfor mye sukker og lite frukt og grønt, sier hun.
Nettavisen har forelagt Gran-Jansens kritikk for Rush Trampolinepark. Les parkens tilsvar lenger ned i saken!
Trampolineparken tilbyr også noen sunnere alternativer. 35-åringen fant både nøtter og Skyr yoghurt hos Rush Trampolinepark – men hun mener at dette ikke er godt nok.
Les også: Helene Olafsen går ut mot barnehageordningen
Nå håper Ida Gran-Jansen det blir en endring, og at hun får oppmerksomheten til de store aktørene.
– Jeg føler det er en del fokus på det, og jeg håper disse type steder kan ta litt ansvar og stå fram som et godt eksempel.
35-åringen hadde nemlig bladd opp lommeboka dersom stedene hadde tilbydd sunnere alternativer. Hun legger ikke skjul på at hun brenner for at barn skal spise mer frukt og grønnsaker, og nå mener hun at noen må ta ansvaret for det.
– Typisk «helgekos»
Nettavisen har vært i kontakt med Rush Trampolinepark og forelagt dem kritikken. De sier at maten er på agendaen, men at det ikke er lett å gjøre noen endringer med det første.
De påpeker at de prøver så godt de kan å ha en god miks av produkter i kafeen, men at det alltids kan bli bedre.
– Vi har mange forskjellige produkter, og som del av sortimentet vårt har vi både Skyr yoghurt, hjemmelaget smoothie, nøtter og kyllingvinger. Dette er produkter vi selger godt av, opplyser trampolineparken til Nettavisen.
Les også: Deler traumatisk opplevelse fra soverommet
Videre presiserer trampolineparken i hovedstaden at de gjerne ønsker å tilby flere sunne alternativer, men at dette er vanskelig av flere grunner. Både med tanke på matsvinn på grunn av holdbarhet og innkjøpsprisen på matproduktene.
I tillegg mener Rush Oslo at de er en helgeaktivitet med en kafé som har et begrenset salg fem av sju dager i uken.
– Gjestene handler typisk «helgekos» hos oss etter en aktiv økt i parken, legger de til.
Likevel har Rush Oslo prøvd å tilby sunnere alternativer til kundene ved tidligere anledninger, men det har tilsynelatende ikke vært noen suksess for trampolineparken.
De hevder å tidligere ha forsøkt å selge både frisk frukt, havregrøt og grove rundstykker med pålegg i kiosken, men at dette er produkter som ikke har solgt særlig godt hos dem.
– Et folkehelseproblem
Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, støtter Gran-Jansens påstand om at manglende sunne alternativer er et problem på flere barneparker og lekeland.
Hun tror nettopp det trampolineparken selv sier, at det er «enklere» å forholde seg til usunn mat med lang holdbarhet, er en av grunnene til at det i hovedsak er dette som selges.
– Hvis du tar is, sjokolade eller kjeks, så har det veldig lang holdbarhet. Og mye av den usunne maten, som popcorn og pølser, er billige råvarer å kjøpe inn, forklarer Sundfør.
– I tillegg krever nok et sunnere tilbud mer menneskelige ressurser, og det som koster mest i Norge er å betale lønninger til ansatte. Jeg tror dette er pengedrevet, sier hun.
Sundfør påpeker at ansvaret ligger hos de voksne, da barna ikke tenker like langt.
– Barn tenker ikke konsekvenser på samme måte som voksne. De tenker «det ser godt ut, det vil jeg ha». Og jeg er veldig opptatt av at særlig denne gruppen skal beskyttes, men jeg tror dessverre ikke at bransjen selv kommer til å gjøre det. Jeg tror vi må ha lovreguleringer for å justere det.
Sundfør understreker at fedme og overvekt er det største helseproblemet i hele verden, og at Norge ikke er noe unntak. Barnefedme er også et økende helseproblem, som går utover livskvaliteten til barna – og helsen deres på sikt.
– Vi har gått fra at fedme rammet et lite mindretall på 70-tallet, til at samfunnet har endret seg så mye at det har blitt et folkehelseproblem. Da kan det ikke bare være opp til den enkelte å klare å løse dette og gjøre gode valg, men det må også være samfunnet som legger til rette for det, mener hun.