(Melk & Honning): Selv om det ikke blir en vanlig 17. mai-feiring i år heller, er det nok flere som likevel, tradisjonen tro, vil bruke bunad på nasjonaldagen.

I koronaens tid har det ikke vært mange anledninger til å pynte seg – så denne dagen er absolutt et unntak for å slå på stortromma.

Les også: Tar et oppgjør med «bunadskroppen»: - Folk sulter seg inn i bunaden

Derfor kan det være lurt å gå over bunaden din i god tid før 17. mai, så slipper du noen kjipe overraskelser når det er for sent å gjøre noe med. Dessuten flyr morgenen på den store dagen fort nok av sted for de aller fleste av oss, så det er greit å få det gjort i løpet av helgen.

Dette må du huske når du skal ha på bunad

Det er flere ting du bør sjekke på bunaden før den store nasjonaldagen, men først og fremst: Passer bunaden i det hele tatt i år? Prøv den i god tid før 17. mai!

Om du er så uheldig at den er litt trang over magen eller brystet, men har en bunad med ekstra sømmonn, er det enkelt å flytte på hektene eller knappene.

Men, gjør det i god tid før 17. mai! Du kommer ikke til å sitte med nål og tråd mens NRK-sendingen går i bakgrunnen. Når du først er i gang så husk også å sjekke for løse knapper og hekter. Du vil ikke ha en bunad som ser halvveis ut.

Les også: Sprer invitasjon til 17. mai-tog i Oslo og Bergen på Facebook: - Ingen kan nekte oss så lenge vi holder en meter avstand

Hvis du må sy ut bunaden din, er det nok muligens for sent å skulle få en skredder til å gjøre det nå.Men kanskje du har en fin sommerkjole i klesskapet som fortjener en vift?

Siden bunaden brukes kun til spesielle anledninger, kan det godt hende at den har hengt i skapet eller boden siden 17. mai i fjor, så ta en sjekk av bunaden før den store dagen. Er det flekker etter iskrem fra i fjor? Ikke fortvil. Bruk en fuktig klut og gni forsiktig bort flekkene.

Les også: - La oss pynte oss, og ha det litt moro! Bunadpolitiet: - Helt unødvendig

Sjekk alt tilbehøret

Bunadene og folkedraktene har haugevis med tilbehør. Sjal, tørklær, strømper og ikke minst bunadssølvet bør gjøres klart før den store dagen.

Om du har tilbehør til håret må du sjekke det også! Er kysen ren og pen? Er hårbøylen for trang – sett bøylen i spenn og vid den litt ut i noen dager. Ikke minst bør bunadsskjorten henges til lufting og strykes eller steames.

Bunadssølvet må pusses, men husk å ikke bruke flytende pussemiddel på sølv som sitter festet på bunaden, som låser og hekter.

Bunadssjal og tørklær må strykes, og husk strømpebukser eller strømper. Er de like hele og rene som i fjor?

Helt til slutt: Ikke glem å sjekke om bunadsskoene er rene og pene, eller om de også trenger seg en vask og puss.

Listen er lang over alt som må ordnes bare til antrekket, så start tidligere enn kvelden før. Da slipper du en kjip overraskelse når det allerede er for sent.

Les også: Meteorologen om 17. mai-været: - Vanskelig å få et tydelig bilde