I 19 år har Ellen DeGeneres (64) vært å se på TV-skjermen i talkshowet «The Ellen Show», men nå er det slutt.

Til uken, nærmere bestemt torsdag 26. mai, sendes nemlig den aller siste episoden av talkshowet på TV. Med ikke mindre enn 61 Emmy-priser i premieskapet kan «The Ellen Show» trygt sies å ha vært en suksess, men brått snudde alt.

I juli 2020 begynte fasaden å slå sprekker, og talkshowet ble preget av anklager om et giftig arbeidsmiljø.

Deretter fulgte flere skandaler, som til slutt felte DeGeneres.

Grove anklager

Det var altså anklagene om et giftig arbeidsmiljø som ble starten på slutten for Ellen DeGeneres og «The Ellen Show».

Anklagene skal ha inkludert både sexisme og rasisme, og kom i kjølvannet av en viral Twitter-tråd startet av komiker Kevin T. Porter i mars samme år. I sitt opprinnelige Twitter-innlegg beskrev Porter DeGeneres som et av de slemmeste menneskene han har møtt, og i tråden fulgte flere andre opp med sine negative opplevelser med talkshow-dronningen.

Les også: Derfor forsvant Markus Bailey fra TV-skjermen

Selskapet Telepictures, som ligger under Warner Bros. Entertainment, så seg til slutt nødt til å leie inn en tredjepart for å se nærmere på anklagene innad i TV-produksjonen, der det innleide konsulentfirmaet ifølge Variety intervjuet tidligere og daværende ansatte om talkshowets arbeidsmiljø.

Overfor BuzzFeed News fortalte ansatte om blant annet urettmessige oppsigelser og rasisme, og tre av «The Ellen Show»-produsentene gikk siden ut med en dyp beklagelse.

«Hjertene våre er knust, og vi er veldig lei oss over at i det hele tatt én person i vår produksjonsfamilie har hatt en negativ opplevelse. Det er ikke slik vi ønsker å være, og ikke det oppdraget vi har fått av Ellen», het det i uttalelsen da.

Beklaget til de ansatte

Selv brøt Ellen DeGeneres tausheten om anklagene tre dager etter at Variety meldte om det giftige arbeidsmiljøet.

Det gjorde hun i en intern melding sendt til showets ansatte.

«Mens vi har vokst kraftig, har ikke jeg klart å ha oversikt over alt og stolt på at andre gjør jobbene sine da de vet at jeg vil at det skal bli gjort. Åpenbart er det noen som ikke har gjort dette. Det vil jeg endre, og jeg er innstilt på å sørge for at dette ikke skjer igjen», skrev hun, ifølge Los Angeles Times.

«Jeg har samtidig lært at mennesker som jobber med og for meg snakker på mine vegne og misrepresenterer hvem jeg er, og det må ta slutt. Som noen som selv ble dømt og nesten mistet alt basert på hvem jeg er, forstår jeg virkelig og har dyp medfølelse for de som blir sett på som annerledes eller blir behandlet urettferdig. Tanken på at noen av dere har følt det er forferdelig», skrev 64-åringen videre i meldingen sin.

Les også: (+) Ole Sanders jobber med verdens største kjendiser: – Jeg har ikke hjerte til å si hvor tilfeldig det er

Kritikken falt ekstra hardt på DeGeneres, som opp gjennom årene har avsluttet talkshowet med den famøse setningen «Be kind to one another», eller «Vær snill med hverandre» på norsk, samt beskrevet talkshowet sitt som «et lykkelig sted».

Slaktet på Twitter

Men DeGeneres' unnskyldning gikk ikke hjem hos alle, og få dager etter at hun uttalte seg, gikk Twitter til angrep.

Samtidig som det gikk rykter om at DeGeneres vurderte å trekke seg fra talkshowet, trendet nemlig emneknaggen #ReplaceEllen, eller «erstatt Ellen» på norsk – der brukerne slang rundt seg med navn på mulige erstattere for showet.

Blant navnene som ble foreslått var countrystjernen og den tidligere «American Idol»-vinneren Kelly Clarkson (40), som selv har gjort stor suksess med «The Kelly Clarkson Show».

Les også: Utsatte legesjekk – så kom sjokkbeskjeden

I senere tid har det blitt kjent at det er nettopp Clarkson som får sendetiden til «The Ellen Show» i fremtiden.

Selv om DeGeneres ble slaktet på Twitter, var det samtidig mange som tok henne i forsvar. Blant annet flere av kjendisvennene hennes, som Ashton Kutcher (44), Jay Leno (72), Kevin Hart (42), Katy Perry (37) og Diane Keaton (76).

Sparket flere ansatte

Innen midten av august 2020, måneden etter at de første anklagene kom, fikk tre av produsentene på «The Ellen Show» sparken som følge av etterforskningen av talkshowet.

Dette gjaldt Ed Glavin, Kevin Leman og Jonathan Norman, som alle hadde jobbet flere år på «The Ellen Show».

Da innspillingen av talkshowet ble satt i gang igjen etter en liten pause, fikk de ansatte en klar beskjed og lovnad fra produsentene: De ønsket å gjøre arbeidsplassen like morsom som talkshowet. Det meldte blant andre Los Angeles Times.

Under en Zoom-samtale med over 250 ansatte skal Ellen DeGeneres også ha fortalt at hun fikk beskjed om å holde seg taus mens etterforskningen var pågående. Produsent Andy Lassner fortalte også hva etterforskningen hadde avdekket.

Etter over 100 intervjuer fant de ingen tilfeller av direkte rasisme, men enkelte hadde uttalt at de hadde blitt fornærmet etter forsøk på vitser fra sine overordnede. Som følge av dette skulle studioet fremover innføre obligatoriske kurs for å sørge for at liknende ting ikke skulle skje igjen.

– Jeg tar ansvar for det som skjer

I slutten av september 2020 returnerte «The Ellen Show» til TV-skjermen for en ny sesong, der Ellen DeGeneres for første gang uttalte seg offentlig om anklagene fra de ansatte.

Les også: Henriette Steenstrup fryktet hets da hun lagde TV-serie om barnevernet. Virkeligheten ble en helt annen

– Som dere kanskje har hørt denne sommeren, har det vært noen anklager om et giftig arbeidmiljø på showet vårt. Og det har vært en etterforskning. Jeg fikk høre at ting har skjedd her som aldri skulle skjedd. Jeg tar det veldig alvorlig, og beklager til menneskene som er påvirket, sa DeGeneres.

– Jeg vet at jeg er i en priviligert og mektig posisjon, og innser at med det følger et ansvar. Og jeg tar ansvar for det som skjer på showet mitt, la den berømte talkshowverten til.

Åtte måneder senere kom beskjeden om at hun skulle gi seg.

Gir seg etter 19 år

Det var i mai 2021 at 64-åringen fortalte overfor The Hollywood Reporter at hun skulle gi seg, etter nesten 20 år.

– Når du er en kreativ person, du trenger å konstant bli utfordret - og uansett hvor bra og morsomt dette showet er, så er det bare ikke en utfordring lenger, sa hun til magasinet.

Videre fortalte den verdenskjente talkshow-verten at hun i fremtiden er åpen for å returnere til skuespill, i tillegg til at hun ønsker å gjøre mer veldedig arbeid for både dyr og miljø.

– En TV-serie virker som «en tur i parken» sammenliknet med det jeg gjør nå, 180 show i året. Jeg vet ikke om det er det jeg vil gjøre nå, men jeg er absolutt åpen for filmer. Hvis det dukker opp en fantastisk rolle vil jeg være åpen for det, for det kan jeg ikke gjøre i den posisjonen jeg er i nå, sa hun.

DeGeneres debuterte som talkshow-vert i 2003, og hennes første gjest var skuespiller Jennifer Aniston (53). Hun returnerer som gjest i DeGeneres' aller siste sending torsdag.