De siste dagene har det stormet rundt «Norges tøffeste»- og «Farmen kjendis»-vinner Isak Dreyer (28). Et Instagram-bilde fra 17. mai viste Dreyer på Grønlandsisen. Der sto han på kne og fisket etter en sel under isen, tilsynelatende med en skarp våpengjenstand.

«Driver med å jobbe med å få opp 17. mai-frokosten. Er ikke alltid man velger sin skjebne, det tenker sikkert selen også», skrev han under innlegget. Dette fikk flere til å reagere, blant andre dyrevernorganisasjonen Noah som anmeldte saken kort tid etterpå.

– I Norge skal det ved hobby-jakt på sel kun brukes en bestemt type skytevåpen. Det er også forbudt å bruke spyd på seler på Grønland, og folk som driver troféjakt – som dette er – skal dessuten være i følge med en godkjent jaktarrangør, sa veterinær og leder i Noah, Siri Martinsen, til Nettavisen i den første saken.

Hva som nå i ettertid har skjedd med anmeldelsen kan du lese om lenger ned i saken.

Dreyer delte søndag en video på Instagram, der han hevdet at selen ble drept på lovlig vis.

– Etter mye «tjohei», som ikke var meningen i det hele tatt, så vil jeg bare klargjøre at jakten ikke skjedde med harpun. Selen ble skutt med ei rifle og prøves å hente fram fra vannet, sier Dreyer i videoen.

Martinsen i Noah sto på sitt, og sa til Nettavisen at Dreyers stunt likevel kan innebære dyremishandling, og at Dreyer «er fortsatt svar skyldig på hva det er han gjør på bildet». Mange har også reagert i Dreyers eget kommentarfelt.

NRK-serie

Nå viser det seg at bildet er tatt i forbindelse med en TV-serie for NRK. For da Nettavisen tirsdag tok kontakt med Dreyer for en kommentar til en oppfølgingssak om bildet, ble vi noe overraskende henvist videre til NRK-leder Lars O. Skjønberg.

Prosjektlederen forklarer:

– De er på opptak for oss i NRK, på Grønland. Nettet er ganske dårlig der, så da fant vi ut at det kanskje er like greit at vi tar det herfra, sier Skjønberg, som altså er prosjektleder for det nye programmet «Jens og Isak», til Nettavisen.

– Det Isak gjør på bildet er at han forsøker å fiske opp en sel han har skutt, som er død.

– Så den led ikke?

– Nei, nei. Det er jo sånn man jakter på sel, og sånn inuittene på Grønland jakter sel. Den er oppe av vannet når den blir skutt, også sklir den ned i vannet og under isen. Så på bildet ser vi Isak med en lang kjepp, for å få dratt selen opp igjen. Det redskapet bruker også de lokale inuittene, sier han.

– Vi har også bilder av at selen er død under isen, legger Skjønberg til.

Noen lanseringsdato for serien er ikke kjent foreløpig, men:

– Vi håper og tror at den kommer til høsten. Det er Jens Kvernmo og Isak Dreyer som er på Grønland, og har vært der i flere måneder nå. Målet er å bli kjent med inuittenes levesett.

– Er dere fornøyd med PR-en dette bildet har skapt?

– Nei, altså. Vi har ikke sett på dette som PR akkurat, det må jeg si. Isak er jo på helt lovlig jakt der, men jeg kan jo tenke meg at det er mulig å tolke bildet som at han er på jakt med harpun.

– Vi tenker ikke så mye, vi. Vi forholder oss til det som kommer, sånn er nå livet. Folk reagerer forskjellig, og det må vi bare respektere. Noah står på for dyrs rettigheter, og da må de bare gjøre det. Det er bra det, avslutter Skjønberg.

Tar Dreyer i forsvar

Nettavisen har tirsdag også vært i kontakt med redaktør for bladene «Jakt» og «Villmarksliv», Knut Brevik. Han sier til Nettavisen at det «virker som om Martinsen ikke har fått med seg at seljakt er høyst lovlig, og noe flere av oss driver med».

– Jeg kan ikke ta henne på alvor. Noah fremstår som sutrekopper. De leter med lys og lykter for å sette jakt i dårlig lys, det gjør de bestandig, innleder Brevik.

Martinsen mener jegerne selv klarer å sette seg i et dårlig lys. Les tilsvaret lengre ned i saken. Både Martinsens og Breviks kommentarer i denne saken kom før det ble kjent at det er snakk om en NRK-serie.

Brevik legger også til grunn for sine uttalelser at han ikke vet hva slags kvoter Dreyer har operert med på Grønland:

– Men det å skyte kystsel, det gjør vi i Norge også, og det er helt uproblematisk. Det foreligger et regelverk for det, og jeg antar at han har skutt den selen på isen, og dratt den opp med et redskap. Og da settes det ikke noe krav til hva slags redskap man skal gjøre det med, det er en død sel som skal opp av vannet. Man kan i prinsippet bruke alt fra en tannpirker til en krok, sier Brevik til Nettavisen.

Vanlig med rifleskudd

Brevik sier videre at seljegere bruker samme type våpen, ammunisjon og anslagshastighet som under storviltjakt, «slik at skuddet skal være øyeblikkelig dødelig». Jegere skyter som regel etter hodet på selen, ifølge Brevik.

– Det medfører at selen dør i løpet av et tiendedels sekund, sier redaktøren, og legger til at selen likevel kan synke eller bevege seg etter dette, som følge av muskulære krampetrekninger.

– Det er en god del blod rundt hullet i isen. Kan det oppstå som følge av et rifleskudd?

– Ja. Vanligvis skyter man med storviltsammunisjon, som er tiltenkt store dyr som elg og hjort, så det er voldsomt kraft i det. Og da vil det sprute blod. Det ser ut som at selen er blitt skutt i nærheten av det pustehullet, sier Brevik, men tar forbehold om at han ikke vet hvordan dyret er blitt skutt.

Det fremhever også Noah-talsperson Martinsen, når hun tirsdag blir konfrontert med jaktredaktørens utsagn:

– Her legger Brevik til grunn at selen er lovlig skutt først. Det var det absolutt ingen grunn til å anta ut ifra de bildene som først ble publisert, eller det som ble sagt i etterkant. Det er derfor vi har reagert på saken, fordi her er det en influenser som antyder at han bruker et slags spydredskap for å ta livet av en sel. Det var også slik vi fikk beskrevet saken først, og det vi kommenterte på. Så har vedkommende skiftet forklaring etterpå, sier Martinsen til Nettavisen, og legger til:

– Det var en masse uklarheter rundt den faktiske avlivningsmetoden, og da reagerte vi.

– Show-off

Jakt- og Villmarksliv-redaktør Brevik sier til Nettavisen at det er vanlig at jegere skyter sel med rifle, og at det er krav til at de som jakter sel har skutt opp til storviltjegerprøven, for å sikre at man vet hva de driver med. Samtidig har det stormet i sosiale medier de siste dagene, også i Dreyers kommentarfelt.

– Det er mange som har reagert på dette bildet. Hva var din første tanke da du så det?

– Min første tanke, som en middelaldrende mann, var at dette er litt «showoff»-bilde, som jeg har forstått at yngre mennesker legger ut på Instagram, sier Brevik til Nettavisen.

– Og det er helt greit, jeg skal ikke gjøre meg selv til domstol for hva slags motiver folk vil presenteres på, så det har jeg ikke noen oppfatning om. Men det jeg har en sterk oppfatning om, det er at det skal være noe kritikkverdig ved seljakten, for det kan ikke jeg se er påvist på noen som helst måte. Noah fremstår som sutrekopper, sier Brevik, og avslutter:

– Selkjøtt er nydelig og sunn mat. Det er jo derfor vi skyter sel, i tillegg til at den har et fantastisk skinn som kan brukes til mye.

Dropper anmeldelse – tipser Grønland

På spørsmål om anmeldelsen fra Noah blir stående, svarer Martinsen:

– Nei, vi ber om at den blir videresendt som tips om mulig ulovlig jakt til politiet på Grønland, siden det etter hvert har kommet klart frem at det var der dette skjedde. Da blir det et tips, snarere enn en anmeldelse, fra vår side, siden vi ikke opererer på Grønland, sier Martinsen.

Om uttalelsen fra Brevik, om at Noah «leter med lys og lykter for å sette jakt i dårlig lys», sier Martinsen:

– Å sette jakt i et dårlig lys, det klarer jegerne veldig fint selv, gjennom nettopp denne typen saker. Det er mange saker med ulovlig jakt og jakt som er på kanten av lovverket, som vi selvfølgelig er nødt til å anmelde, fordi det er viktig at det lille vernet som ville dyr faktisk har opprettholdes og håndheves, avslutter Martinsen.