Skuespiller Billy Porter (51), fikk i 2007 beskjed om at han var HIV-positiv. Først nå er han klar for å fortelle det.

Det gjør han i et personlig essay i The Hollywood Reporter.

– Jeg var generasjonen som skulle vite bedre, og det skjedde uansett. Det var 2007, det verste året i livet mitt, skriver han.

Les også: Gwyneth Paltrows vagina-duftlys eksploderte – nå saksøkes hun for flere millioner

Videre beskriver Porter et år der han hadde flere nedturer enn oppturer.

– Innen februar hadde jeg blitt diagnostisert med diabetes type to. Innen mars signerte jeg konkurspapirer. Og innen juni hadde jeg fått diagnosen som HIV-positiv. Skammen fra den tiden forsterket skammen jeg allerede levde med, stilnet meg, og jeg har levd med den skammen og i stillhet i 14 år.

Skjulte diagnosen for moren

Porter skriver i essayet at han sa fra til alle som trengte å vite om diagnosen, men ikke til noen andre.

Ikke engang moren hans fikk vite det.

Siden har han holdt diagnosen tett til brystet, før han nå forteller åpent om livet som HIV-positiv. Han bestemte seg tidlig for ikke å si det offentlig, fordi han prøvde å skape en karriere innen en bransje der han allerede følte seg diskriminert. En HIV-diagnose ville bare gi folk enda en grunn til å ikke gi ham jobber, skriver 51-åringen i essayet.

– Jeg prøvde å blokkere det ut. Men tiden i karantene har lært meg mye. Alle måtte sette seg ned og holde kjeft.

Les også: Avkrefter usikkerhet rundt norske «Paradise Hotel» etter skandalen i Sverige

Ifølge Porter har han under koronapandemien fått ekstra mye tid til å tenke over og takle det traumatiske som har skjedd i livet hans opp gjennom. Det siste året har han virkelig tatt tak i det som plager ham, og han er endelig klar til å fortelle om diagnosen han har holdt hemmelig i 14 år.

Heller ikke moren hans har fått vite om diagnosen før nå. I utgangspunktet hadde Porter tenkt til å vente med å fortelle hemmeligheten sin til moren var død – fordi han ikke ville at hun skulle leve med skammen av å ha en HIV-positiv sønn.

Støtte fra familie og fans

Porter bestemte seg imidlertid for å fortelle moren om diagnosen før han nå har gått offentlig ut med det, og skammen han fryktet hun skulle få kom aldri, skriver Porter.

Moren støtter ham, og det gjør også fansen hans.

Porter har nemlig også delt utdrag fra essayet på Instagram, og i kommentarfeltet renner det over av kjærlighet.

«Jeg gråt da jeg leste dette. Billy, du har rørt denne svarte, homofile mannens liv. Du har virkelig vist meg at jeg må leve livet og leve med min egen sannhet», lyder en kommentar.

«Jeg er så takknemlig for historien din. Jeg harogså en hemmelighet jeg bærer med meg hver dag. Jeg håper jeg kan låne litt av styrken din og fortelle min egen sannhet. Bravo, Billy», skriver en annen, etterfulgt av flere røde hjerter.