Skuespiller og komiker Jon Skolmen er død, 78 år gammel

DØD: Skuespiller og komiker Jon Skolmen er død, 78 år gammel.

DØD: Skuespiller og komiker Jon Skolmen er død, 78 år gammel. Foto: Jarl Fr. Erichsen (NTB scanpix)

Skuespiller og komiker Jon Skolmen sovnet inn torsdag kveld med familien til stede.

29.03.19 00:02

Det opplyser Backstage Management til NTB.

Jon Skolmen underholdt det norske publikummet i over 30 år. Han har vært å se på tv, film, revyer i både inn- og utland.

Skuespilleren og komikeren var ansatt mange år i NRK, hvor han ble kjent med barneprogrammet «Jon med skrivemaskinen».

Han vant Gullrosen, Chaplinprisen og presseprisen i Montreux i 1976 med Trond Kirkvaag for «The Nor-way to broadcasting», et humorprogram om kringkastingens historie i Norge.

RADARPAR: Trond Kirkvaag og Jon Skolmen hadde et langt samarbeid i underholdningsavdelingen i NRK Fjernsyn. Foto: Sverre A. Børretzen (AKTUELL / SCANPIX)

Fra 80-tallet og utover var han med i en rekke filmer, og ble kjent for de fem «Selskapsreisen»-filmene sammen med svenske Lasse Åberg. Han var også med i de svenske TV-suksessene «Nöjesmaskinen» og «Nöjesmassakern».

På grunn av disse filmene ble han kjendis i Sverige. I et intervju for noen år siden snakket Skolmen varmt om sitt forhold til Lasse Åberg.

- Det sa «klikk» mellom meg og Lasse med en gang. Kanskje man burde lage en slags «Seniorreisen» nå, sa Skolmen i et intervju til TV4 i 2011, sitert av svenske Aftonbladet.

Tidligere svenske kolleger i sorg

- Han var en veldig vennlig og empatisk person. Vi hadde det veldig morsomt da vi lagde filmene. Dette var en trist beskjed å få. Min gamle «sidekick» fra filmene, sier Lasse Åberg til svenske Expressen.

Sven Melander som også var med i «Selskapsreisen» er også i sorg.

- Nei, har han dødd. Gud, så sørgelig. Han var et utrolig varmt menneske med en aldeles egen «timing» og humor, forteller Melander til den svenske avisen.

LEGENDE: Jon Skolmen var en folkekjær komiker og skuespiller, kjent i både Norge og Sverige. Foto: (NTB Scanpix)

- En av våre mest folkekjære artister

Kulturminister Trine Skei Grande gikk torsdag kveld ut på Twitter med en hyllest til humorlegenden.

- Dette var triste nyheter. I over 40 år var du en av våre mest folkekjære artister. Takk for alt, Jon, skriver kulturministeren på nettsamfunnet.

Skolmen var også en kjent skikkelse i revy-miljøet, hvor han blant annet var med i produksjoner som «Cabaret» og «Dr. Dyregod», men også i sin egen forestilling «Mitt liv som Jon».

Komikeren og skuespilleren var med i TV-serien «Jul i Blåfjell» som blånissen «Mjøltyt», og han var også med i NRK-suksessen «Julekongen». Skolmen hadde også en av de norske stemmene i filmene «Lille kylling» og « Finding Nemo».

TEATER: Jon Skolmen gjorde en lang rekke teateropptredener, her i «Dr. Dyregod og den magiske apeskatten» på Riksteatret. Foto: Knut Falch (SCANPIX)

I 2009 ble Skolmen tildelt hedersprisen under utdelingen av Komiprisen. I 2015 uttalte han at han ikke hadde planer om å stå på scenen igjen.

- Vinneren har vært aktivt med fra fjernsynets første år, kjent gjennom barne-TV, der han laget stor underholdning med en skrivemaskin og en persienne, sa Knut Lystad – og dermed forsto alle at det var Skolmen som skulle hedres med den gjeveste hedersprisen under årets TV-sendte Komiprisen 2009.

- Jeg er kjempeglad. Litt sjokka. Det har vært et morsomt liv, det er helt sikkert altså, sa Skolmen selv.

HEDERSPRIS: Jon Skolmen fikk årets hederspris under utdelingen av Komiprisen 2009 på Edderkoppen Teater. Foto: Terje Bendiksby (SCANPIX)

Skolmen var onkel til skuespillerne Hege Schøyen og Anne Ryg, og far til skuespillerne Christian og Tine Skolmen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.