I en ny episode av podkasten «Det som ikke dreper deg» med Morten Hegseth (36), åpner journalist og programleder Vibeke Klemetsen (47) opp om hvordan koronapandemien og alle tiltakene som fulgte med gjorde livet svært vanskelig.
2020 var tøft for mange. Det var koronavirus og isolasjon, man måtte bruke munnbind, holde meteren og fikk ikke være med sine nærmeste. For mange ble dette vanskelig, og flere slet mentalt. Og for Vibeke skulle det bli svært mørkt.
På et tidspunkt dro hun nemlig for å ta sitt eget liv.
Vibeke Klemetsen er kjent med at Nettavisen omtaler saken, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.
Trenger du noen å snakke med?
Det finnes mange tjenester som tilbyr noen å snakke med, og de fleste er drevet av humanitære og frivillige organisasjoner. Både telefontjenestene og nettsidene er som regel bemannet av frivillige som har fått opplæring, ulike fagpersoner eller brukere og pårørende med erfaringer.
Har du behov for øyeblikkelig hjelp, ring 113 eller din lokale legevakt på 116 117.
Hjelpetelefonen 116 123 er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Telefonen er åpen hele døgnet, alle dager i uken, året rundt.
For oversikt over flere hjelpetjenester kan du klikke på denne lenken.
Taklet endringene dårlig
I podkast-episoden forteller trebarnsmoren at det føles viktig og riktig for henne å dele sine egne opplevelser med mørke tanker – selv om det er veldig privat å snakke om.
Og det var som nevnt da koronaviruset kom til Norge og hjemmekontor og digitale møter ble en del av hverdagen at 47-åringen begynte å kjenne på en vanskelig tilværelse. Hun jobbet da i TV 2, og var avhengig av å møte kolleger ansikt til ansikt og kjenne på energien. Zoom-møter fant hun ukomfortabelt, og hun beskriver i dag det hele som «kaos».
Les også: Sønnens reaksjon endret alt: – Falt helt sammen
Spesielt vanskelig synes hun det var å se at «alle andre» tilsynelatende taklet den nye hverdagen bedre enn henne.
Det skulle resultere i både ensomhet og skam, som igjen førte til at hun gråt i hele tre døgn. Klemetsen forteller i podkasten at hun følte hele verden raste sammen.
Drømmen som snudde verden på hodet
Det var en drøm som i utgangspunktet fikk Klemetsen inn på tanken om å avslutte det hele, sier hun.
I drømmen stod hun på kanten av en bro og var klar for å hoppe ut. Så bråvåknet hun. Og drømmen gjorde inntrykk.
Les også: Ble sett ned på i eget miljø: – Vi ble oppdratt til å hate Shabana
– Jeg gikk i en uke og tenkte på dette. «Er dette et tegn?», «Er det noen som prøver å si meg noe?», nevner hun som noen av tankene som gikk i hodet hennes den neste uken.
Drømmen tok stadig mer plass, og én dag slapp hun av barna hjemme, sa til dem at pappa kommer om ti minutter og dro.
– Jeg sa ikke farvel til barna, engang. I ettertid har det vært helt forferdelig å tenke på, sier Klemetsen åpenhjertig.
– Så da dro du for å ta livet ditt? spør Hegseth i podkasten.
– Ja, svarer Klemetsen ærlig.
Ble funnet av politiet
47-åringen kjørte siden til et sted der hun fikk fred og ro. Og allerede da var planen klar.
– Livet var uhåndterlig på alle mulige plan, forteller hun.
Klemetsens samboer ble på sin side raskt bekymret da han kom hjem til et hus med barn, men ikke samboer. Klemetsen hadde tidligere fortalt han om drømmen, og svarte ikke da han ringte. Samboeren så seg til slutt nødt til å ringe politiet.
Og det var politiet som fant Klemetsen før det var for sent.
Les også: Åpner opp om pilleavhengigheten: – Skummelt å dele
– Plutselig er jeg omringet av politibiler og det står en betjent og banker på vinduet. Jeg får fullstendig panikk og blir kjempesint, minnes hun, og forteller videre at hun deretter ble fraktet i ambulanse til psykiatrisk akuttmottak.
Klemetsen slapp innleggelse, men ble henvist til psykolog for å prate om tankene sine.
Med tiden fikk hun diagnosen tilpasningsforstyrrelse, som ifølge Store Norske Leksikon kan oppstå i perioder hvor man behøver ekstra tilpasning hvis det skjer forandringer i livet.
Vissheten om dette har med tiden gjort ting bedre, og selvmordstankene er i dag borte. Klemetsen er i podkasten ærlig om at hun er redd for hva folk vil tenke om henne nå som hun deler denne historien, men hun ønsker likevel å være åpen om tilstanden og dele – i håp om å hjelpe andre.