Realityprogrammet «Farmen kjendis» er i gang med en splitter ny sesong, der tolv kjente fjes igjen skal drive en gård 100 år tilbake i tid.

Sofie Karlstad (25), Aleksander Sæterstøl (26), Aslak Maurstad (30), Ørnulf Høyer (65), Christopher Mørch Husby (33) og Marit Andreassen (55) er blant de deltakerne, for å nevne noen.

Og i premiereepisoden tirsdag kveld skal deltakerne i kjent stil komme til enighet om hvem som skal være ukens storbonde og lede gjengen til et godkjent ukesoppdrag. Valget faller til slutt på Ørnulf Høyer, gründer av kleskjeden Høyer.

Da storbonden skal presentere arbeidsoppgavene for gruppen, reagerer imidlertid skuespiller Marit Andreassen på fordelingen av arbeidsoppgavene.

Uenighet om kjønnsrollene

En av oppgavene deltakerne får tildelt er å ferdigstille et ysteri, hvor de blant annet må bygge en svingarm, smi en krok og mure en varmefanger og en plattform i teglstein.

I episoden åpner storbonden med å si at det er tungt arbeid som skal utføres, og at «guttene kan bære ned tung teglsten og tømmerstokker». Dette får Andreassen til å reagere, og hun tolker kommentaren som at det var en oppgave for mennene, og ikke kvinnene.

– Når du sier gutta, så tenker du at guttene skal gjøre det? spør hun i tirsdagens episode.

På spørsmål om ikke jentene kan hjelpe til med bæringen, svarer Høyer:

– Det kan dere absolutt, men jeg tenkte at vi er fem til seks gutter som kan bære den ned siden det er en stor tømmerstokk.

– Gammeldags syn

Holdningene til gründeren falt ikke i smak hos Andreassen, som videre i episoden gjør det klart hva hun tenker om det som utspilte seg under fordelingen.

– Jeg har jo vært ganske streng i forhold til min reaksjon mot Ørnulf, og jeg kjenner nå på at jeg er en voksen dame som utforder han litt på hans litt gammeldagse, mannssjåvinistiske syn på at «guttene kan det og jentene kan det».

Andreassen påpeker overfor Nettavisen at det var ekstremt tungt arbeid inne på gården, og at seerne ikke kan forestille seg akkurat hvor tungt det var. Selv flere måneder etter innspillingen står hun fortsatt inne for at hun kalte Høyers holdninger inne på gården for «gammeldagse».

– Det gikk særlig på kvinne- og mannerollen som jeg ble helt overrasket over. Han er jo ikke 90 år gammel, han er jo bare ti år eldre enn meg. Det er jo jenter i gruppa som er råsterke, hva var det slags tøv? sier hun.

Les også: Kom sammen på rød løper: – Møttes på «God kveld Norge»

Ifølge skuespilleren endret ikke Høyers holdninger seg med tiden, og hun angrer derfor ikke på at hun ikke ga beskjed på en mer rasjonell måte.

Tirsdagens hendelse skal nemlig ikke være det eneste tilfellet der duoen havnet i klinsj med hverandre.

Les også: «Demenskoret»-dirigenten har selv vært pårørende: – Vet hvor vondt det er

– Det er ikke slik at vi krangler åpenlyst, men det går en kule varmt i begges hoder. Det var flere som reagerte på Ørnulfs holdninger, jeg trodde nesten ikke det var sant, sier hun.

– Jeg må le

Gründeren mener på sin side at han ikke har gammeldagse holdninger, slik skuespilleren hevder, men at han forsøkte å fordele arbeidet på en rettferdig måte.

– Jeg må le, da. Marit var veldig opptatt av likeverd – det er jeg også, men jeg forsøkte å fordele arbeidet likt. Jeg tenkte at jeg skulle lage et arbeidslag med gutta, men jentene var velkommen, påpeker Høyer.

Han forteller at han hører hva han selv sier på TV-skjermen, men opplever ikke seg selv som mannssjåvinistisk. 65-åringen er gründer for kleskjeden Høyer, hvor de fleste ansatte er kvinner.

– Jeg vet utmerket godt hvor sterke og flinke kvinner er, men jeg vet også når jeg ønsker å bruke mannemuskler. Har du lyst til å bære, så veldig gjerne. Men jeg vil heller ta det for noen hvis jeg vet at det er lettere for meg enn for noen som er svakere, forklarer han.

Les også: Ulrikke Brandstorp med klar advarsel til forloveden

Til tross for uenigheten har ikke Høyer noe imot Andreassens meninger om han.

– Det er så deilig at folk har forskjellige meninger. Man kan ha ulike meninger, så lenge man setter pris på hverandre og livet, sier han og fortsetter:

– Marit hadde et problem med det som jeg ikke forsto. Hun hadde også problemer i forhold til ungdommen, mann og kvinne, og hvordan det var for henne å være inne på gården. Jeg nådde ikke fram til henne, sier han avslutningsvis.