*Nettavisen* Livsstil.

Slik blir Ari Behns bisettelse

Oslo 20200103. Båre, kranser og blomster til bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke. POOL

BISETTELSE:  Båre, kranser og blomster til bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke.  Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Familiemedlemmer skal lese minneord om den avdøde forfatteren. Flere ministere kommer og politiet iverksetter sikkerhetstiltak.

03.01.20 12:11

Ari Behn bisettes fredag 3. januar i Oslo Domkirke, og det er fra før kjent at det kommer til å være en åpen bisettelse, hvor de som ønsker kan være tilstede.

Se direkte: Nettavisen viser bisettelsen direkte. Klikk her for å se sendingen

Datteren Maud Angelica (16) skal tale

– I tillegg til musikalske innslag, salmer og bønn, vil det være minneord om Ari Behn som skal leses av familiemedlemmer, bekrefter familiens talsperson Håkonsund på sms overfor Nettavisen.

Programmet for bisettelsen viser at datteren Maud Angelica (16) skal tale i kirken. Det samme skal Aris foreldre, Marianne Behn og Olav Bjørshol samt søster og bror Anja og Espen Bjørshol.

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20200103. Ari Behns nære venn, fotograf, Per Heimly har tatt bildet på forsiden av programmet til bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke.

Ari Behns nære venn, fotograf, Per Heimly har tatt bildet på forsiden av programmet til bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke.  Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20200103. Maud Angelica Behn sitt portrett av sin far Ari Behn pryder baksiden av programmet til bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke. POOL

Maud Angelica Behn sitt portrett av sin far Ari Behn pryder baksiden av programmet til bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke.  Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Domkirken bekrefter til Nettavisen at organisten er Kåre Nordstoga. Mari Samuelsen er fiolinist.

Sigvart Dagsland skal synge balladen «Alt eg såg», mens Kåre Conradi, Dennis Storhøi og Elisabeth Thorsen skal lese tekster i løpet av seremonien.

Bisettelsen vil vare i overkant av en time, som er tilnærmet vanlig varighet.

Les også: - For barna er du uerstattelig

Klikk på bildet for å forstørre. Kjendisgallaen 2016 Oslo 20161106. Ari Behn under Kjendisgallaen 2016 og Wenche Foss' ærespris på Chat Noir søndag kveld.

ARI BEHN bisettes i Oslo domkirke fredag. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Hele kongefamilien deltar

Både kongen og dronningen, kronprinsparet og prinsesse Märtha Louise vil være til stede under bisettelsen.

I tillegg kommer prinsesse Astrid, fru Ferner, opplyser Slottet.

Heller ikke kongehuset kan gi noen kommentar rundt programmet for bisettelsen, og om noen av de kongelige vil bidra med innslag.

De vil først offentliggjøre hvilke medlemmer av kongefamilien som vil være tilstede på dagen for bisettelsen. Dronning Sonja har blant annet avlyst sitt første oppdrag etter ferien, som skulle funnet sted 2. januar.

Klikk på bildet for å forstørre. Nobels fredspris 2018 til Nadia Murad og Denis Mukwege Oslo 20181210. Dronning Sonja, kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på Nobelkomiteens bankett på Grand Hotel.

KONGEFAMILIEN: Dronning Sonja, kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon kommer alle i Ari Behns bisettelse fredag.

Les også: «Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag»: - Det er første gang jeg har sett det skrevet så direkte

– Hovedløpet i domkirken er fullt

Til Nettavisen forteller Håkonsund at det er mange venner på begge sider av familien som kommer til å være tilstede i domkirken fredag.

– Hele hovedløpet er fullt. Jeg er usikker på hvor mange det vil være plass til i tillegg til familie og venner, men det er en stor kirke med plass til mange, forteller han.

Les også: Ari Behn får ikke begravelse på statens bekostning

Klikk på bildet for å forstørre. Ari Behn bisettelse Oslo 20200102. Ari Behn bisettes fra Oslo domkirke i Oslo fredag.

Bisettelsen foregår fra Oslo domkirke. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Tror kongefamilien deltar for å støtte

Hvem som vil delta fra kongefamiliens side er altså ikke sikkert, men historiker Trond Norén Isaksen tror både kongeparet og kronprinsparet med barn vil delta, i tillegg til prinsessen og hennes barn.

– Jeg går ut fra at hele kongefamilien deltar. Én ting er at det er bare to år siden prinsessen og Ari ble skilt, og såvidt vi vet har han hatt et godt forhold til familien og de kjente ham godt, forteller historiker Trond Norén Isaksen.

Han tror også at det er viktig for kongefamilien å vise sin støtte til de tre døtrene til Ari og prinsesse Märtha Louise, Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11).

– Kongeparet har jo erfaringer med slike situasjoner selv, kongen var bare 17 år da han mistet sin mor og dronningens søster tok livet sitt, så de kan på ulike måter empatisere i dette.

Statsministeren kommer

Statsministerens kontor bekrefter at fem regjeringsmedlemmer inkludert statsminister Erna Solberg (H) deltar under Ari Behns bisettelse.

De fire andre er finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V), olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20160722. NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg og statsminister Erna Solberg snakker med pressen etter minnegudstjenesten i Oslo domkirke fredag formiddag, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Både tidligere statsminister Jens Stoltenberg og nåværende statsminister Erna Solberg deltar på Ari Behns bisettelse. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltar også under bisettelsen, skriver NTB. Det samme gjør stortingspresident Tone Trøen og opposisjonens partileder Jonas Gahr Støre (Ap).

Svenske kronprinsesse Victoria kommer ikke i bisettelsen, men det gjør prins Daniel, Victorias ektemann, bekrefter informasjonssjef Margreta Thorgren ved det svenske kongehuset til NRK.

Ifølge svenske Aftonbladet er årsaken at prinsesse Estelle (7) har skadet seg i skibakken, og at kronprinsessen derfor blir hjemme med datteren. Prinsessen skal ha pådratt seg et brudd i leggbenet under en skiferie i Alpene og går med gips.

Klikk på bildet for å forstørre. 25 år siden Estonia-katastrofen Stockholm, Sverige 20190928. Kronprinsesse Victoria og prins Daniel er til stede under en minnemarkering i anledning av at det er 25 år siden Estonia gikk ned.

Kronprinsesse Victoria er hjemme med datteren som har gipset benet, men prins Daniel deltar i bisettelsen. Her er de to fotografert under en minnemarkering i anledning Estonia-ulykken. Foto: Janerik Henriksson (TT / NTB scanpix)

Barna vil skjermes

– Kommer det til å gjøres noe for å skjerme de tre barna?

– Det vil det. De skal ikke filmes i kirken, det er i hvert fall den beskjeden jeg har hørt som er blitt videreformidlet tv-kanalene, forteller historikeren.

Norén Isaksen vet ikke noe om programmet i kirken, men forteller at det ved ulike anledninger er vanlig at kongelige leser et bibelord.

– Det er veldig ofte at medlemmer av kongefamilien leser bibelord, så om de følger den praksisen kan det være at noen i familien gjør det, kanskje prinsesse Märtha Louise.

Fotograf Per Heimly delte et nytt bilde av sin venn Ari Behn fredag.

Til bildet skriver Heimly:

Kjære elskede Ari Behn! Min sjelebror og evige venn! Idag skal vi hylle deg for det fantastiske menneske du var. Og vi skal gråte av savn og for det triste. Men vi skal også gi deg all vår kjærlighet, og vi skal vise deg veien inn i evighetens lys hvor du for alltid skal bo i våre hjerter. RIP min venn ...

Køsystem for dem som vil overvære bisettelsen

Oslo Domkirke rommer til vanlig rundt 800 mennesker.

Alle som var nære venner av Ari skal være informert om at det er reservert plasser til dem i kirken.

Personer som ikke har plass på forhånd, men som ønsker å komme inn i kirken for å overvære Aris bisettelse, vil måtte stå i kø for å få plass, opplyser Håkonsund.

Det er biskop Kari Veiteberg som forretter bisettelsen, som Nettavisen kommer til å sende direkte.

Klikk på bildet for å forstørre. Ari Behn og Per Heimly, stiller ut bilder i Galleri Oddvar Olsen i Drammen lørdag og søndag. Drammen 20170304. Ari Behn og Per Heimly, stiller ut bilder i Galleri Oddvar Olsen i Drammen lørdag og søndag.

Fotograf Per Heimly og Ari Behn var gode venner. Fotografen har delt flere sterke ord om vennen etter hans død 25. desember. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Stor pågang for å signere kondolanseprotokollen

Det har vært stor pågang for å signere kondolanseprotokollen for Ari Behn i Oslo domkirke, melder NTB.

Rundt 50 sider i protokollen var fylt med hilsener fra flere hundre personer torsdag formiddag.

Onsdag var det lange køer for å få signere protokollen, og kirken holdt åpent utover åpningstiden for at alle i køen skulle få skrive sin hilsen til Behn.

– Du spredte lys og fikk dem rundt deg til å skinne, skriver en.

Karakteristikker som «en fargeklatt» og «helt spesiell» går igjen. Flere skriver at han vil bli sterkt savnet og aldri glemt.

Klikk på bildet for å forstørre. Kondolanseprotokoll for Ari Behn OSLO, NORGE 20191231. Kondolanseprotokoll for Ari Behn i Oslo Domkirke

Det har til tider vært kø for å skrive i Ari Behns kondolanseprotokoll. Her er over 50 sider i boken fylt ut. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Behn takkes dessuten for sitt bidrag til kunsten, og flere gjengir minner fra møter med ham på blant annet boksigneringer og kunstutstillinger. Mange skriver at de ikke kjente ham personlig, men likevel følte at de kjente ham.

Protokollen har ligget ute i domkirken, men var torsdag flyttet til kapellet på grunn av forberedelser til bisettelsen. Den ligger i kapellet til torsdag klokken 16 og i nattåpen kirke fra klokken 18 til klokken 6 fredag 3. januar.

Politiet iverksetter sikkerhetstiltak

I en mail til NTB opplyser Johan Fredriksen, leder for Felles enhet for operativ tjeneste, at bisettelsen er et privat arrangement og at politiet hjelper arrangøren med å legge til rette for at den kan gjennomføres på en sikker og verdig måte.

– Ut fra dem som er til stede, vil det iverksettes noen rutinemessige sikkerhetstiltak, sier Fredriksen.

Politiet vil blant annet gjennomføre noen trafikkregulerende tiltak i umiddelbar nærhet til Oslo domkirke.

Ellers vil folk som ferdes i Oslo sentrum, ikke bli påvirket av sikkerhetstiltakene.

– De som ønsker å delta, bør møte i god tid og følge de anvisninger de får på stedet, sier Fredriksen.

Ari Behn døde som følge av selvmord 1. juledag. Siden har kunstneren blitt hedret med lys på slottsplassen og av mange i sosiale medier, blant annet flere norske kjendiser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag