Snørr, hoste, snufsing og dårlig form. De fleste synes vel det er veldig irriterende å bli forkjølet. Noen holder seg friskere enn andre, men har du først blitt smittet er det likevel noe du kan gjøre for å bedre formen.

- Det beste du kan gjøre er å lytte til kroppen, stresse ned, sove godt, drikke rikelig med vann og unngå hard fysisk aktivitet, sier Høye.

Han forteller at mange tror også for eksempel C-vitaminsjokk kan fungere, men det er lite som tyder på det.

LES OGSÅ: Tar du C-vitamin mot forkjølelse? Forskning viser at det er noe annet som fungerer bedre

Behandling som fungerer

Det er imidlertid noe som kan fungere langt bedre enn all verdens kjerringråd.

- Reseptfrie brusetabletter som for eksempel Bronkyl vil løse opp slim, og hindrer at slimet stagnerer i slimhinnene, forteller Høye.

Det er kjempeviktig å få løst opp slimet for å hindre utvikling av en bakteriell infeksjon.

- En bakteriell infeksjon er for eksempel bihulebetennelse, lungebetennelse og bronkitt, forklarer legen.

Men visste du at om du er kvinne eller mann kan påvirke hvor dårlig du blir når du er forkjølet?

- Det er faktisk slik at menn ofte får flere symptomer på forkjølelse enn kvinner før overgangsalderen, forklarer lege i Forsvaret, Kjetil Høye.

Han forteller at noen er mer mottakelige for viruset enn andre. Hvis du er stresset så blir immunforsvaret ditt også dårligere.

Lykkelige holder seg friskere

Selv om det finnes råd for å behandle forkjølelse, er det aller beste å holde seg frisk. Til tross for at biologien kan avgjøre hvor syk du blir av en forkjølelse, er det mye annet som også kan spille inn.

- Du bør holde deg i form og sørge for at kroppen er godt rustet mot inntrengere. Stress mindre, drikk mer vann, spise godt med mat og ha det bra, sier Høye.

Han forteller at en amerikansk studie hvor 334 menn og kvinner ble fulgt over tid, viste at mennesker som ikke har noen problemer på jobb eller privat er mindre syke.

- De fikk sprøytet inn forkjølelsesvirus i nesen, og lykkelige mennesker fikk enten reduserte symptomer eller ingen plager i det hele tatt, forklarer han.

Nesespray kan forebygge forkjølelse

Et lykkelig liv kommer imidlertid ikke av seg selv. Er du en som sliter med noe på jobb eller privat, kan det være vanskelig å følge alle rådene som finnes for å holde seg frisk. Da kan en nesespray være løsningen for deg.

- Nesesprayen Viiral inneholder Sinalin, som er et naturlig stoff og et type sukkermolekyl. Dette stoffet hindrer binding mellom virus og neseslimhinnene som vil stoppe virus fra å feste seg, forklarer Høye.

Han synes det er et spennende produkt, og forteller at en norsk studie gjort på kabinansatte viste at de ble mindre forkjølet. Sprayen kom på markedet vinteren 2018.

LES OGSÅ: Slik får du bedre immunforsvar

- Den virker forebyggende, men det vil være individuelle resultater, og vi kan ikke garantere at den fungerer for alle, sier Kjersti Solberg Ofstad, kommunikasjonssjef i Apotek 1, til Nettavisen.

Hun forteller at det ikke finnes så mange produkter du kan bruke til å forebygge forkjølelse. God håndhygiene, varme klær og sko, og saltvannskylling av nesen er noen av de forebyggende rådene som gis.

Derfor er nesesprayen et godt tilskudd til produkter som for eksempel tran, blåbærtabletter og andre immunforsterkende produkter.

Derfor bør du ikke gå på jobb

Forkjølelse kan riktignok forebygges til en viss grad, men det er likevel ikke alle som får godt nok immunforsvar til å slippe unna. Det smitter ved dråpesmitte, så det skal lite til. Derfor bør du ta hensyn til andre, friske mennesker når du selv er syk.

- Har du høy feber eller føler deg slapp og sliten, bør du vurdere et par dager hjemme fra jobb. Da blir du raskere frisk, og du unngår å smitte alle kollegaene dine, sier Høye.

Det er de første to-fire dagene med forkjølelse at du er mest smittsom.

- Går du på jobb, så ikke host direkte på andre eller i håndflaten. Host i albuen din, men bruk helst et papirlommetørkle, råder han.

Forkjølelsen gir deg normalt symptomer et par uker, og det er hosten som sitter lengst i.

- Er du syk i mer enn to-tre uker bør du kontakte legen. Det gjelder også om du blir dårligere og ikke bedre etter fire-fem dager med forkjølelse, sier Høye.