Slik blir du kvitt nesespray-avhengigheten

PROBLEM: For flere tusen nordmenn er det et problem at man ikke klarer å slutte med nesespray. Illustrasjonsfoto.

PROBLEM: For flere tusen nordmenn er det et problem at man ikke klarer å slutte med nesespray. Illustrasjonsfoto. Foto: Nettavisen

Er du en av dem som sliter med å slutte med nesespray? Her gir professor  Sverre Karmhus Steinsvåg svaret på hvordan du blir kvitt avhengigheten.

Det er vinter og mange blir forkjølet opptil flere ganger på denne tiden av året.

Er du tett i nesen og sliten av forkjølelsen, er det vanskelig å la nesesprayen ligge - til tross for at du kanskje har hørt at man lett kan bli avhengig. Men før du bruker Otrivin eller lignende i mer enn ti dager, bør du tenke deg godt om.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt forkjølelsen

- Etter å ha brukt nesespray mer enn ti dager, vil slimhinnene i nesen hovne opp og det blir betennelse. Da blir du tettere i nesen enn du noensinne har vært, sier Steinsvåg, som jobber som professor og øre-nese-hals(ØNH)-lege på Sørlandet sykehus i Kristiansand og Haukeland universitetssykehus i Bergen, til Nettavisen.

Steinsvåg forklarer at nesesprayer som Otrivin inneholder virkestoffer som trekker sammen slimhinnene i nesen, som gjør at det åpner seg opp med én gang og du får puste godt.

TØFF PERIODE: ØNH-lege og professor ved Sørlandet sykehus og Haukeland universitetssykehus, Sverre Karmhus Steinsvåg, prøver å motivere pasienter til å holde ut uten nesespray om de først er blitt avhengige.  Foto: Allergiguiden

- Fortvilet situasjon

Har du først kommet i den situasjonen at du er blitt avhengig av nesespray, kan det bli en tung vei tilbake til normale neseslimhinner.

- Det er en fortvilet situasjon for mange. Du er nødt til å gå gjennom en avvenningsperiode, og det kan ta fem til seks uker før slimhinnene normaliseres, forklarer han.

LES OGSÅ: Tar du C-vitamin mot forkjølelse? Forskning viser at det er noe annet som fungerer bedre

Å gå med tett nese i flere uker, som fører til dårlig søvn og at du er trøtt og uopplagt på dagen, er uaktuelt for mange. Da skal du vite at det finnes noe som kan hjelpe deg på veien.

- Du kan få en resept på kortisonspray, for eksempel Dymista, forteller han.

Kortison demper nemlig betennelsen i neseslimhinnene, og vil etter hvert føre til at slimhinnene trekker seg sammen og tar mindre plass, som igjen gjør at du blir mer åpen i nesen.

Flere alternativ

Ønsker du å venne deg av nesespraybruken har du flere alternativ enn bare kortison. Hvis du er forkjølet og har tett nese i mer enn ti dager kan det også være vanskelig å holde seg unna nesesprayen mens du venter på legetime for å få resept på kortisonspray.

- Saltvannspray, spesielt en med med høy konsentrasjon av sjøvann, kan ha litt tilsvarende effekt som Otrivin. Det er saltet som gjør at det blir mer åpent, forklarer Steinsvåg.

Saltvannspray kan du prøve selv om du er blitt avhengig, og enkelte velger også å gå over til å bruke barnespray i avvenningsperioden.

- Men på et tidspunkt må du uansett gjennom en periode hvor du er tett i nesen, før du blir helt bra og ikke trenger nesepray lenger, sier legen.

SLUTT: Bytt ut Otrivin med saltvann- eller kortisonspray, for å bli kvitt avhengigheten av nesespray.  Foto: Foto: Heidi Schei Lilleås/ Nettavisen

Bruker tre til fire flasker om dagen

Til tross for advarselen om å unngå å bruke nesespray for lenge av gangen, er det mange som ignorerer den.

- Hele kroppen vår er innstilt på å puste med nesen, og hvis den blir tett, er det mange som opplever det som intenst ubehagelig og tyr til hva som helst for å få åpnet opp nesen, forteller Steinsvåg.

Nylig ble han kontaktet av en mann som bruker hele tre til fire flasker nesespray om dagen.

- Det er veldig mye. Det er som å tisse i buksen når du fryser - det blir bra i ti sekunder og så blir det mye verre, sier han.

Det finnes ikke noen statistikk på hvor mange i Norge som sliter med avhengighet av nesespray, men det gjelder flere tusen mennesker, ifølge ØNH-legen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Puls

Annonsebilag