Det er et utbredt uttrykk blant gifte småbarnsfedre, som etter årevis med festing med «gutta krutt» plutselig står utenfor et kjøpesenter og holder bæreposer.

Det blir også brukt som en flåsete hashtag på Instagram, under bilder av menn som har «gitt etter» for konas ønsker om alt fra ny veske til ferieønsker.

Men visste du at det faktisk er mye sannhet i begrepet «happy wife, happy life»?

Fører til at forholdet varer

Ifølge psykologene John og Julie Gottman, som må kunne sies å være verdens ledende forskere på samliv, så er det å sørge for en fornøyd kone, en svært god investering i parforholdet.

Gjennom sin forskning har Gottman-paret kommet frem til syv punkter som kan forbedre ekteskapet ditt. Punkt fire går på nettopp dette, nemlig viktigheten av «å akseptere innflytelse fra partneren din».

«Gjennom å studere heterofile ekteskap, fant vi ut at forhold lykkes bedre hvis ektemannen aksepterer innflytelse fra kona. (...) En ektemanns evner til å akseptere konas innflytelse (og ikke motsatt) er avgjørende fordi forskning viser at kvinner allerede har god øving i å akseptere innflytelse fra menn.»

Når Gottman snakker om «innflytelse» tenker han hovedsakelig på å flytte fokuset fra «meg» til «vi». Det innebærer å tenke på partnerens følelser, drømmer, tanker og frustrasjoner som en del av seg selv.

Det betyr ikke at man skal være redd hvis den andre er redd eller glad hvis den andre er glad, men at partnerens behov og følelser er noe man tar imot - og tar på alvor.

La oss si at kona klager over at mannen jobber for mye. I stedet for å gå i forsvar og si ting som «det er aldri bra nok for deg uansett hva jeg gjør», så oppfordrer Gottman heller til å si «jeg forstår at det er vanskelig for deg, hva kan vi gjøre for at vi skal få det bedre?»

Oftere kvinner som går

En studie fra 2014, gir ytterligere støtte til «happy wife, happy life»-uttrykket.

Sosiologiprofessor Deborah Carr og professor Vicki A. Freedman studerte dagbokinnlegg fra over 18.000 mennesker, hvorav begge ektefellene var over 50 år gamle.

Ekteparene hadde ført dagbok gjennom mange år, og notert ned hvor tilfredse de var i ekteskapet sitt på en skala fra en til fire hver gang de skrev et innlegg.

Det viste seg at det i stor grad var kvinnens tilfredshet i ekteskapet som var avgjørende for hvorvidt paret var lykkelige totalt sett.

I de tilfellene hvor han rangerte tilfredsheten som 1, men hun rangerte den som 4, var de likevel fornøyde totalt sett. Var det derimot motsatt, at han rangerte høy tilfredshet og hun lav, var de ikke like fornøyde.

Carr lanserte da to mulige årsaker for hvorfor det er slik:

1) Hvis en mann er ulykkelig i forholdet, mens kvinnen er lykkelig, vil hun mest sannsynlig tilby fordeler som gjør livet hans bedre, som sex, emosjonell støtte og hjelp til huslige gjøremål.

Dette spiller inn i det Gottman-parets forskning viser: At kvinner har mer øving enn menn i å tåle deres innflytelse, og responderer derfor på det.

2) Hvis en kvinne er ulykkelig i ekteskapet, kommer hun til å gjøre noe med det, mener Carr. Hun ber om støtte og hjelp, hun slutter å ta initiativ til sex og gir mindre av seg selv. Det påvirker naturligvis også mannens tilfredshet i forholdet.

Fordi menn snakker mindre om følelser, tror Carr at deres misnøye påvirker kjæresten i mindre grad, rett og slett fordi han ikke snakker så mye om det.

Det er også oftere kvinner som går. Når det gjelder gifte par, er det kvinnen som tar initiativ til bruddet i to av tre tilfeller.

Ekspertene klar i sin tale

La oss ta problemstillingen ned på et hverdagslig nivå.

I NRK-podcasten «Lørdagsrådet» 22. juni, fikk psykologene Sissel Gran og Peder Kjøs og psykiater Finn Skårderud bryne seg på en problemstilling de fleste samboerpar kan kjenne seg igjen i.

En ung kvinne skulle flytte sammen med kjæresten sin og gledet seg veldig. Problemet var bare at kjæresten, som ifølge kvinnene hadde liten interesse for interiør, insisterte på å ha med seg et Cola-kjøleskap som nattbord og et bilde av en «trist brygge» inn i leiligheten.

LES OGSÅ: Psykolog: «Sex: Just do it - eller bli skilt»

I all den tid hun ønsket å ønske ham velkommen i leiligheten, men samtidig unngå å ha et Cola-kjøleskap på soverommet resten av livet, hva skulle hun gjøre?

Sissel Gran, som er en av Norges mest anerkjente parterapeuter, var klar i sin tale:

Samboeren burde ta rådene fra Gottman og kvitte seg med kjøleskapet.

Hun fikk støtte fra Kjøs og Skårderud, som begge mente at i mange tilfeller kan det som mann være greit å la dama få viljen sin.

Vil få det bedre om man er ettergivende

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther er enig med de tre ekspertene fra Lørdagsrådet:

- Det ligger mye sannhet i «happy wife, happy life». Når man skal flytte sammen er det viktig å gi og ta, men jeg tror nok likevel man vil få det bedre om menn er litt på den ettergivende siden når det gjelder kvinnens ønske om å få det som hun vil, sier Winther.

- Men blir vi ikke alle lykkelige av å få det som vi vil, enten du er mann eller kvinne?

- Joda, men i mange tilfeller er det viktigere for kvinnen å bygge et fint hjem, enn det er for mannen. Det er jo veldig typisk at det er snakk om et Cola-kjøleskap også, det virker jo som noe han har tatt med seg fra ungkarshybelen i stedet for å tenke «hva kan passe i vår leilighet? Hva blir fint for oss?» sier Winther, og konkluderer, som de andre ekspertene, med følgende:

- Flytt det Cola-kjøleskapet ut i garasjen.

Viktig oppfordring til menn

Men selv om menn har mye å tjene på å gi etter for konas vilje på en del punkter, mener Winther at menn bør bli flinkere til å holde på egne interesser og relasjoner når de går inn i et parforhold.

- Menn dropper ofte både kompiser og hobbyer når de går inn i et parforhold, og det er veldig dumt. Vi føyer oss og tilpasser oss, og så er vi liksom fornøyde med det vi får. Hvis kona sier vi skal på ferie til Sørlandet, så blir det gjerne ferie på Sørlandet. Det er for så vidt greit, men det som ikke er greit, er at man hiver gutta på båten så snart man får seg dame.

Problemet med å droppe alt av egeninteresser og kompiser, er at det kan bli svært ensomt og vanskelig om forholdet skulle ta slutt.

- Menn blir ofte mer ensomme etter et brudd fordi de i løpet av forholdet har mistet større grad av nettverket sitt. Kvinner er flinkere til å beholde venninner, syklubber, jenteturer og alt det der, sier Winther, og legger til:

- I tillegg er det er veldig sunt for parforholdet at begge ivaretar egne interesser og relasjoner. Man må ikke spise fredagstaco sammen hver helg.

Her mener Winther at menn må ta ansvar selv for å prioritere egne venner og hobbyer - akkurat som kvinner gjør. De fleste kvinner vil respondere positivt på det, tror familieterapeuten, i alle fall etter hvert.

- Hvis han har vært veldig oppofrende fra dag én, så blir det jo en endring, som hun kanskje vil se på som en konkurrent helt i starten. Men på sikt har nok begge veldig godt av at han også kjører sitt eget løp.