Sesong fem i «Gift ved første blikk» er over, og ekspertpanelet har nå matchet totalt 15 par, som alle har én ting til felles: De måtte si ja til å være kjærester resten av livet i underkant av fem minutter etter første møte.
Dette er par som aldri har smilt til hverandre i baren ute på byen, for så å forsiktig ta kontakt. Aldri har de matchet på Tinder eller hatt et one night stand. De har aldri flørtet ved kaffemaskinen på jobb eller vært avstandsforelsket i hverandre.
I stedet har de blitt matchet av et ekspertpanel bestående av to psykologer, en sosialantropolog og en adferdsbiolog. Det er disse fire ekspertene som har bestemt at akkurat disse to menneskene skal bli et par, gifte seg og, forhåpentligvis, være sammen resten av livet.
LES OGSÅ: Hva er forelskelse? Psykologer avliver fire myter
Suksessraten er imidlertid noe nedslående, i alle fall «ved første blikk»:
Etter 15 par har sagt ja til å dele livet med hverandre, er det kun to som er sammen i dag: Annabelle Bauer og Vebjørn Tveiterås fra første sesong, og Joakim Aleksander Mäkiperä og Sara Jansson fra femte sesong.
Nicolai Caspari Stigar og Andrea Mundal fra tredje sesong var sammen en god stund etter innspillingen, men har i dag gått fra hverandre.
Ekspertpanelet har med andre ord en suksessrate på 13,33 prosent.
- Vi lager de beste matchene vi kan, men er alltid interessert i å forbedre metodene våre. Samtidig er vi fullt innforstått med at dette aldri blir noen eksakt vitenskap. Først og fremst er vi bare superimponert over deltakerne våre, som vi synes er modige som tør å stille opp i dette prosjektet, sier psykolog Per-Magnus Thompson, til Nettavisen og fortsetter:
- Når det er sagt så ligger vi på cirka samme suksessrate som de andre landene som også produserer «Gift ved første blikk».
- Og det er jo en langt høyere suksessrate enn man får på Tinder, tross alt?
- Det stemmer, sier Thompson og ler.
- Men vi er ydmyke for at vi kan forbedre oss. Vi gjort noen forbedringer siden vi spilte inn første sesong, men jevnt over følger vi samme oppskrift som vi gjorde i starten. Den største forskjellen denne sesongen er at vi fått med oss adferdsbiolog Jens Andreas Huseby på laget, og det har vært veldig interessant å få med det biologiske aspektet.
Slik matcher ekspertpanelet parene i Gift ved første blikk
- Ekspertene går gjennom listen av flere hundre påmeldte påmeldte deltakere og plukker ut de som vurderes som motiverte og robuste nok til å være med i prosjektet.
- Dette reduseres til mellom 50 og 100 deltakere, som vurderes som aktuelle for neste steg.
- Disse må gjennom en rekke tester (personlighetstest, intelligenstest og en rekke tester som går på tilknytningsstil og antakelser om parforhold).
- Videre har deltakerne et dybdeintervju med samlivsterapeut og psykolog Catrin Sagen, samt hjemmebesøk av sosialantropolog Lene Pettersen.
- Et attraksjonspanel på rundt 10 mennesker ser korte videosnutter av deltakerne og rater dem etter attraksjonsnivå. Målet er å finne matcher som har relativt lik score.
- De mannlige og kvinnelige deltakerne samles hver for seg i mindre grupper og løser psykologiske oppgaver sammen, slik at ekspertene kan observerer hvordan de er sammen med andre.
- Adferdsbiolog Jens Andreas Huseby gjennomfører også flere tester, blant annet for å teste immunforsvar, samarbeidsevner og livshistorie.
- Basert på ny forskning og inspirasjon fra andre land som også produserer Gift ved første blikk, er ekspertpanelet alltid interessert i å vurdere ekstra tester og metoder. Eksempelvis hadde de i sesong 4 en luktetest, hvor alle gutta la la t-skjortene sine i en pose og lot jentene lukte på dem, og vice verca.
- Etter alle testene er gjennomført, bruker ekspertpanelet mye tid på å finne frem til tre gode matcher. Her legger de alle testene og intervjuene til grunn, samt forskning og sin egen kliniske erfaring fra terapirommet.
Ulike årsaker
Psykolog Thompson synes det er vanskelig å peke på én hovedårsak til at de aller fleste parene har valgt å gå hver til sitt:
- Årsaken til at de går fra hverandre, har vært veldig ulike fra par til par. Noen ganger oppstår det rett og slett ikke romantiske følelser. Disse parene får nok aldri følelsen av å være et ordentlig par, forteller Thomson.
I andre tilfeller, derimot, kan det ha oppstått romantiske følelser, men så har ikke følelsene utviklet seg i riktig retning.
- Uten at jeg har statistikk på dette, så antar jeg at rundt halvparten av parene tidvis har følt at de var kjærester på ordentlig, men at de ikke har greid å utvikle de romantiske følelsene.
- Har deltakerne for høye forventninger til den de skal være sammen med?
- Nei, det er ikke mitt inntrykk. De som kommer til oss er helt vanlige folk som gjerne har hatt litt uflaks i kjærlighetslivet. Det er ingen klar tendens i at de har urealistiske forventninger, svarer Thompson.

Sexologens klare råd til menn: Slik får du mer sex
Tok tre måneder å bli forelsket
Så hva kan vi lære av de to parene som faktisk har lykkes?
Sara Jansson (30) og Joakim Aleksander Mäkiperä (39) fra sesong fem, mener mye ligger i å være tålmodig, kommunisere godt og ikke gi seg.
- Nå har vi det kjempefint sammen, men det har ikke alltid vært lett, sier Jansson til Nettavisen.
Selv om 30-åringen høres veldig forelsket ut nå, sier hun at det tok tid før de følelsene oppstod.
- Det tok tre måneder før jeg ble forelska i Joakim. Da ble jeg lettet og synes det var veldig godt å kjenne at de følelsene kom. Joakim var nok litt raskere ut med å kjenne seg forelska enn det jeg var, men det snakket vi også om. Jeg sa fra om at jeg trengte litt mer tid, og det ga han meg.
Veien til et lykkelig gift par som snart skal flytte inn i egen leilighet på Grünerløkka, har ikke vært bare lett, forteller Jansson.
- Vi har jobbet hardt underveis i forholdet med den informasjonen vi har fått, både om oss selv og hverandre. På veien fikk vi hjelp av ekspertene, som sa «sånn er du, og sånn er Joakim» og «dette må dere jobbe med». Rådene tok vi med oss, og så har vi blitt bedre kjent med hverandre hele tiden - men også med oss selv.
- Hva er det aller fineste med Joakim?
- Det aller fineste er at han er så snill. Han stiller alltid opp når jeg trenger ham, og det er så viktig. Jeg lette jo lenge etter en med hans kvaliteter, men greide ikke å finne det selv. Han er sterk og stabil, og så tør han å si meg imot, sier Jansson.
- En seier for alle som holder ut
Psykolog Thompson beskriver Jansson og Mäkiperäs historie som «en veldig fin kjærlighetshistorie».
- Det å følge dem gjennom sesongen har nok gitt mange single håp og ny tro på kjærligheten. Slike kjærlighetshistorier oppsummerer egentlig hele motivasjonen bak «Gift ved første blikk», nemlig å vise frem historier hvor ting kan være vanskelig og utfordrende, men hvor kjærligheten vinner til slutt.

Nå ryker parforhold over hele Norge, her er de fire faresignalene
Thompson tror hovedårsaken til at Jansson og Mäkiperäs har lykkes, ligger i at de har turt å åpne seg for hverandre:
- Det er først når man tør å slippe noen inn, når man tør å være sårbare og bli viktige for hverandre, at romantiske følelser gjerne oppstår. Det er akkurat det Sara og Joakim har gjort, de har sluppet hverandre inn og merket at det gjør godt å være nær en person som ønsker deg godt, er snill og varm, sier Thompson, og legger til:
- Sara og Joakims historie er en seier for «hold ut»-teorien, som handler om å la det gå litt tid slik at man tør å åpne seg og slippe ned guarden. Det er mye bedre å følge de følelsene som oppstår da enn de som er der når man sitter på første date og snakker om noe trivielt.
Jansson synes det er hyggelig å få ros av psykologen, og sier seg helt enig:
- Både Joakim og jeg er personer som går helhjertet inn i ting, vi gir ikke opp. Vi har turt å være sårbare, turt å gå i dybden og prate om det som er viktig - ikke bare de overfladiske tingene som man gjerne diskuterer på date.
- Vær litt mer tålmodig
Vi må helt tilbake til sesong én for å finne par nummer to, Annabelle Bauer og Vebjørn Tveiterås.
Historien er ikke så ulik Janssons og Mäkiperäs. Også her står «holdt ut»-faktoren sentralt, for både Bauer og Tveiterås måtte vente en stund på at de romantiske følelsene skulle dukke opp.
- Mens følelsen av at vi hadde kjemi gikk mer på at vi gikk godt overens, fant tonen og kommuniserte godt, så var det først med tiden, og etter hvert som vi delte mange opplevelser sammen, at forelskelsen og følelsen av å være glade i hverandre, kom, sier hun, sa Bauer til Nettavisen i 2018, og kom med følgende råd til single som leter etter en langvarig partner:
Vær litt mer tålmodig, gi folk en ordentlig sjanse og se om det kan dukke opp følelser.
- Jeg lette jo etter en eventyrlysten hippie som skulle ta meg med jorda rundt. Vebjørn liker ikke å fly engang. Men det er helt greit, for han gir meg trygghet og stabilitet, og det er ting jeg ikke visste ordentlig at jeg trengte.
