Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (28) har de siste to månedene vært å se som deltaker i det populære underholdningsprogrammet «Kompani Lauritzen» på TV 2.

Mehl mener hun lærte mye på «Kompani Lauritzen» som hun tar med seg inn i jobben som politiker:


Men Mehl har ikke bare vært en av mange deltakere i «Kompani Lauritzen». 28-åringen har vist seg å imponere stort i programmet, og står lørdag kveld i finalen sammen med Emilie Nereng (26), Rikke-Mari Isaksen (27) og Marius Skjelbæk (31). Der skal de fire kjempe om seieren i konkurransen, der den som når helt til topps vinner et sverd.

Les også: Røper hva du ikke fikk se i «Kompani Lauritzen»

Det at justis- og beredskapsministeren deltar i et realityprogram har imidlertid skapt enkelte reaksjoner, da spesielt med tanke på at Russland invaderte Ukraina og en krig brøt ut få dager før programmet hadde premiere på TV.

– Det var en veldig spesiell uke, sier Mehl til Nettavisen.

– Den dagen det var premiere på TV var det jo bare få dager etter krigen i Ukraina brøt ut, legger hun til.

– Forstår at det har vært en spesiell tid

Den 28 år gamle justis- og beredskapsministeren fra Lørenskog var «bare» en av flere stortingsrepresentanter da programmet ble spilt inn på Setnesmoen leir i fjor sommer.

Lite visste politikeren at hun kort tid senere skulle sitte i regjering som justis- og beredskapsminister og at det skulle bryte ut krig i Ukraina da programmet skulle sendes på TV.

Les også: Slik forklares «Kompani Lauritzen»-endringen

Det skapte som nevnt noen reaksjoner, blant annet fra Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten.

«Det er krig i Ukraina. Samtidig leker Norges beredskapsminister krig som lørdagsunderholdning. Det er helt absurd», skrev han på Twitter i forkant av premieren.

Mehl forteller at også hun synes det har vært en spesiell tid å være både statsråd og realitydeltaker på én gang i:

– For min del så har jo alt som handler om sendingstidspunkt og den type ting av redaksjonelle avgjørelser som TV 2 tar ikke hatt noe med meg å gjøre. Jeg forstår at det har vært en spesiell tid, og det syntes jeg selv også. Det tror jeg for så vidt alle i produksjonen og kjente på.

Les også: Dobbelexit i «Kompani Lauritzen» før finalen

28-åringen påpeker imidlertid at TV-programmet formidler gode verdier og har gjort mye for det norske Forsvaret.

– «Kompani Lauritzen» handler om veldig fine verdier, som samhold, mestring, stå i vanskelige ting og utvikle seg som menneske. Og de verdiene tenker jeg at er relevante uansett.

Klar beskjed fra kanalen

TV 2 har i forkant av hvert program understreket at innspillingen fant sted før Emilie Enger Mehl ble minister i form av en tekstplakat. Det har vært et valg fra TV 2s side.

– Jeg har ikke bedt dem om å gjøre det, men jeg synes det er greit at det opplyses om, sier Mehl til Nettavisen.

– Når noe sendes på TV nå så er det kanskje ikke så lett å umiddelbart være innforstått med at dette ble tatt opp for lenge siden, lenge før jeg ble minister, legger 28-åringen til.

I senere tid har kanalen valgt å gjøre det samme med å informere og advare seerne om at «Kompani Lauritzen» ble spilt inn før krigshandlingene i Ukraina startet, og at visse scener i programmet kan minne om krig og krigshandlinger.

Les også: Fikk hemmelig beskjed av produksjonen

Fullt Ukraina-fokus

Men selv om enkelte har vært kritiske til 28-åringens TV-deltakelse, forsikrer Mehl om at mesteparten av tiden hennes aller først og fremst har gått til jobben som minister.

– Helt i starten av programmet var det fullt fokus på Ukraina-krisen, og det har det for så vidt vært hele veien. Da krigen brøt ut fikk det mange konsekvenser for Norge, og flere av dem er mitt ansvar. Blant annet innvandring, da det har kommet mange flyktninger hit, forteller politikeren.

– Så det var viktig å jobbe så raskt vi kunne med å forberede Norge på å ta imot dem og håndtere sikkerheten, ikke minst.

Mellom slagene har hun dog hatt litt tid til å se programmet.

– Men det har desidert vært mest fokus på politikk.

– Og det merker jeg nå, for det føles som om denne sesongen har gått ekstremt fort, sier hun.