SENTRUM SCENE (Nettavisen): – Jeg tenker bare «fuck it», også gjør jeg det. Så får jeg ta konsekvensene i etterkant. Som regel blir sikkerhetsvaktene litt stresset, men det har gått bra hittil, så hvorfor ikke bare gjøre det, sier Marcus Kabelo Møll Mosele (28) til Nettavisen og ler.
Kamelen, som er artistnavnet til den 28 år gamle rapperen fra Bergen, har akkurat kastet seg ut fra scenen og ut i folkemengden for andre gang i løpet av konserten. Siste låt var egentlig spilt, men rapperen fikk «litt overtenning», og hoppet på impuls på overtid uten at det var avtalt med sikkerhetsvaktene.
Det er utsolgt på Sentrum Scene en lørdag kveld i mars. Etter over to år med ventetid på grunn av strenge koronarestriksjoner har konsertene til Kamelen blitt utsatt en rekke ganger.
At rapperen ønsket å lage litt ekstra show er dermed kanskje ikke så rart, og impulskontroll er heller ikke det Mosele er blitt mest kjent for gjennom sin karriere som rapper.
For fansen er det nærmest blitt en vane at Mosele skaper overskrifter etter en konsert.
Sist 28-åringen stod på scenen var under en koronakonsert sommeren 2021. Det var ikke veldig populært da han kastet seg ut fra scenen mens enmetersregelen fortsatt stod høyt på agendaen.
Før det var det en konsert i Kristiansand i 2018 som vakte mye oppstyr. Politiet stoppet konserten og arresterte artisten, blant annet for å ha ropt «fuck politi» i mikrofonen fra scenen mens to tjenestemenn var tilstede. Saken ble heftig debattert i norske medier, der 28-åringen først ble dømt til å betale en bot på 8000 kroner og en fengselsstraff på 24 dager.
I april i fjor ble han imidlertid frikjent. En frikjennelse som kom omtrent ett år etter at han ble frikjent for et ran han var tiltalt for i 2020. Etter å ha sittet 108 dager i varetektsfengsel ble han til slutt i juni 2020 frikjent for ranet, men dømt til 28 dagers fengsel for andre forhold. Blant annet for trusler og motorsykkelkjøring uten førerkort.
– Hva blir overskriften i kveld? Spør Nettavisen, samtidig som Mosele forbereder seg backstage etter både koronapandemien og klammerier med politiet.
Mosele ler.
– Jeg kan ikke styre hva avisene velger å skrive, men jeg skal i hvert fall ikke sørge for at det skjer. Jeg skjønner at folk har det synet på meg, og det er sikkert fortjent, men jeg har et helt annet fokus nå, sier artisten.
Han omtaler stagediven under koronakonserten i fjor som «en dum greie» han raskt forsto «ble helt feil».
Nytt fokus og en ny versjon av «Kamelen»
Ifølge rapperen har det skjedd mye i livet hans siden sist han holdt konsert. På scenen står fortsatt Kamelen slik som fansen kjenner ham, men i en mer reflektert og voksen utgave, mener han selv.
– Nå blir det Marcus hengende i engledrakt ned fra scenen. Neida, men nå er egentlig fokuset mitt kun på musikken. Kjøre live-shows, få det til å sitte igjen og holde seg unna trøbbel. Jeg skal prioritere de jeg er glad i, teamet mitt og familien min, og bruke mye tid med dem, sier han.
Klokken er 12:00. Nettavisen møter Kamelen på Gardermoen åtte timer før konsertdørene på Sentrum Scene åpner.
Han kommer ikke alene. Rett utenfor transitten møter han oss sammen med teamet sitt, som er nøye utvalgte venner han stoler på.
Mosele er svært selektiv til hvem han velger som sine nærmeste. Både når det gjelder jobb og på privaten.
Kjæresten Ida Ellingsen og barndomskompisen Adrian er alltid med på lasset. Kjæresten som tour manager og barndomskompisen som «hype man» på scenen sammen med Mosele. DJen er også en gammel venn, det samme gjelder lydmannen og for ikke å snakke om hans egen manager, Leo Ajkic, som Mosele har kjent helt siden han gikk i barnehagen.
– Det er veldig viktig at jeg kan stole på de jeg har rundt meg. Også tenker jeg litt sånn: Hvis jeg kan ta i bruk mine venner og gi dem en jobb, så er det bedre enn om jeg ansetter en «random». Det er viktig for meg å kunne dele med mine egne. Det synes jeg er fin ting, mener rapperen.
Lojalitet har alltid hengt høyt for Mosele, men spesielt det siste året har 28-åringen erfart at livet fort kan snus på hodet. Da er det viktig å prioritere de man er glad i før det er for sent.
For 28-åringens del, bød pandemien på mer enn bare tid til refleksjon og tid i studio. Han stod plutselig i en svært vanskelig og tøff situasjon da mammaen hans fikk påvist kreft. Sjokkbeskjeden mottok Mosele rett etter NRK-innspillingen av programmet «Haik».
– Jeg var midt i innspillingen da hun fikk vite det, og jeg fikk ikke vite noe, for hun tenkte at hun ikke ville ødelegge for meg. Hun har alltid vært sånn. En kriger som alltid tenker på andre enn seg selv, forteller Mosele, og innrømmer at det siste året har vært kjipt og vanskelig.
Faren til Mosele bor i Sør-Afrika og har aldri vært en del av livet hans. Gjennom hele oppveksten har det alltid vært han og moren, og da kreftbeskjeden kom følte han seg veldig sårbar.
– Jeg har jo bare hatt henne, på en måte. Det har vært en prøvelse på mange måter. Men det har også vært fint, for jeg har ikke alltid vært så flink til å prioritere henne oppi alt det som jeg holder på med. Så det har kommet noe godt ut av det også. Jeg har innsett at jeg må fokusere på å være med familie og venner som jeg kanskje ikke har prioritert tidligere fordi jeg har vært så mye på farten, sier Mosele.
Det er nå snart ett år siden moren fikk påvist kreft i bukspyttkjertelen, en kreftdiagnose som i utgangspunktet har en dårlig prognose for å overleve. Ifølge Mosele ser det tilsynelatende ut til at behandlingene har fungert, og formen til moren er for tiden bra.
– Det var en dødsdom, men hun er en kriger. Det er veldig motiverende å se at hun har vært så sterk oppi det hele. Foreløpig går det fint, men man vet ikke helt for sikkert før det gått tre år. For hun kan få tilbakefall, sier han.
– Skal hun se deg spille?
– Ja, det skal hun. Hun ser meg spille i Bergen. Vi har jo laget en sang som heter «Mamma», så da må hun jo være med på festen, ler han.
Jeg har innsett at jeg må fokusere på å være med familie og venner som jeg kanskje ikke har prioritert tidligere
Det nye fokuset og den «nye versjonen» av Kamelen er det tilsynelatende flere som har lagt merke til. Det siste året har rapperen figurert i en rekke TV-programmer, gitt ut ny musikk og fått en feedback fra både tidligere og nyere fans som sier at de ser en mer sårbar og ærlig versjon av rapperen.
– Må bevise at jeg fortjener en sjanse
Da det ble kjent at Mosele skulle delta i nevnte «Haik», der programleder Christine Dancke overrasker og hyller norske artister med en hel dag til ære for dem, haglet kritikken.
Det var lite populært at statskanalen tok med en som tidligere har vært dømt for blant annet vold og heleri. Mellom 2012 og 2019 er Kamelen blitt dømt fem ganger, og har tidligere sonet 20 måneder i fengsel.
Flere kunne ikke forstå hvordan NRK kunne gi oppmerksomhet og hylle det de omtalte som en «kriminell rapper». Andre mente imidlertid at artisten har sonet sin straff og at han må få slippe å bli dømt av samfunnet ved å «fryse ham ut» resten av livet.
Da programmet rullet over TV-skjermene fikk imidlertid pipa en annen lyd. Rapperen fikk vist en helt ny side av seg selv for mange, og flere, som kanskje hadde dømt rapperen opp gjennom årene, tok kontakt.
– Jeg fikk en del tilbakemeldinger etter at jeg var med på «Haik». Spesielt fra den generasjonen som har vært mest kritisk til meg. De skrev blant annet at de har fått et helt annet inntrykk. De mener at de forstår litt mer av hvem jeg er nå, og at jeg er blitt et godt forbilde som heller forsøker å advare andre om å gå den veien jeg valgte å gå, sier Mosele.
Siden innspillingen av «Haik» har artisten også vært å se i programmer som «Kåss til kveld», der rapperen har vist seg fra både sårbare og gøyale sider. Mens denne artikkelen skrives, vinner også Mosele en Spellemannpris for Beste Hip Hop.
Det kan late til at koronaåret har vært med på å renvaske det kriminelle stempelet han har fått med årene.
– Har det vært et bevisst valg å bruke koronapandemien til å få folk til å se på deg som noe annet enn en kriminell?
– Nei, på ingen måte. Det er egentlig tilfeldig at de dørene har åpnet seg. Spesielt etter frikjennelsene har folk sett sakene fra en annen side. Det er etter det at jeg har fått mulighet og tilbud om å gjøre litt andre ting, og da har det også føltes naturlig å gjøre det. Det er ikke et bevisst valg for å prøve å renvaske navnet mitt. Folk får ta meg for den jeg er, og sånn er det.
– Men det er veldig deilig å begynne å få de tingene som jeg føler jeg egentlig burde fått for en stund siden. Men man må jobbe seg opp og overbevise folk om at jeg fortjener en sjanse for å kunne være med på sånt. I hvert fall når man har hatt en sånn historie som jeg har hatt, fortsetter han.
– Har alltid hatt økonomien på stell
Det er ingen tvil om at det er etterlengtet for Mosele å endelig være tilbake på scenen. Selv om koronapandemien førte med seg viktige og kanskje nye synspunkt i livet til 28-åringen, var det på høy tid at kulturarrangementene åpnet igjen.
– Det har jo vært katastrofe i to år. Jeg har måttet brukt alle sparepengene for å overleve og produsere ny musikk. Nå skal kontoen endelig begynne å fylle seg opp igjen, så det blir økonomisk bra. I tillegg til at jeg har lengtet etter å treffe fans og være rundt omkring i verden og land å spille. Det å møte nye folk er en stor inspirasjon det også, sier han.
Selv med to år uten inntekt ser det derimot ikke ut til at det står særlig dårlig til med økonomien til Mosele.
Etter å ha kommet frem på hotellet der Mosele og teamet bor under Oslo-oppholdet, har rapperen én ting på agendaen før forberedelsene til konserten begynner: Han skal innom Louis Vuitton.
Rapperen har lenge vært på jakt etter en sekk fra luksusmerket Louis Vuitton etter at hans forrige sekk visstnok skal ha blitt ødelagt i regnet. Mosele vet han akkurat hvilken sekk han skal ha, og skal dermed bare en rask tur innom butikken.
«En rask tur» blir det likevel ikke. Artisten finner flere ting han liker, og ryker på en Louis Vuitton-bag i tillegg til den eksklusive sekken som var planlagt.
Prislapp?
I underkant av 50.000 kroner.
– Jeg har brukt over en halv million på kortere tid enn det. Så det kan gå litt over stokker og stein noen ganger. Men jeg trengte en bag og jeg trengte en sekk, så da måtte jeg bare dra kortet, ler Mosele.
Men Mosele har tilsynelatende stålkontroll selv om det kan virke lite gjennomtenkt å svi av 50.000 kroner på én time.
Så raskt kortet er dratt, setter rapperen seg ned og fører inn i regnskapet.
Ifølge han selv bruker han aldri penger bare for å bruke penger, og han har alltid hatt kontroll på økonomien.
– Altså, jeg har alltid vært flink til å bruke penger, men jeg har vært flink til å investere pengene mine i ting som genererer verdi. Man ser kanskje for seg rappere som mennesker som kaster penger rundt seg og røyker hasj hver dag, men jeg vil si at jeg er en rapper som kanskje ikke har hatt livet helt på stell alltid, men jeg har alltid hatt økonomien på stell, sier han.
Med to fulle handleposer sprader Mosele rundt i en av Oslos kanskje mest trafikkerte gater uten antydning til beskjedenhet.
Fansen legger raskt merke til han, og velvillig stiller rapperen opp på bilder.
Han slår også av en prat med de som kommer bort, og tar seg tid til hver og en.
– Du tar deg virkelig tid til fansen din. Hvor viktig er fansen for deg?
– Det er jo de som gjør at jeg kan gjøre det jeg gjør. Hvis du velger å være en drittsekk så tror jeg ikke at karrieren din blir så lang. For det er noe med å møte dem med respekt. Hvis man tar seg tid til å snakke med dem, så føler de seg ivaretatt. Så det er veldig viktig å ta vare på de som hører på deg, mener Mosele.
Allerede en time før konsertstart står køen utenfor Sentrum Scene.
Køen strekker seg langt nedover Torggata i Oslo.
Basert på menneskene som står i køen kan det være vanskelig for en forbipasserende å gjette hvem det er som skal spille på Sentrum Scene i kveld. Alt fra godt voksne mennesker i 50-årene til unge mennesker ned til 18-årsalderen står spente i køen.
Cecilie (43) og Daniel (46) er blant de eldste i køen. Det er Cecilie som i utgangspunktet er fan og som har dratt med mannen sin.
– Min «guilty pleasure» er rap-musikk. Jeg elsker å høre på rapmusikk i bilen og Kamelen er en av de, sier Cecilie til Nettavisen.
Sebastian (20), Emil (20), Sander (21), Kristoffer (20), Eirik (20) og Isak (20).
– Vi har ventet lenge. Konserten er blitt flyttet lenge, så dette blir bra. Vi har vært fan helt fra start, sier Kristoffer.
Amalite (20), Kristoffer (23) og Karen (20).
– Vi er ikke blodfans, men vi liker den nye musikken hans. Vi er her for å danse til «Creme De La Creme», sier Karen.
Jakob (25) og Emilie (24).
– Vi er nok over gjennomsnittet glad i musikken hans, sier Jakob som fikk konsertbillettene av kjæresten Emilie til jul.
– Du har veldig spredt fanskare. Hvorfor tror du at du treffer så bredt?
– Nå har det ikke vært så mye tull rundt meg på en stund, og da tror jeg folk begynner å anerkjenne historien min. Når man kommer seg på rett sti i livet er historien kanskje noe man kan relatere seg til, og som noen også synes er kult, sier Mosele.
Flere av fansen som Nettavisen snakket med i forkant av konserten har fulgt rapperen gjennom både opp- og nedturer. Til tross for klammeri med politiet og de mange overskriftene, er det ingen som har endret noe syn på rapperen.
– Han har en kriminell fortid, og det er jo ikke noe bra. Han er jo et forbilde for mange unge mennesker, men det det er ikke sånn at vi som er litt eldre ser opp til han på den måten. Vi klarer å skille mellom musikk og privatperson. Til og med justisministeren hører jo på ham, på en måte, sier Jakob (25).
Ifølge Jakob vinner Mosele på at han har vært så ærlig rundt feilene han har gjort, og at han har tatt straffen. Likevel mener han at man må være bevisst rundt hva man egentlig støtter opp under når man går på konsert:
– Hvis han fortsetter i det sporet han var i før, så hadde jeg kanskje ikke støttet han med å gå på konserter. For det er jo penger man betaler som han tjener på. Men han har vært ærlig med det, og blant annet snakket ut om det på NRK og i sosiale medier. Han ble også frikjent i visse ting, så jeg tenker at man kanskje ikke skal sitte på sin høye hest og være så innmari dømmende heller. Alle feiler, men det er ikke alle som har kameraene mot seg og som opplever at det skrives saker om ting man har gjort.
Ifølge Kristoffer (23) er artisten Kamelen og Marcus Mosele to forskjellige personer.
– Alle fortjener en ny sjanse, uansett hva man har gjort på en eller annen måte. Vi er her for å kose oss med musikken hans, og det han gjør der synes vi er bra. Så det støtter vi han i, men andre ting han gjør får være opp til han. Det er ikke noe vi henger oss opp i, sier Kristoffer til Nettavisen.
Dårlig samvittighet
Selv om køen utenfor Sentrum Scene viser til en variert fanskare, er flertallet av rapperens fans unge og ofte også mindreårige. Overfor Nettavisen legger ikke Mosele skjul på at han ikke alltid har tenkt på hva slags forbilde han har vært for de som hører på ham - noe han i dag har litt dårlig samvittighet for.
Etter soning og pausen fra scenen er det ikke bare musikken til rapperen som er blitt inspirert av tiden han har vært gjennom. Endringen ved seg selv handler også om ansvaret han føler på ved å være et godt forbilde overfor fansen.
– Før delte jeg mer av den galskapen jeg holdt på med, men det gjør jeg ikke lenger. Som for eksempel grisekjøring og slike ting. Ikke at jeg driver med det til daglig, for det gjør jeg ikke, men jeg tenker mye mer over hvilke signaler jeg sender ut ved å dele det jeg deler, sier han.
Louis Vuitton-sekken er på plass og Kamelen er klar for å gi det fansen har ventet lenge på: Et skikkelig Kamelen-show.
Mosele kjenner godt på nervene selv om han trodde at testrunden i Stavanger kvelden før skulle roe han litt ned. Med to års pause fra scenen sitter ikke alt like godt som før.
– Det verste som kan skje er at man glemmer teksten eller skuffer fansen på noe vis. Det ønsker man jo ikke, sier Mosele.
På bakrommet pumpes det minutter før han skal opp på scenen. Det er sånn Mosele får opp energien.
– Det er de minuttene rett før du skal ut på scenen som er de mest nervepirrende. Men det føles jævlig deilig idet man går inn på scenen og hører crowden. Det er som verdens beste rus. Et sug i magen som jeg har savnet, beskriver Mosele.
Fansen skriker, synger og jubler når Kamelen ankommer scenen.
Med sekken på ryggen åpner han showet med en av låtene han slapp da han slapp ut av fengsel, «Tilbake til City».
Deretter går han over til låter som «Kjeltring», «Stakken» og «D e digg».
Fansen er i fullstendig ekstase, men når låtene «Ingenting» og den nye låta «Creme De La Creme» kommer på tar det fullstending av.
Etter flere runder med avkledning, et stagedive og hele 22 låter takker artisten for seg.
Men det er ikke publikum helt enig i.
«En gang til» ropes det bak Mosele i det han går av scenen.
Før man vet ordet av det har Mosele snudd seg, tatt tak i mikrofonen igjen og gjennomfører en låt til idet han gjør nok et stagedive.
– Vanligvis så må vi gå av når man skal gå av. Men vi gikk litt fort gjennom denne gangen og da følte jeg det ble naturlig å gå ut og ta det en gang til, sier Kamelen.
– Det var deilig å være tilbake på scenen igjen. Det var god trøkk og det var fint å se igjen fansen i Oslo, sier er fornøyd Mosele til Nettavisen noen dager etter at konserten.
Flere av de i salen kjente Mosele igjen fra tidligere konserter før koronapandemien. Ifølge ham selv har han et sterkt bånd med de som lytter til musikken - et bånd han ønsker å styrke i fremtiden.
– Jeg vil gjerne inspirere unge til å velge riktig vei i livet. Blant annet etter jeg slapp en skiven «Frikjent», er det mange som har skrevet til meg at de har brukt musikken min gjennom tøffe tider og at ærligheten min er noe de verdsetter. Det synes jeg er skikkelig fint, og det vil jeg fortsette med, forteller artisten.
Det er nå syv år siden rapperen slo gjennom med låta «Ingenting» i 2015. Den gang som Kamel, et artistnavn som senere ble Kamelen. Artistnavnet er et gammelt kallenavn fra barndommen og basketballbanen der han ble kalt Kamelen på bakgrunn av etternavnet Kabelo, som kompisene syntes var veldig likt.
Nå som 28-åringen tilsynelatende står overfor et skifte i livet og musikken, blir det naturlig å spørre om han har tenkt til å beholde artistnavnet eller om han har tenkt tanken på å gi ut musikk med egentlig navn - slik man har sett så mange artister og rappere gjøre før ham.
– Nei, jeg kommer til å være Kamelen for alltid. Og det er ikke sånn at jeg har endret meg totalt, forklarer Mosele.
– Gamle Kamelen er alltid Kamelen. Jeg er fortsatt impulsiv og lever i nuet. På mange måter er han der i full affekt, men det er vel noe med at jeg nå har fått meg et levebrød og noe som jeg liker å gjøre som jeg verdsetter å heller vil bruke tid på enn å gjøre dumme ting som kan ødelegge alt sammen. Og det er heller der vi ligger, avslutter han.