Nyforelsket, lykkelig og følelsen av å ha vunnet i lotto kan følge med et ferskt forhold. Men noen ganger, og allerede tidlig i forholdet, kan du merke at noe ikke er som det skal være, og du begynner etter hvert å kjenne på at kjæresten ikke får deg til å føle deg bra.

- Et farlig forhold er et som skader deg og bryter deg ned, forklarer psykolog og seniorrådgiver i Psykologforeningen Anders Skuterud til Nettavisen.

To typer farlige forhold

Det finnes to ulike fenomener, som også kan være overlappende, når det gjelder farlige forhold.

Psykisk vold og fysisk vold.

- Hvis det går mer på det psykiske kan selvfølelsen og selvbildet ditt bli brutt ned. Det kan føre til at du mister troen på evnene dine, blir usikker i samspill med andre mennesker, og forholdet kan være veldig ødeleggende, sier Skuterud.

Han forklarer at noen begynner å trekke seg unna, for eksempel interesser eller andre mennesker, og kan begynne å sette begrensninger for seg selv fordi man er så usikker.

- Det kan også gå på det psykiske hvis det kommer trusler om vold, eller at du blir styrt av partneren din på en eller annen måte, forklarer psykologen.

Når det kommer trusler om vold, har det i mange tilfeller også skjedd faktisk vold i forholdet.

- Hvis du er blitt slått én gang, kan også trusler om mer vold virke like skremmende som selve slaget, forklarer Skuterud.

LES OGSÅ: Sexolog med oppfordring til frustrerte menn: Slik vekker du kvinnens sexlyst

Redd for å forlate partneren

Det er spesielt kvinner som er i fysisk voldelige relasjoner, men det er finnes tilfeller der menn lever med en voldelig kvinne.

- I ekstreme tilfeller er noen redde for å bli drept, forteller han, og legger til:

- Det farligste for kvinner i Norge er å forlate menn.

Han forklarer at når en gjør det slutt, spesielt når kvinner bryter med menn, er det fare vold, og mange partnerdrap har skjedd ved brudd.

Skuterud forteller at frykten for drap er noe man gjerne ser i æreskulturer, hvor kvinner faktisk blir drept om de ikke gjør som familien, kulturen eller klanen deres vil. For eksempel dersom kvinnen har relasjoner til noen de mener hun ikke bør ha.

I disse tilfellene er det ekstra vanskelig å gjøre det slutt, og kvinnene kvier seg for å gå fra partneren i frykt for å miste livet etter bruddet. Men det finnes håp og hjelp!

Fire tips til hvordan du kommer deg ut av forholdet

Om du ikke har vært i en lignende situasjon selv, kan det være vanskelig for deg som utenforstående å forstå hvorfor det ikke er å bare gjøre det slutt.

Psykolog Anders Skuterud forteller at det er flere ting du kan gjøre for komme deg ut av det farlige forholdet.

  • Prøv å snakk med partneren din om det du føler, og hvis du ikke kommer noen vei, må du prøve å avslutte kontakten. Noen mennesker kan oppleve at man finner ut av problemene ved å prate sammen.
  • Frykter du for livet, for eksempel om du kommer fra en æreskultur, kan løsningen være å flytte på et krisesenter og få hjelp fra politiet. Jenter kan starte med å ta kontakt med helsesøster eller en sosiallærer på skolen, mens kvinner som ikke går på skole kan prate med fastlegen, direkte med krisesenteret eller politiet.
  • Hvis partneren din for eksempel er manipulerende og kontrollerende, og det derfor er vanskelig å få gjort det slutt, kan du søke hjelp hos venner, familie eller psykolog. Psykologen kan for eksempel hjelpe deg til å bygge opp selvtilliten og selvfølelsen din, og samtidig bistå med råd til hvordan du kan komme ut av forholdet.
  • Familievernkontoret kan være behjelpelig om det er problemer i et ekteskap hvor det er barn inne i bildet.

Slik innser du at forholdet ikke er bra

Før du kommer til det steget at du vil prøve å komme deg ut av relasjonen du er i, må du selvsagt innse at du ikke er i et bra forhold.

- Et råd er at du legger merke til hvordan ting er tidlig i relasjonen. Hvis du kjenner at det er noe som ikke er bra, så bør du snakke med venner og familie. Prøver du å snakke med partneren din om hva du føler uten at det leder noen vei, er det lurest å avsluttet forholdet, anbefaler psykologen.

Selv om du føler at forholdet ikke er bra eller farlig for deg, trenger ikke det å bety at kjæresten din er et dårlig menneske.

- Enkelte ganger kan grunnen rett og slett være at dere er en dårlig match. Alle er jo forskjellige, og hvis du for eksempel blir sammen med en som har en litt fleipete eller småmobbete stil kan det såre deg og trykke deg ned om du ikke er med på «leken».

Samtidig er det viktig å påpeke at du også kan være uheldig å bli sammen med en som har psykopatiske trekk, er psykopat eller har en dysfunksjonell personlighetsforstyrrelse.

Ta vare på dokumentasjon

Når du er i et forhold med en du elsker eller er hodestups forelsket i, tenker du ikke at det kommer til å bli slutt eller at den du er sammen med kommer til å gjøre deg noe vondt.

Er du i et farlig forhold, spesielt hvor det er psykisk eller fysisk vold, er det viktig å ta vare på all dokumentasjon på hvordan forholdet er og hva som har skjedd. Du vet aldri når du trenger bevis.

- Etter et brudd kan alt fra ingenting til drap skje. Det er ulikt hvordan den som blir forlatt reagerer, og hva som er motivasjonen bak det de gjør etter bruddet, forklarer psykolog Skuterud.

LES OGSÅ: Nå ryker parforhold over hele Norge, fire årsaker går igjen

Den ene typen motivasjon er å få tilbake partneren sin. Ser vi bort fra de voldelige partnerne, kan det være at du blir bombardert med blomster og ulike appeller eller trusler for å få deg til å forstå hvor viktig du er for han eller henne.

- Noen truer med å ta livet av seg når du prøver å gjøre det slutt, og da kan det være vanskelig å gå, sier han.

En annen type motivasjon handler om at den andre føler seg krenket.

- Det vil gjerne være mer aggressive eller slemme reaksjoner, hvor det tydelig kommer fram at han/hun mener du er et elendig menneske og at han/hun alltid har visst at du ikke var bra, forklarer Skuterud.

Selv om det føles veldig sårt for deg, må du ikke glemme at du har tatt riktig beslutning. Snakk med venner og familie, og ta imot all den støtten du får.

LES OGSÅ: Sexolog Bianca Schmidt: - Damene på pornofilm får orgasme av ting kroppen ikke kan få orgasme av

Sett av tid

Hvis du etter å ha lest dette kjenner at det er noe i forholdet som ikke er bra, bør du ikke vente for lenge før du tar det opp med partneren - om det føles riktig og er mulig for deg.

- Det beste er å foreslå et tidspunkt, og fortelle hva du har behov for å snakke om. På den måten får også partneren din mulighet til å forberede seg, sier sexolog Siv Gamnes til Nettavisen.

Mange tar gjerne opp slike ting når den siste dråpen får begeret til å renne over, men det er lurt å stopp opp og tenke seg godt om. Vurder hva du vil si.

- Hvis du er trist og lei på grunn av noe partneren din gjør eller har gjort, anbefaler jeg at du forsøker å forklare hva som gjør at du ikke har det bra. Men si gjerne også noe som er bra med kjæresten din, slik at situasjonen blir mindre konfliktskapende, forklarer hun.

Gamnes sier at problemet er at mange venter for lenge med å ta opp det som ikke er bra, så det negative tar opp all plassen og det positive med partneren er litt glemt. Samtidig bør du være helt sikker på at det ikke er andre faktorer som gjør at du er nedfor, før du sier til partneren din at han/hun er årsaken.

- I samtalen er det veldig viktig at du ikke sier for mye på en gang, men at partneren din også får slippe til, og at dere begge lytter til hva den andre egentlig sier, oppfordrer hun.