(Melk og Honning): Mange tenker nok ofte på jentekveld på balkongen med ost og kjeks når man hører ordet rosévin. For den blir ofte fremstilt som en feminin vin for damer.

Men det er ikke nødvendigvis tilfelle.

Les også: Advarer mot helsefarlig «slankemiddel» på TikTok: – Egentlig et fetemiddel

Tommy Gomez, restaurantsjef på Mohn på Filipstad Brygge ved Tjuvholmen i Oslo, mener vinen har fått et ufortjent rykte på grunn av rosafargen.

– Rosévin er digg hvis man finner en god en. Selv liker jeg en med «skallkontakt» som er litt mer rocka. Men man må dykke ut i den verdenen for å finne de vinene man liker, sier han til Melk & Honning og fortsetter:

– Tidligere produksjon av rosévin på 80- 90- og tidlig 00-tallet var veldig fruktig. Nå er rosé syrligere og tørre og noe helt annet enn den som pleide å være så søt.

Gomez forklarer at vin med skallkontakt også bruker skallet, ikke bare druen, når man fermenterer vinen. Slik får rosévinen mer stramhet.

Selv synes han det er et statement om også mannfolk drikker rosévin.

– Jeg personlig synes du er tøff hvis du har selvtillit og tør å drikke rosé.

Man kan lage drinker på alt, og rosévin er intet unntak, ifølge Gomez.

– Det finnes ingen grenser! Rosé er stort sett midt i mellom rød- og hvitvin, men nærmere hvitvin – selv om den som regel er lagd på røde druer.

Les også: Influenser tar avstand fra økende videresalg-trend: – Ikke noe jeg ønsker å støtte

Her er Tommys to digge sommerdrinker med rosévin:

Fanta Rosé

– Dette er min take på en Fanta Rosé cocktail, som er som en konsentrert Fanta Rosé. Siden det ikke er noe sterk sprit i, er det en perfekt dagtidscocktail.

Dette trenger du:

Circa 4 cl ferskpresset appelsinjuice
1,5 cl Aperol
1,5 cl Lillet eller annen tørr vermut
1 cl sukkerlake
5 cl rosévin

Slik gjør du:

– Hell alle ingrediensene i en shaker med masse is. Jeg pleier å smake før jeg shaker. Sukkerlake kan justeres alt etter hvor søtt man vil ha drinken. Rist hardt og dobbeltsil over et cocktailglass. Pynt med litt appelsinskall eller en appelsinskive – men man må ikke pynte hvis man ikke vil.

Les også: Lanserer ny funksjon: Slik trenger du aldri møte eksen igjen

Rosé Mojito-ish

– Dette er en slags Mojito, men ikke så sterk siden vi fokuserer på rosévin. Også denne er perfekt å drikke på dagtid.

Dette trenger du:

Mynte
1,5 cl sukkerlake
2 cl limejuice
1 cl Cointreau
5 cl rosévin
Sodavann

Slik gjør du:

– Ha en god del mynte oppi shakeren. Hell i alle ingrediensene og is. Rist hardt og sil over et highballglass med isbiter. Bruk gjerne knust is hvis du har, men man må ikke. Hvorfor gjøre det komplisert når man kan gjøre det enkelt? Topp med litt sodavann og pynt med mynte.