Det er søndag, du har pløyd deg gjennom halve Netflix-katalogen, stalka alle eksene dine på Instagram og spist førti tusen kalorier i rent smågodt.

På tide å ta opp Tinder?

Troen på kjærligheten svekkes for hvert venstresveip med unnskyldninger som «litt stor panne, kanskje?» eller «han ser lav ut», og du innser at du har blitt et overfladisk, dårlig menneske.

Heldigvis har vi to gode nyheter til deg:

1) Slapp av, du er ikke alene. Blant de over 500.000 nordmennene som er på Tinder og Happn, så er det nok mange som deg. For selv om det faktisk finnes en del lykkelige parforhold som har startet med en høyreveip, så har de fleste et relativt ambivalent forhold til livet på Tinder.

LES OGSÅ: Finner du alltid noe feil med datene dine? Da bør du lese psykologens tips

2) Hvis du er en av de som faktisk ønsker å lykkes med kjærestejakten på datingappene, så finnes det heldigvis håp - og konkrete tips til hvordan du skal lykkes.

Matematikerne bak OkCupid, som er en av verdens største datingsider, kan opplyse om følgende:

Hvor tiltrekkende du er, avgjør ikke hvor populær du er.

Og, enda mer interessant: Det hjelper at noen synes du er litt stygg. Det kan du nemlig utnytte til din fordel. Spesielt hvis du er jente.

Mindre konkurranse

Det avgjørende er nettopp ordet «noen». For det er klart, det hjelper ikke at alle synes du er litt stygg. Men at noen synes det, kan bare være positivt.

Vi lar matematiker Hannah Fry forklare oss hvorfor:

- Det er mye bedre for deg at noen synes du er attraktiv, mens andre synes du er ekkel, enn at absolutt alle synes du er søt, sier Fry i en Ted-talk, og utdyper:

- La oss si at du synes at noen er attraktiv, men mistenker at andre ikke er så interessert i vedkommende. Da antar man gjerne at det er mindre konkurranse, noe som ofte er en motivasjonsfaktor for å ta kontakt. Hvis du derimot synes noen er attraktiv, men tenker at absolutt alle andre også vil synes at vedkommende er attraktiv, så tenker mange at det ikke er noen vits i å ta kontakt.

Fry illustrerer med følgende eksempel: Portia de Rossie vs. Sarah Jessica Parker.

Mens «alle» er enige om at Rossie er pen, er meningene delte når det kommer til Parker, forklarer Fry.

Mange vil se på et bilde av noen som Rossie og tenke «hun er søt, men det er nok mange som synes det» - for så å gå videre uten å ta kontakt.

Parker, derimot, vil få blandede reaksjoner. Noen vil gå videre fordi de ikke synes hun er attraktiv, mens andre vil ta kontakt - både fordi de synes hun er kjempepen, men også fordi de tenker de har en reell sjans på henne fordi hun ikke er, som engelskmennene sier, «everyone's cup of tea».

Dess mer uenige menn er, dess bedre for dama

Matematiker Fry har naturligvis forskning i ryggen når hun kommer med sine uttalelser.

I 2011 samlet analytikere i OkCupid nemlig inn data fra totalt 64.000 profiler og 596.000 meldinger mellom sine brukere. Analytikerne oppsummerte funnene i en artikkel på Gizmodo - og kom samtidig med følgende advarsel:

«Vi skal nå gå i gang med å objektivisere kvinner - mye! Men min jobb er å analysere OkCupids data, og uten litt objektivisering er det umulig.»

Okei, nå er det sagt, og vi kan gå videre:

Det første analytikerne gjorde var å la folk vurdere hverandres attraksjon. Totalt 1.54 millioner stemmer ble tatt med i vurderingen, før tusenvis av brukere ble ratet på en skala fra én til fem stjerner.

Ikke overraskende viste det seg at menn var mer opptatt av utseende på potensielle partnere enn det kvinner var.

Oppsummert viste studien følgende:

En vakker kvinne på OkCupid fikk fire ganger så mange meldinger som en gjennomsnittlig kvinne, og 25 ganger så mange meldinger som en lite attraktiv kvinne.

Men langt mer interessant enn det: Selv blant de som ble vurdert som like attraktive, var det store variasjoner i antall mottatte meldinger.

Altså: En 4-er ikke nødvendigvis en 4-er - og det er her Rossie vs. Parker kommer inn i bildet.

De to kan nemlig få samme gjennomsnittlig score, selv om de blir veldig ulikt mottatt på markedet.

For mens Rossie kanskje blir ratet med fire stjerner av de aller fleste, vil Parker blir ratet med én stjerne av noen - og fem av andre. Altså får de samme score, men Parker ender opp med å få flere meldinger fordi folk vurderer henne som mer oppnåelig grunnet mindre konkurranse.

Analytikerne kommer derfor med følgende konklusjon:

Dess mer uenig menn er om en kvinnes utseende, dess bedre respons får hun på en datingside.

«Da vi sammenlignet brukere med lignende utseende og profiler, men med helt ulikt antall mottatte meldinger, så vi det samme mønsteret igjen og igjen. De som fikk færrest meldinger ble gjerne ansett som stabilt attraktiv, mens de kvinnene som fikk flest meldinger fikk varierende vurderinger fra menn,» skriver analytikerne på Gizmodo.

Vis frem det som gjør deg annerledes

Okei, så hva kan vi lære av dette?

Jo, følgende: Det er dumt å skjule de trekkene som av mange anses som mindre attraktive. Vis det heller frem!

Matematiker Fry trekker frem følgende eksempler: Menn som ha mistet håret og har på seg hatt på alle bildene, eller overvektige mennesker som bare har bilder av ansiktet sitt.

Slutt med det, råder matematikerne.

- Du bør heller vise frem det som gjør deg annerledes, selv om det fører til at enkelte ikke vil synes du er tiltrekkende. De som liker deg, vil like deg uansett, sier Fry.

LES OGSÅ: Tips til single fra «matching»-ekspertene: Kjenn din «mate value»

Egentlig sier jo dette seg selv. I tillegg handler det om å utnytte tiden best mulig.

For hvorfor skjule at du har noen ekstra kilo når det uansett vil være synlig på første date? Hvis daten din er veldig opptatt av å finne en syltynn kjæreste, er det jo bortkastet tid for dere begge å møtes over en pils.

Og det hårtapet som du skjuler under en caps på alle Tinder-bildene, det vil daten din uansett se når dere møte. Med tanke på at de aller fleste damer mest sannsynlig setter andre kvaliteter langt over hårlengde, er det ikke bedre å sile ut de som absolutt krever full hårmanke fra starten av?

Maks ni valg

Tilbake til sofaen, tom smågodtskål og det faktum at du føler deg som et dårlig og overfladisk menneske etter å ha Tinder-sveipa i noen minutter.

Helen Fisher, sosialantropolog og kjærlighetsekspert, har følgende råd til deg: Kom deg opp av sofaen, velg deg ut noen du synes ser hyggelige ut og gå på date.

Men det holder med ni ulike kandidater. Etter det, får hjernen overload, som Fisher sier.

- Studier av hjernen viser at vi mennesker i gjennomsnitt bare greier å forholde oss til maks ni valgmuligheter. Etter at du har fått ni ulike kandidater presentert, bør du velge én å bli bedre kjent med. Hjernen får helt «overload» av flere enn ni valgmuligheter, sier Fisher til Nettavisen.

Kjærlighetseksperten råder oss derfor til å stoppe opp etter maks ni ulike dates. Så velger man seg en eller to av dem, og inviterer på flere dates.

- Gjør ulike ting sammen og bli bedre kjent. Hjernen er bygd til å si nei, til å finne ut hva som er galt med andre mennesker. Drit i at han har stygge sko eller at hun snakker litt rart. Bli kjent med den andre personen, gi vedkommende en sjanse, sier Fisher, og legger til:

- Husk, over femti prosent av etablerte par sier de ikke opplevde noen særlig kjemi på første date, og heller ikke spesielt mye på andre date. Det kan ta tid før det oppstår.

- De er kresne

Fisher har skrevet fem bestselgende bøker, holdt utallige foredrag og designet algoritmene bak datingsiden Chemistry.com, en søsterside av Match.com.

I over tretti år har Fisher studert kjærlighet, og selv om mange samlivsterapeuter og psykologer har uttrykt bekymring for Tinder-generasjonen, tror Fisher at de unge gjør mye rett.

- Mange unge i dag velger å være alene. De venter på den rette, og på det riktige tidspunktet å slå seg til ro på. Det er ingen krise at folk venter til de er eldre med å slå seg til ro, det gir dem tid til å finne riktig person og til å vokse, mener Fisher.

Ventetiden er det mange som utnytter godt, mener kjærlighetseksperten.

- De unge «hooker opp». De har sex. De utforsker. De er kresne - og de kan tillate seg å være det, sier Fisher.

Når de unge er klar for et langvarig forhold, tror Fisher at mange vil finne lykken på datingappene.

- Mange venter til de har passert 30 med å finne en kjæreste. Amerikanske studier viser at rundt 40 prosent møtte kjæresten sin på nett, og jeg tror vi kommer til å se enda mer av det. Teknologien er fortsatt relativt ny, så vi må bare lære oss å bruke den riktig.