- Et parforhold kan gjerne skrante i mange år før man oppsøker hjelp. Man tenker liksom alltid at det kan utsettes. Men ved utroskap er det annerledes. Da søker man hjelp med én gang. Utroskap oppleves som en atombombe i parforholdet for den sårede part, og da sier det seg selv at man ikke kan vente med å søke hjelp.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no. Narum har lang erfaring med å hjelpe par gjennom utroskapskriser, og vet mye om hva som skal til for å reparere parforhold etter et slikt tillitsbrudd.

- Utroskap er den vanligste årsaken til at folk oppsøker parterapi. Da har altså en av partene blitt fersket i å være utro, og sammen har de bestemt seg for å gjøre et forsøk på å redde forholdet.

- Men er det mulig?

- Absolutt, så lenge begge vil det. Jeg har til og med vært borti tilfeller der den ene har vært systematisk utro over tid, hvor man likevel har greid å bygge opp en trygg relasjon - kanskje enda tryggere enn før utroskapet. En slik krise i parforholdet kan gjøre at man snakker om ting man ellers ikke ville snakket om, og man kan bli nær og trygg på en helt annen måte enn før, sier Narum, og fortsetter:

- Når det er sagt så anbefaler jeg naturligvis aldri utroskap. Det er utrolig sårende, og man må bruke veldig mye tid på hverandre for å ha sjans til å reparere forholdet etterpå.

- Greier ikke være moralist

Det er mange typer utroskap. Systematisk utroskap, hvor man har vært utro med flere partnere over lengre tid, og lengre utroskapsforhold, hvor det gjerne er følelser involvert, er naturlig nok vanskeligere å legge bak seg enn typiske «julebord-utroskap».

- Kvinner og menn er redde for ulike ting. Hvis en mann har vært utro mot kjæresten sin, er hun gjerne mest redd for at han skal ha utviklet følelser for vedkommende. For en mann er det derimot det fysiske samleiet som oppleves som mest truende, altså hvorvidt kjæresten har hatt sex med en annen mann, forklarer Narum.

LES OGSÅ: «En gang utro, alltid utro» - stemmer det?

- I norsk kultur er utroskap ansett som uakseptabelt hos de aller fleste. Men er det kun den som har vært utro som har skyld i utroskapet?

- Ingenting skjer i et vakum, heller ikke utroskap. Min erfaring er at det varierer veldig hva som er årsaken til utroskapet, og noen ganger kan det være noe så enkelt som at «det dukket opp en anledning og jeg tok den». Uansett så er det å være utro alltid et valg man tar - og det er kritikkverdig, sier Narum, og fortsetter:

- Men når jeg har par i terapirommet som forteller om utroskap, så greier ikke jeg å være moralist på noen som helst måte. Dette er snakk om vanlige mennesker, og hvem som helst kan være utro.

Den slitsomme detektivfasen

Hvis man ønsker å forsøke å reparere forholdet etter utroskap, må man gjennom en rekke ulike faser, ifølge Narum.

- Først og fremst så må man være enige om at man skal jobbe seg gjennom det. I tillegg bør man unngå å spre dette til alle mulige parter etter utroskapet nettopp er oppdaget. Det er kanskje greit å fortelle det til én støtteperson, men jeg anbefaler ikke å involvere noen andre før det første sjokket har gitt seg, og man har fått igjen et slags gangsyn, sier Narum, og legger til:

- Mange involverer egen familie med det samme for å få støtte, men glemmer i farten at hvis de greier å redde ekteskapet, er likevel alle fremtidige juleselskaper ødelagt av den ene familiens harme.

LES OGSÅ: Disse personlighetstrekkene går igjen hos de som er utro

Den neste fasen omtaler Narum som «detektivfasen», og er gjerne veldig utfordrende for begge parter.

- Her må den sårede part få lov til å stille så mange spørsmål om utroskapet som vedkommende ønsker. Den som har vært utro må være helt ærlig, her er det viktig å ikke servere nye løgner. Blir man tre år senere tatt i å ha løyet om noe i denne fasen, er man med én gang tilbake til start.

- Hvor detaljert er det lurt å være i dette detektivarbeidet?

- Det er nok ikke så smart å gå i detaljer når det kommer til sexen. Her bør man være forsiktig både når det gjelder hva man spør om, og hvordan man svarer på de spørsmålene.

Detektivfasen kan vare i flere måneder, og er egentlig først over når den sårede part sier stopp, forklarer Narum.

- I denne fasen er det mange spørsmål som går igjen. «Hvordan kunne du gjøre dette mot meg?» eller «betyr jeg ingenting for deg?» er spørsmål som kan komme 16 ganger om dagen.

Den utro må sone

Den som har vært utro må finne seg i å «sone» for utroskapet, mener Narum. Det innebærer ikke bare å svare på spørsmål om utroskapet, men minst like viktig er det å bryte alle bånd til den man har vært utro med.

- Kanskje må man til og med skifte jobb? Vi vet at utroskap gjerne skjer på jobben, det er relativt vanlig å være utro med en kollega. Hvis det er tilfellet, synes jeg ikke det er for mye forlangt å kreve at partneren skifter jobb.

Etter alle bånd til tredjeparten er brutt og detektivfasen har tatt slutt, må man likevel fortsette å trygge hverandre helt til tilliten er bygd opp igjen. Er det større og bakenforliggende årsaker til at utroskapet skjedde, må man også snakke om disse.

- Utroskap tar år og hundrevis av timer å reparere, understreker Narum, og avslutter:

- Men hvis jeg ser at par greier å være varme mot hverandre på tross av utroskapskrisen, da øyner jeg håp. Hvis de greier å ha såkalte trygge perioder, hvor de kan legge problemene til side og slappe litt av sammen, da er det håp for forholdet.