Den 17. mai feirer nordmenn over det ganske land at Norge fikk sin egen grunnlov den 17. mai 1814, etter å ha vært i union med Danmark i over 250 år.

Det skulle imidlertid nesten ta hundre år etter signering av Grunnloven før Norge kunne feire 17. mai som et fritt land, etter at Sverige tok over kontrollen av Norge. Ikke før i 1905, da unionen mellom Norge og Sverige ble oppløst, kunne nordmenn veive med det norske flagget som en fri nasjon.

Les også: Tar et oppgjør med «bunadskroppen»: - Folk sulter seg inn i bunaden

Feiringen blir hvert år markert med barnetog, fest og hurrarop, men i år blir det derimot en litt annen feiring. For andre året på rad er landet preget av restriksjoner på nasjonaldagen, så det blir i år igjen en feiring uten lange barnetog og store fester.

Kjendisene skal likevel feire dagen så godt det lar seg gjøre med frokoster og 17.mai-leker.

Champis og sang

Programleder Niklas Baarli (32) har gjennom høsten og vinteren vært å se på skjermen hver lørdag sammen med programledermakker Marte Bratberg (31) i «God kveld Norge». I tillegg har han sammen med samboeren Benjamin Silseth (29) deltatt i TV 2-suksessen «Sofa».

Hans planer for nasjonaldagene er klare: Det blir både frokost og grilling med venner.

– Det blir sanghefte, champis og middels bra frokostbuffet hos venner før vi fyrer opp grillen og kjører potetløp og de andre klassikerne, sier Baarli til Nettavisen.

Også hunden deres Bjarne har blitt populær gjennom TV-suksessen, og det er klart han også gleder seg til nasjonaldagen.

– Bjarne har store planer om store mengder klapping fra venner og bekjente i sin forhåpentligvis nye festdrakt, forteller Baarli.

Les også: Ellen DeGeneres snakker ut om sjokk-slutten for talkshowet: – Det var tårer

Feiring med svigers

Influenser Kristin Gjelsvik (34) skal sammen med sønnen Falk og samboer Dennis Poppe (29) besøke Poppes familie i Stavanger på nasjonaldagen.

– Vi skal feire med hos mine svigerforeldre i Stavanger, så det skal bli deilig med både roadtrip og stueforandring, sier Gjelsvik til Nettavisen.

Gjelsvik har arvet en sognebunad fra mormoren, som hun gleder seg til å bruke på nasjonaldagen.

– Antrekket er selvfølgelig min vakre bunad, som er mitt favorittplagg i garderoben, som jeg skal bære med stolthet og glede.

Venninnefrokost

Tvillingene Vita og Wanda Mashadi (2) skal sammen med en liten venninnegjeng feire nasjonaldagen med frokost.

– Vi blir litt mer amputert i antall folk i år enn tidligere, men satser på en hyggelig feiring uansett. Så kan vi heller spare kruttet skikkelig til neste år, sier Vita til Nettavisen.

Les også: Kritisk til ny trend: – Har ikke noe med bunad å gjøre

For mange er nasjonaldagen en lang dag, hvor man skal innom flere steder for å møte så mange bekjente som mulig. I år tar tvillingene det mer med ro, men de er likevel fornøyd med at det i alle fall er mulig å være sammen med venninner til feiring.

De to har også antrekket klart for den store dagen.

– Det blir en bunad, som jeg har leid de siste fem årene, og det blir siste året. For nå har jeg kjøpt egen beltestakk som er klar neste år! DET gleder jeg meg til, forteller Vita.

Les også: Slik velger du bobler til 17.mai

– Jeg elsker 17. mai

Også Ida Fladen (35) og Mia Gundersen (59) skal feire med gode venninner, frokost og champagne.

– Daniel skal ha fem gutter hjemme, og da måtte mor ut av huset. I år blir det en venninne og meg til champagnebrunch, også senere går vi hjem til meg og da kommer en venninne til. Jeg elsker 17. mai, og selv om vi er få så kan vi det å kose oss. Og bunaden skal på i år også, sier Gundersen til Nettavisen.

Fladen skal også på frokost med venninner som hun regner med vil vare ut dagen. Også hun skal ha på seg finstasen, jubileumsdrakten til Oslo.

Carina Dahl (35) har tatt turen hjem til Trondheim for anledningen, og skal feire sammen med barndomsvenninnene.

– Det er noe magisk med å ta på seg trønderbunaden! sier hun til Nettavisen.

TV-besøk og bursdag

Komiker Terje Sporsem (44) forteller til Nettavisen at han starter dagen tidlig hos TV 2 med 17.mai-sending før han skal hjem til familien og spise en god og lang frokost.

I tillegg til Norges nasjonaldag feirer familien også bursdag den 17. mai.

– Jeg har bursdag på 17. mai, så det blir nok litt ekstra feiring korona-style, også, sier han til Nettavisen.

Les også: Slik får du en perfekt grillfest

Også artist Ulrikke Brandstorp (25) skal besøke TV 2 på nasjonaldagen for prat og sang.

– Jeg har gjort en egen versjon av «Ja, Vi Elsker», som vi faktisk også har gitt ut på Spotify for anledningen. Så jeg håper den kan bidra med litt stemning på frokoster rundt om i landet, sier Brandstorp til Nettavisen.

– Også skal jeg ha på meg verdens fineste antrekk, nemlig bunad! Bare det er grunn nok til å glede seg til denne fine dagen!

Feiring med barn og barnebarn

Dag Otto Lauritzen (64) har gjort stor suksess med Kompani Laurtizen denne våren, og vant forrige helg en Gullrute for programmet.

Nå gleder han seg til 17. mai-feiring hjemme i Grimstad, hvor han og familien også skal delta i en båtparade med flere hundre andre båter.

– Det blir 17. mai sammen med barn og barnebarn hjemme i Grimstad i år, med mye is og hygge, forteller han til Nettavisen.

Les også: Det ble dyrt for «Fenriken» da han vant Publikumsprisen: – Det er veldig stort for meg

Også Trude Drevland (73) skal feire med familien.

– Jeg skal være sammen med barndomsvenner av min datter, som jeg i alle år har servert bobler, kalkun og waldorfsalat til på 17. mai, etter prosesjonen i Bergen. Vi pynter oss alle i år som ellers i bunader og dress, synger nasjonalsangen stående klokken tolv og markerer dagen som er så viktig, så godt vi kan, sier hun til Nettavisen.

Les også: Eveline Karlsen om det elleville husprosjektet, hvorfor hun trives best som singel og forholdet til Bianca Ingrosso

Makeupartist Erlend Elias (38) skal feire dagen sammen med gode gamle venner og lillebror, Erik Sæther.

Leiligheten hans pusses opp for tiden, så han får dessverre ikke hatt på seg samekofte. Men det betyr ikke at nordlendingen ikke skal pynte seg.

– Jeg har en helt magisk lakserosa 70-talls dress og en leopardskjorte, så jeg får nok pynta meg til trengsel allikevel, sier han til Nettavisen.