17. mai feires det over hele landet at Norge fikk sin egen grunnlov for 209 år siden – og både barn og voksne kler seg opp i bunad og finstasen for å markere Norges grunnlovsdag.

Mens mange markerer dagen med barnetog, korps, champagnefrokost, pølser, is og fest, velger andre en noe mer nedtonet feiring. Skuespiller Henriette Steenstrup (48) er blant de sistnevnte i år – da hun står over hele feiringen.

– Det er litt flaut, for jeg er ikke en sånn som gjør sånt, egentlig. Men jeg skal stikka av på hytta alene og gå på ski, så jeg skal ikke feire 17. mai, avslører hun overfor Nettavisen.

Dropper feiringen

«Pørni»-skaperen forteller at hun i utgangspunktet er veldig glad i alle høytider, men at 17. mai ikke er favorittdagen.

– Akkurat 17. mai kan jeg syntes er litt krevende. Det er så mye folk og sånt. Så da stikker jeg heller dit «ingen skulle tru at nokon kunne bu», sier den kjente 48-åringen lattermildt.

Steenstrup reiser alene på hytta, og skal koble helt av:

– Akkurat nå jobber jeg så mye at jeg tenker at jeg skal ta helt fri når det først er to fridager. Så det er mest det, sier hun.

Steenstrup er ikke den eneste kjendisen som dropper feiringen i år. Det samme gjør tidligere skiløper Martin Johnsrud Sundby (38), som faktisk forlater landet til 17. mai.

– Jeg skal til Nederland. Kona mi er halvt nederlandsk, så da benytter vi uken med mange fridager til å ta en litt lenger ferie sammen med barna, faktisk, sier Sundby til Nettavisen.

– Og det konseptet med 17. mai og tre barn … Det er gøy, men du må jo mobilisere i en hel måned for å komme deg gjennom. Så det blir en fin avveksling, legger 38-åringen til.

– En innholdsrik drømmedag

Trude Drevland (75) har på sin side en svært innholdsrik 17. mai å se frem til.

– Jeg har alltid masse planer på 17. mai. Jeg ser på prosesjonen i Bergen, lager kalkun og min berømte Waldorf-salat og koser meg med bobler absolutt hele dagen, sier hun.

Og nasjonaldagen begynner tidlig for den tidligere ordføreren. Hun må nemlig opp tidlig for å sikre seg en helt spesiell plass der hun har sett på 17. mai-toget i senere år.

– Jeg har en fast plass der jeg alltid står for å få med meg toget. Så jeg må opp tidlig og sørge for at jeg får den. I Bergen er 17. mai helt spesielt, det er to tog som møtes, og de møtes der jeg står – så den plassen må jeg jo ha, ler hun.

– Etter det spiser vi middag, også er det bare ut og kjenne på livet. Det blir helt vidunderlig, legger Drevland til.

Også TV-profil Lilli Bendriss (76) får en travel nasjonaldag.

– Jeg går fra det ene arrangementet til det andre, så jeg skal ha på meg lave sko, sier hun til Nettavisen.

– Det blir en dag med gode venner. Så vi starter på Grand Hotel, så blir det pølse på brygga og middag på Barcode. Det blir en innholdsrik drømmedag, og skal nytes, legger hun til.

Barnas dag

For TV-profil, forfatter og influenser Liva Ingebrigtsen (27) er det barna som står i fokus på 17. mai. «Kompani Lauritzen»-profilen har barn med Henrik Ingebrigtsen (32).

– I år er det første året med skolebarn, og vi skal for første gang gjøre det ritualet med å levere på skolen og stille opp til skoletoget. Det gleder jeg meg veldig til, det blir gøy, sier Ingebrigtsen til Nettavisen om planene for 17. mai-feiringen.

Tobarnsmoren legger ikke skjul på at det blir stas å se barna i 17. mai-toget for første gang.

– Jeg har sydd fantasidrakter til begge jentene, så de kommer til å matche. Det gleder jeg meg til, sier 27-åringen.

Dag Otto Lauritzen (66) skal også feire nasjonaldagen med barn rundt seg.

– 17. mai er en familiedag, og jeg er veldig glad i å være med familien. Som regel blir det feiring med barn og barnebarn, is og brus, og det som hører med, forteller han til Nettavisen.

Jobber på nasjonaldagen

Eli Kari Gjengedal (52) er blant dem som jobber på 17. mai.

Hun skal nemlig, tradisjonen tro, melde været:

– Og jeg vet jo at det blir ganske fint vær på 17. mai, så da er det jo en ære og en glede. Så jeg gleder meg masse til å melde været i Bergen i strålende sol med masse norske flagg.

Else Kåss Furuseth (42) skal også jobbe.

– Jeg skal være på Nieu scene sammen med blant andre Morten Ramm, og lage et arrangement som heter «Jøgle». Deler av inntekten går til Mental Helse Ungdom, sier den populære programlederen overfor Nettavisen om årets plan.

Ekteparet Benjamin Silseth (32) og Niklas Baarli (34) blir på sin side å se på NRK på nasjonaldagen.

– Vi starter dagen med NRK sin 17. mai-sending. Etter det skal vi muligens se på toget og vifte med flagget. Også skal vi på grilling senere på dagen – og avslutter dagen der, sier de.