I sommer dro forbrukerøkonom Silje Sandmæl hjem til fem kjendiser for å hjelpe dem med å få økonomien på rett kjøl igjen. Denne uken var det radioprogramleder Niklas Baarli sin tur, og han innrømmer at han ikke var så økonomisk før han fikk hjelp.

- Jeg tenkte ikke lenger enn nesen min rekker. Jeg var lykkelig dum, og hadde aldri spart penger før Silje kom, sier han til Nettavisen.

Med over 40.000 kroner som kommer inn på kontoen hans hver måned, hadde ikke 29-åringen noe behov for å ha god oversikt over hva han brukte penger på.

- Jeg gikk aldri inn på kontoutskriften min. Jeg hadde skylappene på, og så lenge jeg gikk i null var jeg happy, forklarer han.

Unødvendige utgifter

Baarli sjekket kun hvor mye penger som faktisk sto på kontoen en gang i blant, og merket seg ikke at flere tusen kroner forsvant i digitale abonnement hver måned.

Da Sandmæl kom på besøk kuttet hun årsutgifter på 11.500 kroner på to minutter!

- Du skjuler jo din egen idioti ved å ikke sjekke kontoutskriften, sier Baarli til Nettavisen.

Hver måned gikk det penger ut av kontoen til blant annet Tinder pluss og TV-spill, noe han absolutt ikke hadde behov for.

- Det er svimlende mange som ikke går gjennom kontoutskriften sin, uansett hvor god eller dårlig råd de har. Mange glemmer at de abonnerer på tjenester om de for eksempel har slettet appen de betaler for, sier Silje Sandmæl til Nettavisen.

Sparer til bryllupsreise

Etter at Baarli fikk hjelp fra Sandmæl har forholdet til samboeren Benjamin Silseth blitt mye bedre.

- Det har blitt mye mer harmonisk nå som han ikke irriterer seg over det jeg bruker penger på. Jeg tror han ser på meg som et nytt menneske, forteller han til Nettavisen.

For nå får han ikke noe mat på døren lenger, noe som irriterte kjæresten, som han nå er forlovet med. Baarli har klart å spare veldig mye penger det siste halve året, og sjekker kontoen sin daglig.

- Jeg har spart 120.000 kroner siden august. Så nå er det straka vegen mot jorden rundt-reise. Men samboeren får betale turen sin selv, for han har alltid vært flink til å spare, sier han.

Etter at han ble forlovet i høst, har planene endret seg litt.

- Jeg vet ikke når vi skal dra på tur. Nå som vi er blitt forlovet så spørs det om det ikke blir bryllupsreise. Vi skal gifte oss i løpet av 2020, forteller han.

Se videoen nedenfor for å finne ut hva kjendisene svarte da Nettavisen møtte dem på rød løper under premierefesten til «I lomma på Silje»:

Slik kan du spare mye penger fort

Silje Sandmæl vet at det er mange som verken sparer til noe spesielt eller til uforutsette utgifter, en uvane hun mener det er lurt å gjøre noe med.

- Veien er veldig kort til betalingsproblemer om du ikke har en bufferkonto, hvis du må til tannlegen, reparere bilen eller om vaskemaskinen plutselig ryker. Det kan koste veldig mye penger, og derfor tar noen opp forbrukslån, sier hun.

Sandmæl anbefaler derfor at du går gjennom kontoutskriften din for å finne ut hva det er du konkret bruker mye penger på, og sette deg et mål og en prislapp på hva du ønsker å spare penger til.

- Det er langt flere lommetyver enn det du er klar over. Det var det som overrasket kjendisene jeg hjalp gjennom programmet mitt mest, forteller hun, og legger til:

- De store summene som kjendisene brukte på ting som ikke gjorde dem lykkelige, har motivert dem til å snu uvaner. Dette har gitt dem bedre livskvalitet, fordi de bruker pengene mer fornuftig, forklarer hun.