Slik spiser du sushi på «riktig» måte

Nordmenn elsker sushi, men spiser vi det egentlig på best mulig måte?

Enten du liker sushi med laks, frityrstekt fisk, med masse chillimajones eller ingen saus i det hele tatt, så gjør du mest sannsynlig det japanerne vil anse som flere sushi-tabber.

I videoen over kan du se hvor mye soya du bør ha, når det egentlig passer seg å ha på chillimajones og hvorfor du bør begynne å spise noen sushibiter opp ned.

Verdensmester i sushikokkelering

Eksperten vår er Vladimir Pak. Han bor i Oslo og ble i 2017 kåret til verdensmester i sushikokkelering, etter å ha gitt dommerne frysninger med norsk fisk med japansk sushifilosofi i tankene.

Da er det rene og enkle smaker som gjelder.

Pak har gått i lære i Japan, jobbet som sushikokk i over 20 år og i dag sikter han mot en Michelin-stjerne til restauranten han driver i Vika i Oslo, «Omakase by Vladimir Pak.» Derfra er han opptatt av å formidle den japanske sushikunnskapen til norske og utenlandske sushi-elskere.

Wasabien har som regel maks to prosent wasabi

Pak forteller blant annet at at den grønne klumpen på sushibrettet ditt ikke er wasabi, men en wasabiblanding.

I videoen kan du se verdensmester i sushikokkelering rette på vanlige sushi-tabber.

– Miksen består av wasabipulver, pepperrot og sennep, og det ikke er mer enn maks to prosent wasabi i wasabien, forteller Pak.

For å få ekte wasabi må man ta en wasabirot og gni mot et brett med haihud. Ja, du leste riktig, for det er en gammel japansk tradisjon.

Det som skjer da er at bitene brytes ned og rotsmaken forsvinner. Det er da den sterke smaken oppstår. Faktisk er ren wasabi mildere og litt lysere i fargen enn wasabien du får på take-away-restauranter.

Vil du vite mer og se hvordan du kan spise sushi som de gjør i Japan? Se videoen øverst i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.