Første juledag kom den overraskende og triste beskjeden om at Ari Behn har valgt å ta sitt eget liv, 47 år gammel.

Ari Behn ble for alvor kjent for det norske folk som kjæresten til prinsesse Märtha Louise, og paret forlovet seg i 2001.

Behn, som kom fra Moss, var allerede da en velkjent forfatter og en skikkelse i norsk kulturliv. Debutromanen «Trist som faen» ble hyllet av kritikerne, og høstet blant annet en sekser i VG da den ble utgitt.

Ari Behns inntog i kongefamilien skjedde da han giftet seg med prinsesse Märtha Louise i Nidarosdomen i 2002.

Trenger du hjelp? Mental helse har åpent i jula og kan nås hele døgnet på telefon: 116123

Det var under under bryllupsfesten i Stiftsgården at Ari sørget for å skape et nytt begrep, ved å kalle prinsessen for en lysfontene.

Paret har tre barn sammen, Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11).

Behn har siden inntoget i norsk offentlighet medvirket i flere tv-serier, utgitt flere bøker og de senere årene satset fullt på en karriere som kunstner.

– Jeg er folkekjær, og er glad i å reise og møte folk. Kunsten for eliten eller kunsten for folket er et skisma. Vi reiser rundt, som et reisende sirkus på et vis, til et gatekryss nær deg. Snart har jeg hatt 60 utstillinger på to år, fortalte Ari til Nettavisen tidligere i år, i forbindelse med at han solgte kunst for seks millioner i 2018.

Ari har markert seg som en fargerik og annerledes skikkelse i kongelig sammenheng, og var kjent for å provosere.

Var åpen om depresjoner

Ari Behn har også uttalt seg svært åpent om sin kamp mot depresjoner, både før og etter skilsmissen med prinsessen.

I 2009 uttalte han i et intervju med gratismagasinet Massiv, gjengitt av VG , at han var kronisk deprimert, ble «mer og mer ensom» og at han var «sjukt mye alene»:

– Altfor mye, faktisk. Jeg kommer til å dø uten selskap av noen, men uten å være ensom og bitter. Det er som om jeg aldri virkelig klarer å forbinde meg med noen, fortalte Behn i intervjuet.

Se video av folks kondolanser på Slottsplassen:

- Det eneste jeg frykter er at jeg ikke skal klare å fullføre prosjektet jeg har begynt på sammen med kona, nemlig å oppdra tre vidunderlige døtre til å bli selvstendige, kloke individer med kritisk empati og en virkelighetsforståelse som tar dem langt forbi Akersgata, for å si det forsiktig, fortalte han videre.

På dette tidspunktet bodde paret i Norge. I 2012 flyttet prinsessen og Ari med barna til London i to år, før de vendte tilbake til Norge og Lommedalen.

Om skilsmissen: – Føles jo som å dø

Bruddet til prinsessen og Ari ble kjent i august 2016, og paret skilte seg i 2017.

Aris siste opptreden med kongefamilien kom knappe to måneder før bruddet ble kjent, i Trondheim da kongeparet feiret at det var 25 år siden signingen.

Ari har etter skilsmissen bodd et steinkast unna prinsessen i Bærum, og derfra levd et relativt tilbaketrukket liv som kunstner.

Skavlan fortalte Behn i 2018 at han malte bildet «Panic» for å få ut følelsene etter skilsmissen.

- Jeg malte det tre dager etter at jeg visste at det var over, sier Behn, og fortsetter:

- Det er en veldig spesiell tilstand hvor du vet at det går som det går. Slik jeg kjente det var det et panikkanfall, en følelse av å miste pusten, hjerteattakk. Det føles jo som å dø, for det er jo et liv som er over - og et nytt som skal begynne, sier Behn, som innrømmer at han er selvutleverende og nådeløs mot seg selv i kunsten.

En tid etter skilsmissen fortalte Ari Behn at han hadde blitt kjæreste med legen Ebba Rysst Heilmann.

Tett forhold med kongefamilien

Til tross for at han har levd et tilbaketrukket liv etter skilsmissen, har han likevel uttalt seg i ulike sammenhenger, blant annet om prinsessens nye forhold med Durek Verrett som ble kjent i mai 2019.

- Jeg ønsker dem all lykke og kjærlighet de kan få, fortalte Ari Behn til Se og Hør i mai.

Han har også hatt et tett forhold til kongefamilien, selv etter bruddet med prinsessen var et faktum.

Blant annet har det vært kjent at han har pleid tett kontakt med dronningen, som han også delte den sterke kunstinteressen med. I oktober hevdet Se og Hør at dronningen og Ari hadde hemmelige møter. Samme blad hevdet også like før jul at Ari Behn var bedt på kongeparets julefeiring på Kongsseteren.

Aris siste offentlige opptreden var på God morgen Norges 25-årsjubileum i oktober 2019. Han møtte ikke opp på rød løper, men dukket opp på feiringen på restaurant Ling Ling på Aker brygge, hvor han også stilte ut sine egne kunstverk for anledningen.

Delte livet etter skilsmissen

I 2018 ble det kjent at Ari Behn skulle dele livet sitt i TV3-serien «Ari og halve kongeriket». I serien delte han svært mye om sitt liv etter skilsmissen med prinsessen og seerne fikk se en sårbar Ari.

Like før serien ble sendt ble den gjenstand for en større feide med dokumentarfilmskaper Katharina Gellein Viken.

- Jeg har fra første stund ment at det aldri skulle vært laget en dokumentar av Ari rett etter samlivsbruddet, og hans sorgprosess i forbindelse med dette. I tillegg hadde han på den tiden helseproblemer av privat karakter. Dette har jeg gitt klart uttrykk for underveis, fortalte Aris mor Marianne Behn til Se og hør i forbindelse med saken.

Behn hyret blant annet inn advokat John Christian Elden, og forsøkte å stoppe serien fra å sendes.

– Ari Behn hadde et tøft og vanskelig år etter skilsmissen. Jeg tror ingen egentlig har skjønt hvordan han har hatt det. Det er ikke lett å gå fra å være medlem av kongefamilien til å være frilanskunstner og helgepappa. I dokumentarserien kommer det fram en god del avsløringer, og jeg tror nok det kommer til å eksplodere rundt Ari når serien vises på tv, sa Gellein Viken til Romerikes Blad i forbindelse med dokumentaren.

Den nye vinen

På 90-tallet var Ari Behn også en del av et kunstnerisk miljø, hvor også bestevennen Per Heimly figurerte, som ble kalt for «den nye vinen».

Én gang sørget Ari for å bli kastet ut av Theatercaféen for å proklamere dette. Han ble senere tatt inn i varmen igjen, da han ble hedret med et eget portrett på veggen i den ærverdige restauranten.

Ari uttalte seg om hendelsen fra begynnelsen av 90-tallet under avdukingen av portrettet.

– Så ropte jeg ut: «Vi er den nye vinen - den nye vinen skal sprenge flaskene». Så ble jeg båret ut, fortalte Ari Behn ifølge Dagbladet.

Ga ut sin siste bok i 2018

Behn debuterte i 1999 med den kritikerroste novellesamlingen «Trist som faen» og fikk også gode kritikker for oppfølgeren «Talent for lykke» i 2011.

Han har også laget dokumentarer for fjernsyn og vært skribent i aviser som Dagbladet og Aftenposten, samt flere tidsskrifter.

I 2011 debuterte han også som dramatiker med stykket «Treningstimen», som ble satt opp på Rogaland Teater.

I oktober 2018 utga Behn boken «Inferno», som skulle bli hans siste litterære verk. Denne fikk blandede kritikker. Boken handler om en mann som går til grunne etter å ha blitt forlatt.

På bokens omslag skrev Behn: «Jeg er en noksagt. Jeg har alltid vært for intens. Full av ord og altfor mye kraft. Uten balanse. Enten – eller. Taus og pågående. Blyg og skamløs. Jeg klarte ikke å holde igjen. Jeg lot det brenne.»

Trenger du hjelp? Mental helse har åpent i jula og kan nås hele døgnet på telefon: 116123.