– Skal du vaske vinduer hjemme er det tre ting du trenger; en forvasker, nal og en bøtte med vann, zalo og salmiakk, sier daglig leder i Oslo Fasadevask, Hans Erik Hauge.

Han påpeker at du også kan kjøpe en vindusvasksåpe, men om du ikke har det for hånden fungerer zalo og salmiakk godt sammen.

– Zaloen vasker og gjør at nalen glir godt. Det er viktig, for har du kun vann vil ikke nalen gli godt og da får du striper. Salmiakken vasker og løsner fett. Spesielt på innvendig puss ser vi ofte at det er mer fett, som fingeravtrykk eller at man har lent seg inntil ruten, påpeker Hans Erik, og legger til at man bare trenger et par korker salmiakk til en 10-liters bøtte vann.

Tabben du må unngå

Det første du må huske på er å sjekke nalen, det vil spare deg for for mye irritasjon og jobb. En dårlig nal vil nemlig ødelegge vindusvasken ved å gi deg mye mer jobb enn nødvendig.

– Hvis gummien på nalen er hard eller sprø er det på tide å skifte den. Om du er usikker, vet du at den bør skiftes om du får mye striper på vinduene når du vasker, forteller Hauge.

Firmaet hans vasker både privatboliger og digre bygg med opptil 25.000 kvadratmeter med fasade. Blant annet har de ansvar for to bygg i Barcode og Sandvika storsenter.

Hauge sier det er forskjell på å vaske mindre boligvinduer og digre bygg, men på samme måte som deg og meg skal det gjøres effektivt og med et godt resultat.

– Det beste er å vinkle nalen på en slik måte at du slipper at det renner av overskuddsvann som lager striper på vinduene. Da vil vindusvasken både bli finere og gå raskere.

Se den snedige og enkle nalteknikken i videoen.

LES OGSÅ: Etter over tusen våkenetter, fant Anders løsningen på søvnproblemene

Avispapir til vindusvask er ikke lenger en god idé

Tidligere brukte man avispapir for å få skinnende vinduer, men det kjerringrådet er ikke lenger brukbart.

– Grunnen til at vi ikke lenger vasker vinduer med avispapir er fordi trykksverten var en helt annen før. Dagens trykksverte gir det ikke det samme resultatet, forteller rengjøringsguru Else Liv Hagesæther.

Hun vet også at et populært kjerringråd er å bruke eddik i vannet.

– Det vil jeg ikke anbefale, det vil gi skjolder på vinduet, påpeker hun.

LES OGSÅ: Vi blir stadig mer stresset og sinte

Rengjøringsguru går for klut og vann

Hauge i Oslo Fasadevask melder at det siste nye innen proffmarkedet for vask er filtrert vann. Det gjør vasken enklere for dem og helt kjemikaliefri, fordi man bare bruker en børste og vannet på vinduet.

Enn så lenge er ikke denne nyvinningen tilgjengelig for privatmarkedet, så man må bruke et vaskefirma for å teste det ut.

Rengjøringsguru Hagesæther sverger imidlertid til å vaske vinduene med rent vann og en grov mikrofiberklut.

– Mikrofiberen løser fettfilm, enten du skal ha vekk eksos eller pollen trenger ikke noe mer enn den kluten. Jeg bruker en som er litt grov i overflaten, nærmest med strikkemønster. Skal jeg tørke av speil eller vindusglass i dører bruker jeg en slett og glatt mikrofiberklut, opplyser hun.

– Bør man investere i en dyr mikrofiberklut, da?

– Nei, jeg vet at teknologisk institutt testet dette en gang, og da var det de billigste som kom best ut, så akkurat der har ikke kvalitet og pris noe å si, men det kan heller ha noe å gjøre med holdbarheten.

Mental hygiene

Hagesæther tror at mange nordmenn gjerne drøyer vindusvasken, men hun mener det er gode grunner til å ta den litt oftere.

– Da fester ikke skitt seg på vinduet på samme måte, så det blir enklere å få det vekk. I tillegg er det mental hygiene, har du vasket vinduene føles også kjøkken, bad og stue renere, påpeker hun.