Lørdag kveld er det tid for den store finalen i «Skal vi danse» på Fornebu, og da er det viktigere enn noensinne for finalistene å levere på danseparketten.

Les også: Røk ut rett før den store finalen: – Nå skal jeg sove

Siden sensommeren har 12 kjendiser levd i dansebobla og prøvd å danse seg til topps, og det var tidligere kombinertløper Magnus Moan (38) og sportanker Simon Nitsche (28) som klarte å karre seg helt til finalen.

Høstens sesong har vært hardt preget av skader. Mens noen deltakere har kommet seg helskinnet gjennom sesongen, har andre fått alvorlige skader.

Finalisten Moan kunne denne uken avsløre ovenfor Nettavisen at han har ikke vært foruten skader i forkant av den spennende finalen.

Se video: Her røper Magnus flere skader rett før finalen:

Han forteller at det ikke er snakk om alvorlige skader som kan koste han seieren, men avslører at han har opplevd opptil fire kink i nakken og måtte gjennomgå en MR-scan.

– Ingen utfordring er stor, forsikrer Moan.

Allerede i andre episode var det en gråtkvalt Iselin Guttormsen (34) som var nødt til å legge bort danseskoene etter at hun fikk brudd i ankelen som følge av overbelastning.

Bare fire sendinger senere, måtte Anniken Jørgensen (25) plutselig ta farvel og valgte å trekke seg på grunn av en lungebetennelse. Senere i sesongen ble danseprogrammet rammet av enda en skade da Maren Lundby (27) også hadde slitt med overbelastning i føttene.

Satset alt i semifinalen

Forrige lørdag sikret Moan seg en finaleplass, noe han gjorde på et spektakulært vis. Han skrev «Skal vi danse»-historie da han tok en backflip og gjorde spagat i samme dansenummer. Det ble godt mottatt av både seerne og dommerne.

– Jeg holdt på å klikke da jeg så dette her! Ellevilt show, jeg koste meg fra start til slutt, sa en energisk Morten Hegseth til Moan.

Det var ikke tilfeldig at han gjennomførte det ville stuntet i semifinalen, og forteller at han tok sats i håp om å sikre seg en finaleplass.

Les også: «Skal vi Danse»-Royane stormet av parketten etter kyss på direkten

Moan kan ikke garantere en reprise av forrige sendings forrykende dansenummer, men det han planlegger til finalen håper han er nok til å imponere seerne.

– Jeg føler vi ikke trenger å bevise så mye denne gangen. Jeg vil heller at Ewa skal lære meg trinn som er veldig vanskelige, men samtidig ser veldig proft ut, sier Moan til Nettavisen.

Hyller dansepartneren

Det nærmer seg finale, og at det sannsynligvis er siste kveld Moan og dansepartneren Ewa Trela (42) danser på parketten sammen, er vemodig for den tidligere toppidrettsutøveren.

Danseparet utviklet fort en god tone og et ekte vennskap, og han gruer seg til tomheten som følger med når danseeventyret snart er over.

På lørdag skal begge finalistene gjennomføre tre dansenummere hver. For Moan og Trela er det én dans som er veldig spesiell som er svært følelsesladd.

Les også: Holdt nyheten skjult i ett år: – Aldri vært lykkeligere

– Dansen er full av følelser. Alle har en reise som tar slutt, og det er vanskelig å si ha det, forklarer Moan.

Han satte tidlig i gang med planleggingen av deres siste dans, allerede før de gikk videre i semifinalen. Det er spesielt låtvalget som har mye betydning.

– Jeg spilte av sangen til Ewa, og vi så på hverandre og jeg sa at hvis vi kommer til finalen så må vi danse til denne låten.

I dansen skal Moan takke dansepartneren sin for reisen de har opplevd sammen, samtidig som han takker familien og publikum. I teorien burde inspirasjonen til koreografien være enkel å løse, men alle følelsene knyttet opp til dansen gjør at det blir vanskelig, ifølge Moan og Trela.

Etter flere uker med beinhard trening og mange nervepirrende TV-sendinger, ser ikke Moan bort ifra at han kommer til å legge bort danseskoene på hylla for godt. Han driver gjerne med mersalg, og kunne tenkt seg å opptre på julebord med Trela.

Les også: «Skal vi danse»-Helene: – Redd for at jeg blir den som alltid blir sammen med partnerne mine

Da Moan forsøkte seg på en vits om at han skal selge danseskoene på Finn.no, lot ikke reaksjonen til Trela vente på seg og hun kom fort med en klar oppfordring til de som kunne være interessert:

– Ikke kjøp de!

Treningsrituale

Hver morgen står dansepartneren klar med kaffen i hånden til Moan, før opptil 10 timer med dansetrening ligger foran de.

Som tidligere kombinertløper er Moan vant til hektiske og intense treningsøkter. Siden sesongstart fant danseparet en oppvarmingsform som fort ble en fast prosedyre som de har starter hver trening med. Moan og Trela tar intet mindre enn 30 armhevinger og 250 situps.

– Det er favorittdelen min med hele opplegget. Nå har vi passert over 30.000 pushups, sier en kry Moan.

Han røper at det var ingen av de andre danseparene som så nytten i treningsritualet deres, selv om Moan prøvde å inkludere konkurrentene i oppvarmingen. Det tror han har funket til han og Trelas favør.

Flyttet fra familien

Flere av årets deltakere har ofret mye for TV 2-konkurransen, og Siri Avlesen-Østli tok den tunge avgjørelsen om å flytte fra familien under den intense danseperioden.

Den tankegangen smittet over på Moan. Eks-kombinertløperen bor til vanlig i Trondheim med kona Irene og deres to sønner, men bestemte seg for å flytte midlertidig til Frogner i Oslo for å legge alt fokuset sitt i dansesenteret og på parketten. Han legger ikke skjul på at det har vært utfordrende.

Uansett om seieren i dansekonkurransen går til Moan eller ei lørdag kveld, vender han snuten hjem igjen til familien. Gjennom danseeventyret har han fått kjent på savnet etter familien og venner flere ganger. Kona og barna har vært til stede og sett stolt på fra sidelinjen mens pappaen har sanket inn imponerende dommerpoeng på Fornebu.

Les også: Superstjernene til Nettavisen: - Publikum har aldri sett oss slik før

Moan innrømmer at det blir en overgang å vende tilbake til familielivet, spesielt når han kun har forholdt seg til Trela i lang tid. Men gjensynsgleden med familien kommer til å bli stort for han.

Når årets sesong av «Skal vi danse» omsider tar slutt lørdag kveld, gleder finalisten seg til etterlengtet familietid og hytteturer.

Han kommer også med en oppfordring til sønnene på 8 og 11 år:

– Bare vent, det tar et kvarter så skal jeg spille FIFA med guttene mine. Jeg håper de har vært i hardtrening, for jeg slo dem sist jeg var hjemme.

Se video: De vennlige rivalene avslører hver sin strategi for å danke ut hverandre i «Skal vi danse»-finalen!