Gå til sidens hovedinnhold

Smittevernsjef Anthony Fauci avslører koronavirusets svakhet - som du enkelt kan utnytte

Nok en grunn til å holde oss utendørs.

- Sollys dreper koronaviruset. Det stemmer.

Immunolog Anthony Fauci leder National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) og sitter i Det hvite hus sin krisegruppe for koronaviruset. Under et Instagram Live-intervju med skuespiller Matthew McConaughey fikk han spørsmål om noe amerikanerne har debatterte i mange uker, nemlig hvorvidt sollys dreper koronaviruset.

- Det gjør det, og det er en av årsakene til at det er mye, mye bedre å omgås ute i sola enn inne. Det er alltid bedre å være ute enn inne, slår Fauci fast.

LES OGSÅ (+): Så lang tid kan det gå før vi kan leve som normalt igjen

Men stemmer dette? Er det i så fall så enkelt som det høres ut som, at sosial omgang i sola forhindrer smitte?

Sollyset deaktiverte koronaviruset

- Fauci er som regel bunnsolid i sine uttalelser, sier molekylærbiolog og professor Jan Terje Andersen ved Oslo universitetssykehus.

Andersen refererer i til en fersk studie hvor forskerne har gjennomført kontrollerte forsøk i laboratorium for å studere effekten av sollys på koronaviruset.

- Studien viser at viruset raskt blir inaktivert når det er tørket i en væske som etterligner spytt på materiale av rustfritt stål. Dette skjedde ikke når forsøkene ble gjennomført i mørke over én time, sier Andersen, og fortsetter:

- Dataene tyder på at sollys har stor effekt på virusets overflateutholdenhet, og derav eksponeringsrisiko. Virusets stabilitet endres av sollys, og om det befinner seg innendørs eller i utemiljø.

LES OGSÅ (+): Dette avgjør hvor syk du blir av koronaviruset

Studien viste at koronaviruset ble deaktivert på under 20 minutter i sollys. Andersen understreker at inaktiveringshastigheten er avhengig av både intensiteten av sollyset, samt overflaten viruset ligger på.

- Under typiske sommerforhold ble det vist at drøyt 90 % av viruset ble inaktivert hvert 6,8 minutt i simulert spytt tørket på en overflate. For simulert sollys som er representativt for vinter, var tallet 14,3 minutt, forklarer han.

Bedre å være ute

Gunnveig Grødeland, forsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo, og Fredrik Müller, forsker ved avdeling for mikrobiologi ved Klinikk for laboratoriemedisin på OUS og Institutt for klinisk medisin ved UiO, er også kjent med studien.

- Gitt forbeholdene om at forsøket er gjennomført i en kunstig setting, så ser man at UV-strålene i sollyset ser ut til å deaktivere koronavirus på en metalloverflate utendørs, sier Müller.

LES OGSÅ: Hjerneforsker har oppskriften klar: Slik lever du til du blir 100 år

Når det er sagt, understreker alle forskerne at viruset ikke nødvendigvis blir deaktivert når det sitter på huden.

- Koronaviruset spres gjennom dråpesmitte, altså dråper fra for eksempel spytt når vi snakker og hoster. Sånn sett vil ikke sollyset ha noen betydning for smitte mellom mennesker, men hvis dråpene faller ned på utendørs overflater som vi igjen kan ta på og bli smittet, så har det jo betydning, sier Müller.

LES OGSÅ (+): Slik kan du leve åtte år lenger - to økter i uka er nok

Det har tidligere vært diskutert hvorvidt det å droppe solkrem, som beskytter mot UV-stråling, kan begrense smitterisikoen. Det avviser forskerne.

- Det blir for enkelt. Hadde det vært tilfellet, ville vi aldri sett den samme økningen som vi for eksempel gjør i Florida, sier Grødeland, og fortsetter:

- Men vi vet jo også at varme deaktiverer viruset. Jo varmere, jo høyere luftfuktighet - og da dør koronaviruset. Så alt peker i samme retning: Det er bedre å være utendørs enn innendørs.

Når det er sagt, er det én faktor som er enda viktigere, nemlig avstand.

- Den verste smitten skjer i lufta, så hvis noen er nær deg, enten ute eller inne, så hjelper verken varme eller sollys, avslutter Grødeland.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken